• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

reklama
U mnie "zacierka" to mąka tortowa z solą i wodą, twarde ciasto i albo takie skubane, albo pokrojone w paski, ugotowane na wodzie.

Ciasto "lane" to mąka z jajkiem, konsystencja bardziej wodnista, nakładane łyżką na gorącą wodę albo bezpośrednio do zupy :tak:

Ja kocham zupę mleczną na każdy sposób, ale my w ogóle bardxo lubimy wszelkie mleczne dania, kaszka manna, owsianka (z żurawina i migdałami z Olą pozeramy tonami) i zupa mleczna z kluskami, ryżem czymkolwiek :D omnomnom juz wiem co jutro na śniadanie będzie ;)

znalazłam w necie pyszny sos do ryby,dziś już robiłam i jadłam,polecam :-)

Składniki:1/3 pęczka koperku,
1/4 szklanki śmietany 18%,
2 czubate łyżki mąki,
1/2 kostki rosołowej,
1 płaska łyżka majonezu.
Wykonanie:Szykujemy bulion z połowy kostki rosołowej (ok. 250-300 ml objętości). Wrzucamy umyty i drobno posiekany koperek. Gotujemy około 5 minut, po czym zestawiamy z ognia, aby trochę przestygł.

W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką. Powoli łączymy z koperkowym wywarem.

Dodajemy jeszcze łyżkę majonezu i dokłądnie mieszamy. Gotujemy dalej, aż sos porządnie zgęstnieje. Gotowym polewamy usmażoną lub upieczoną rybę. Zapewniam, że jest pyszne

Doggi mam pytanie o tego twojego Cheesecake'a, on wychodzi taki bardziej serowy czy śmietankowy w smaku, bo nie wiem jak ten serek philadelphia smakuje. No i jaką śmietanę się dodaje? 30?

Sylwi smakuje zupełnie inaczej niż zwykły sernik jest bardzo wilgotny i kremowy a smak hmmm śmietankowy na pewno nie ale taki stricte serowy tez nie jest. Rozpływa się e ustach raz spróbujesz a nie będziesz chciała juz zwykłego jeść ;) u mnie w domu przynajmniej tak jest ;) a śmietankę nie 30%, ja daje taką słodką, jak do kawy. Jak na zdjęciu.

Załączniki

• 1414498822777.jpg
    1414498822777.jpg
    19,6 KB · Wyświetleń: 60
reklama
Sylwi to nie musi być koniecznie philadelphia ja różnie używam, a najczęściej twój smak, piatnicy jest tańszy a różnicy w końcowym efekcie nie wyczuwam ;)

Załączniki

• 1414502331352.jpg
    1414502331352.jpg
    11,3 KB · Wyświetleń: 61

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry