• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Ja, poza ciastami, też na oko zawsze robię.
A to też dlatego, że np jak powiem komuś, że ma dodać łyżeczkę chilli to może mu gębę wypalić więc zawsze mówię, że dodaję po trochu na oko żeby sprawdzić czy poziom pikantności mi odpowiada.
I tak samo modyfikuję zawsze przepisy pod siebie.

reklama
zgadzam się ,jeżeli chodzi o inne potrawy niż ciasta to przyprawy według uznania,ale ile czego przynajmniej na początku robienia z nowego przepisu lubię mieć ten dokładny przepis :-p

RACUCHY
Tak zeby zrobić a się nie narobić :) i to co mi wyszło

Składniki:
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie od serca)
- 1,5 jabłka starego na dużych oczkach (obrane :P) + 2 łyżeczki cynamonu (może być więcej, jak kto lubi)
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
- na dzień dobry jajko ubijamy z cukrem na puszysta masę, jest to ważne bo ta puszystosc pozwala racuchom rosnąć w czasie smażenia
- teraz stopniowo dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i mleko. Ale po trochu trochę mąki i mleka i mieszamy, i znów trochę tego i tego i mieszamy, delikatnie najlepiej łyżką
- Na koniec jabłka
-Całość jest gęsta!
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ja robiłam małe racuszki, na małej patelni i z dużą ilością tłuszczu (niestety cos za coś)
- Na koniec posypać cukrem pudrem, ale dobre tez z dżemem truskawkowym :D

Racuszki bardxo ładnie puchna a zarazem fajnie chrupiące z wierzchu :)

A wyglądają tak :)

Załączniki

• 1411225552219.jpg
    1411225552219.jpg
    25,9 KB · Wyświetleń: 71
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jeden racuchy jest wielkości ręki bez palców i aktualnie usmazonych mam 10 i myślę że jeszcze z 10 będzie. Ale są strasznie syte. Mój wiecznie głodny szwagier zjadł 3 i powiedział ze pęka juz :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry