Jakby uczulenie na twarzy od nawet najdelikatniejszych kosmetyków. Zaczyna się od drobnego zaczerwienienia i przesuszenia, a kończy na dużych czerwonych, piekących plamach z sączącym się z nich płynem. Zaznaczę, że nigdy nie byłam uczuleniowcem, używam markowych kosmetyków z atestami. Dermatolog przepisuje antybiotyki i maści ze sterydami, których w ciąży nie powinnam używać. Czy któraś z Was miała podobne problemy?

reklama

Loree
Fanka BB :)

Może powinnaś stosować najzwyklejsze kremy takie dla dzieci? Ja miałam jedynie wysypkę na brzuchu od stosowania oliwki z Johnsona. Jak tak na starą babę działa to strach pomyśleć co może zrobić ze skórą maleństwa. Szczerze odradzam tą firmę! A co do sterydów- pewnie lekarz wie co robi? Moje kilkutygodniowe dziecko miało kiedyś wysypkę i dostało sterydy na buzię! Oczywiście wszystko pod kontrolą lekarza i było ok. Polecam krem/maść z apteki -dermobaza. Może byś stosowany dla maleńkich nawet dzieci. Jest dobry jako podkład do sterydów, żeby nie smarować bezpośrednio na ciało. Kosztuje za tubkę ok. 4 zł a jest rewelacyjny, bez recepty. Poleca go mój lekarz. Ja go używałam nawet zamiast balsamu, jak moje dziecko miało bardzo suchą skórę. Nie widziałam nigdy niczego bardziej tłustego i nawilżającego od dermobazy.

Alex91
wrześniowa mama 2009
Mam to samo. 
Jestem alergiczką uczuloną na przetwory mleczne.  Przed ciążą mogłam jednak jeść masło, czekoladę-nie uczulały mnie. A teraz wszystko co zawiera mikroskopijne ilości mleka od razu powoduje u mnie wysypkę.
 Poza tym skóre mam zdecydowanie wrażliwszą.
Używam kremów AA. Są dla mnie idealne. Może wypróbuj je.

Jestem alergiczką uczuloną na przetwory mleczne.  Przed ciążą mogłam jednak jeść masło, czekoladę-nie uczulały mnie. A teraz wszystko co zawiera mikroskopijne ilości mleka od razu powoduje u mnie wysypkę.
 Poza tym skóre mam zdecydowanie wrażliwszą.Używam kremów AA. Są dla mnie idealne. Może wypróbuj je.
e-stera
Fan(ka)
Co do kosmetyków to spróbujcie kosmetyków mineralnych:cienie, pudry, podkłady

Lagajka ja mam atopowa skore i to, co opisujesz sugeruje, ze to moze byc to. Ja w ciazy musialam stosowac 1% masc z hydrokortyzonem( steryd), bo doszlo do takiej sytuacji, ze grozil mi pobyt w szpitalu i sterydy dozylne. Nic mi nie pomagalo oprocz sterydow. Na suchą skore kup sobie w aptece cos tylu Lipobaza, Nanobaza, czy Elobaza. Farmaceutka na pewno Ci doradzi. Twarz myje mleczkiem Cetaphil( tez apteka), a cialo kosmetykami Emolium, SVR i innymi do skory atopowej. No i koniecznie trzeba czesto wcierac w skore balsamy do ciala, tez dla atopowcow.

Lolka777
mama dwulatka

Z tego co zaobserwowałam, to dużo kobiet, szczególnie na początku ciazy ma problemy ze skórą. Być może chodzi właśnie o zmiany hormonalne i inne które zachodzą w organizmie kobiety. Ja miałam dziwne plamki na twarzy i na nodze, kt. przeszły po kilku tygodniach. Smarowałam je EMOLIUM krem specjalny (dostepny w aptece bez recepty), aczkolwiek dobrze by bylo zasiegnac rady lekarza-dermatologa

Alex91
wrześniowa mama 2009
Atopowe zapalenie skóry, eh też zmagam się z tym od dziecka
 Kremy Emolium polecam
 i tak jak pisałam wcześniej kosmetyki AA. Poza tym używam emulsji do kąpieli Oliatum po kapieli nie mam wtedy tak suchej skóry. Ja jeszcze musze używac maści sterydowych bo w ostrych przypadkach tylko one mi pomagają 

Kremy Emolium polecam
 i tak jak pisałam wcześniej kosmetyki AA. Poza tym używam emulsji do kąpieli Oliatum po kapieli nie mam wtedy tak suchej skóry. Ja jeszcze musze używac maści sterydowych bo w ostrych przypadkach tylko one mi pomagają 

reklama

lagajka  - ja na poczatku ciazy mialam niezle przezycia z cera. Dostawałam uczulenia na wszystkie kosmetyki, ktorych wczesiej uzywałam, a nie jestem uczuleniowcem!! Robiły mi sie wielkkie czerwone krosty - doslownie czyraki
, które bolały i sie paprały - goiy sie 1,5tyg (na twarzy i plecach) Nie moglam uzywac podkladów, bo piekla mnie skora. Na szczescie w polowie 2 trymestru wiekszosc objawów przeszła sama. Zostały tylko sfy na plecach bleee 
. Ja z drozszych kosmetyków kupowanych w aptekach, przezuciłam sie na ziaje -krem nagietkowy, z zielonej herbatki. I o dziwo od tych kosmetykow nie piekła mnie skóra i nie robila sie czerwona.

, które bolały i sie paprały - goiy sie 1,5tyg (na twarzy i plecach) Nie moglam uzywac podkladów, bo piekla mnie skora. Na szczescie w polowie 2 trymestru wiekszosc objawów przeszła sama. Zostały tylko sfy na plecach bleee 
. Ja z drozszych kosmetyków kupowanych w aptekach, przezuciłam sie na ziaje -krem nagietkowy, z zielonej herbatki. I o dziwo od tych kosmetykow nie piekła mnie skóra i nie robila sie czerwona.

Podziel się: