reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Tosika, jak przeczytałam dla jakiej grupy osób będziesz gotować, to już mi słabo... Ja nie pomogę, bo mistrzem kuchni nie jestem...

reklama
Tosika, z większych rzeczy może być indyk nadziewany albo kaczki, schab ze śliwkami, schab z pomarańczami, schab ze wszystkim innym;) polędwica Wellingtona itp. pieczeniopodobne;); z wielkogabarytowych, a mniej pracochlonnych to może Boef Strogonoff?

Kurczak z serem w cieście francuskim

Dodane przez:
[wedith1]
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 4 Składniki

• 400 g piersi z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 0,5 cebuli,
  • 100 g sera żółtego (gouda),
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • ciasto francuskie,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • przyprawa do kurczaka,
  • do smaku kucharek,
  • białko

Takie małe urozmaicenie obiadu:)
Etapy przygotowania

Kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem, odstawić.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę w piórka, podsmażyć na maśle, przyprawić kucharkiem i pieprzem. Kurczaka usmażyć na łyżce oleju.
Przygotować sos pomidorowy: wymieszać przecier z bazylią dodać łyżeczkę wody.
Ciasto francuskie podzielić na 8 kawałków, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć po skosie kurczaka, pieczarki, posypać startym serem, zawinąć z dwóch przeciwnych rogów, z wierzchu posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni 15 minut.
Smacznego!

Mufinki
2szl.maki
2/3 szklanki cukru(nie mylic 2 lub 3 szklanki,ja tak zrobilam za pierwszym razem i nie wyszly)
2lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1szklanka mleka
100gr rozpuszczonego masla
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 tabliczki czekolady(bialej,mlecznej lub gorzkiej jak kto woli) lub szkl.orzechow wloskich lub bakali-ja czasami daje jedna czekolade z duzymi orzchami np. ta z okienkiem
W misce wymieszac skladniki suche, w drugiej mokre.Polaczyc suche z mokrymi.Dodac czekolade lub bakalie,piec ok 20min w 200 st i juz

Delicja serowo-jabłkowa

Ciasto:
-3 szklanki mąki
-2 łyżki miodu (ciepły)
-2 łyżki śmietany
-3/4 szklanki cukru pudru
-10 dag margaryny
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
Ciasto zagnieść tak jak kruche i upiec 3 placki. Gdy blacha jest duża, należy zrobić z półtorej porcji.

Masa jabłkowa:
-1 kg jabłek lub słoik litrowy jabłek prażonych
-1/2 szklanki cukru (w przypadku jabłek ze słoika mniej)
-1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
Jabłka doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i galaretkę. Gorącymi przełożyć dwa placki.

Masa serowa:
½ kg sera
-3 jajka
-1/2 szklanki mleka + 1 budyń
-1 szklanka cukru
-1/2 kostki masła
Rozpuścić masło z cukrem, dodać ser i zmiksować dokładając po 1 jajku. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wlać mleko z budyniem. Gorącym przełożyć placki

Ja robiłam z półtorej porcji i dałam galaretkę brzoskwiniową

Kasia..poszłaś nieżle z tym przepisem.To porządny świąteczny przepis :), ja robię właśnie tak sernik z polewa na wierzchu
Dzieki za przepis zapisałam i wykorzytstam w święta :) bo trochę pracochłonne jest :)
ja wkońcu zrobię dla młodej
sernik zMichałkami,pamiętem że Dorka pisała że smaczny
o taki
http://przystole.blox.pl/2011/09/Sernik-z-bialymi-Michalkami.html

a dla młodego
mufinki Dorkowe
bo ja mam imprezę jedną w czwartek a jedną w piątek

Ostatnia edycja:
Do góry