• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

reklama
Ja też znam przepis na pyszną sałatkę, tylko proporcji nie jestem pewna, bo mama zabrała zeszyt z przepisami :confused2:.
A każdym razie, potrzebne są:

- wędzone pałki z kurczaka (ok. 6-8szt)
- por (1 duży)
- kukurydza (puszka)
- papryka czerwona (2 szt)
- ryż (torebka)
- majonez (+ ew. śmietana lub jogurt naturalny), sól, pieprz (wg uznania)

Pałki obieramy z kości i kroimy na małe kawałeczki, jak jest twarda skóra to ją usuwamy, por przekroić wzdłuż, a potem poszatkować, żeby był mniej ostra można go sparzyć, paprykę w kostkę, dodajemy ugotowany na sypko ryż i kukurydzę. Doprawiamy wedle upodobań, samym majonezem lub żeby była lżejsza mieszamy majonez z kefirem lub śmietaną.
Głowy nie daję uciąć, że nic nie pochrzaniłam :-p, ale ja będą ją robić na Nikusia urodziny :tak:.

Co do imprezki to zdecydowałam, że najpierw będzie tort, kawka i jeszcze jakieś ciacho (raczej kupne :zawstydzona/y:).
Potem leczo i parówki na ciepło, pałki z kurczaka, sałatka a wędzonym kurczakiem, sałatka z fetą, wędlinki i pieczywo :tak:.
Parówki wymyśliłam ze względu na dzieci, a dodatkowo będą miały kolorowe koreczki kanapeczki i koreczki z owoców, udało mi się kupić "Szpady do koreczków" (200szt - 7,50zł, mają 8cm, ), wydaje mi się, że będą atrakcją, bo Nikuś już teraz wcina nadziane kanapeczki :-).

Sałatkę z fetą też bardzo polecam :tak::
pomidor, ogórek, sałata lodowa, kukurydza, feta, podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Kroimy, mieszamy w sumie już nie trzeba doprawiać, ew jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem i oregano.

Załączniki

• P1060802.jpg
    P1060802.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 56
Wszyskie przepisy skrzeteni zapamietuje i zasatanawiam sie co ja przyzadze na urodziny julki, a ze ona prawie jako ostatnia styczniaczka obchodzic bedzie swoje urodzinki to bedziemu mieli pełne pole do popisu, jezeli chodzi o kulinaria. Zadnych szalenstw jednak nie bedzie, jakas sałatka, moze dwie, sery, wedlinka, koreczki, jakies sledziki i moze cos na ciepło, ale ze miejsca do siedzenia mało wiec musze zrobic cos takigo zeby nie było problemu przy machniu sztuccami. No i czywiscie slodkosci z tortem na czele, ktorego własnie mam zamiar zamowic, tylko nie wiem jeszcze smaku:-D

Własnie rozmawiałam z babką odnosnie wypiekow urodzinowych. Tort bedzie jasny, z masa orzechowa i capuccino i z wkładka kokosowa do tego zamowiłam jeszcze ciasto seromak. Tak wiec wypieki mam z głowy, na szczescie bo piec nie umiem, pozostanie tylko jakies zarełko wiec piszcie fajne przepisy na sałatki, cos na cieplo i inne pysznosci:-D

Ja dziś robiłam krokiety z kapustą i mięsem:-). Duuuużo krokietów:-D:-D.

Antosiowa, ja znam pyszne danie chińskie z kurczakiem. Potrzebna pierś, ryż, por, kapusta biała, pieczarki, cebula, papryka. Wszystko osobno smażysz na patelni, odsączasz z tłuszczu, potem wszystko łączysz w jednym pojemniku, i gotowe:tak:. BArdzo pyszne, polecam! Oczywiście trzeba też przprawić, ja dodaje sól, pieprz i paprykę mieloną. Palce lizać;-).Aha, kapustę warto najpierw trochę spażyć, żeby się łatwiej usmażyła do miękkości:tak:.

Aha, no i filet z kurczaka w cieście naleśnikowym na ostro, też bardzo dobry.

Antosiwa do ciasta nalesnikowego surowe filety i smazysz pozniej na patelni, tak jak kotlety panierowane.
W pracy dzisiaj własnie babka podawała mi prosty przepis na, ponoc b. dobre, danie.
Dwa filety z kurczaka, lub jeden podwójny, kroimy na 12 porcji, zawijamy kazdy kawałeczek w wedzony boczek i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane porcje obsmazamy na patelni, pozniej dolewamy troszke wody lub bulionu i duzimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy kubeczek smietany i jeszcze chwilke dusimy. Doprawiamy do smaku, wg. uznania. Podawac mozna ze szpinakiem lub fasolka szparagowa i kluseczkami kładzionymi

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry