reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

reklama
ja cokolwiek bym z białej kiełbaski nie robiła zawsze kupuję surową;) przepis jest banalnie prosty, a efekt bardzo smaczny. Jedna z ulubionych potraw mojego mięsożernego Emka. Sos można zrobić do tego każdy inny jak ktoś ma ochotę, koperkowy zabielić tylko śmietanką, lub dodać mieszankę warzywną( tak ostatnio robiłam, też smacznie wyszło)
 
dziendobry wszystkim :) ja ciągle w chorobowym szlafroku, ale obiadek już zaliczony i muffiny wyciągnięte z piekarnika, wczoraj niestety nie doczekałam się już jajek wiec dzis postawilam na muffinki piernikowe z kawałkami jabłek

oto przepis:
suche skadniki mieszamy razem (200g maki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 150g cukru, szczypta soli) mokre składniki mieszamy w osobnej miseczce(60 g rozpuszczonego masła, 1 duze jajko, 120 ml mleka) łączymy suche z mokrymi i .... dodajemy to na co akurat mamy zachciankę (jabłka, maliny, rodzynki marcepan, drzem , orzechy itd) ciasto porcjami umieszczamy w paplilotkach i pieczemy ok 25 min w 200 stop. i smacznego:):):)

muszę wam powiedziec, ze czuje sie dzis okropnie.... pogoda za oknem masakra, mam ochote na cos hm... sama niewiem na co i co najwaniejsze nudzę się jak mops.... jestem sama w domku moj S od 3 dni ciągnie 12 h zmiany w pracy i do tego ta choroba.... dupka;/


skoro wsponialma o jedzeniu :p to chciałam zapytac czy znacie cos takeigo jak zestaw do robienia ciasta drożdżowego z Tupperwre miska plus shaker, rzecz niezastąpiona w kuchni - dla kazdego kto uwielbia drozdzowe ciasta i nie tylko znajduje ona naprawde wiele zastosowan w kuchni a jaka pyszna kawa wychodzi z shakera- bomba :D
 
Sos chrzanowy na ciepło

pół litra wody
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki masła - zagotować
3 łyżki chrzanu ze słoiczka (jak ktoś lubi mocniejszy to więcej)
2 łyżki śmietany
2-3 łyżki mąki
1 szk wody - rozmieszać i dolać do gotującego się rosołku
dosmakować pieprzem i solą i gotowe
 
Zapiekane kotlety z dzika
Składniki:
50 dag schabu z dzika
2 cebule
50 dag grzybów
120ml gestej smietany
10 dag zółtego sera
szklanka mleka
bułka wrocławska
łyzka smalcu
łyzka masła
tymianek
mąka
sol i pierz
przygotowanie:

mieso oczyscic umyc zalać mlekiem zostawić na noc.Następnie osuszyc i pokroic na kotlety.Kazdy kotlet zbic tłuczkiem opruszyc sola pieprzem oraz tymiankiem i odstawic na godzinkę.

obrane cebule posiekac,zeszklic na masle, dodac pokrojone grzyby dopracic dusic na wolnym ogniu około godziny ,pod koniec dodac smietane.Kotlety opruszyc maką usmazyc na smalcu.Przełożyc do rondla,skropic wodą,dusic pod przykrycie na małym ogniu około 15 min.

w naczyniu żaroodpornym ułozyc bułke wrocławska pokrojona w grubsze skibki a nie połozyc kotlety,obłożyc je grzybami w smietanie i posypac startym serem zapiekac 15 min 180 st.....




troszke pracochłonne ale przepyszne!!!!!!!!

 
oraz w wziazku z tym ze zbliżaja sie swieta przepis na karpia Rewelacyjny odkąd go mam inne karp mi nie smakuje:tak::tak:


Karp w sosie słodko pikantnym
1 kg karpia
2 dag imbiru
2 łyzki sosu sojowego
łyzka wina ryżowego
9 dag mąki pszennej
2 łyzeczki mąki kukurydzianej
olej
NA SOS:
2 papryki chili
2 dymki
2 ząbki czosnku
1 dag imbiru,pieprz
2 lyżki oleju i 2 łyzki octu
175 ml bulionu
1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sól
Przygotowanie:

przygotowac marynate ze startego imbiru sosu sojowego i wina.Posmarować nia rybe marynowac 20 min wyjąc i ponacinac z obu stron w romby

Make pszenna przesiac wllac 150 ml wody zmiksowac i odstawic. w tym czasie drobno posiekac czosnek,imbir.dymki oraz chili na sos. Rozgrzać 2 łyzki oleju i włożyc przygotowane składniki smażyc 2 minuty,zalać octem...
Dodac bulion wymieszany z maka kukurydzianą i zagotować.Sos doprawic sola i pieprzem do smaku

Rybe opruszyc maka kukurydzianą zamaczać w przygotowanym ciescie i smazyc na oleju po 8 min z kazdej strony,przełozyc na talerz i polac gorącym sosem...


smacznego​
 
reklama
SZARLOTKA
BISZKOPT JASNY (jak któraś nie ma przepisu to pisać to wkleje)
ok kilogram jabłek obrac pokroic usmażyć bez tłuszczu w garnuszku aż nie zrobi sie mus
jak już sie zrobi to przekroić biszkopt na pól wyłożyc jabłka przyklepać 2 warstwa biszkoptu
na góre 2 ubite kremówki ze śmietan fixem lub krem do tortów śmietanowy
do tego trzeba na maśle podsmażyć na rumiano paczke wiórków kokosowych 20dkg
na góre biszkoptu kremówka i na to przysmażone wiórki
SMACZNEGO
 
Do góry