reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Martuś ... :* :-)
Też uwielbiam ciasta, w których jest ser ... mniammm :tak:
Jeszcze pytanko ;-) ... tam cukier idzie tylko do posypania, a do ciasta już nie tak?
 
reklama
Jolu cukier waniliowy też do ciasta dajemy. ja dałam taki dr oetcer'a XXL a i tak troszke malo slodkie te z jabłkami takze dwa cukry waniliowe trzeba dac minimum:tak:
a poźniej pudrem na wierzch i jest ok
 
Martucha, naleśniki to ja robię na oko. Mleko, jajko, mąka, trochę cukru, trochę soli, miksuję:-D.
NA gofry nie znam, kiedyś robiłam ale wyszły beznadziejne:baffled:.
 
zapomniałam że to trzeba miksować a ja jeszcze sie nie dorobiłam miksera ani blendera własnego:baffled::sorry2:
 
no własnie tez przed chwila o tym pomyślałam:-D

już na impreze pożyczałam sprzęt miksujacy od młodszej siostry:sorry2::-p
 
Martucha, proszę:tak:

Gofry
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 łyki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Ależ naszła mi ochota na gofry z bitą śmietaną. Mniam.
Tylko, że nie mam gofrownicy..... ani młodszej siostry.
:baffled:
 
reklama
Xandi specjalnie dla ciebie :-)

Oponki serowe!

30dag chudego twarogu
1/2 kg mąki
2 łyżeczki do pieczenia
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek masła
2 jajka
1kg smalcu
200dag polewy czekoladowej
cukier puder
sok z cytryny

Twaróg zmielić 2-3 razy. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekaj tak żeby się połączyły. Wsyp cukier wymieszany z cukrem waniliowym, dodaj jajka i zmielony ser. Szybko wyrób masę. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj placuszki w każdym placuszku zrób dziurkę.

W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj krążki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmuj i osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przestudź.

Rozpuść polewę czekoladową. Do połowy zanurzaj w niej oponki. Cukier puder i sok cytrynowy wymieszaj tworząc lukier. Finezyjnie polej oponki.

Czas przygotowania 60 min - Porcja 190 kcal:szok:

Ja to będę robić we frytkownicy i na pewno nie będę maczać w czekoladzie tylko posypię cukrem pudrem.


Smacznego!
 
Do góry