• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Chcecie szybki makaron? Ten jest pyszny :)

Składniki:
- Makaron tagliatelle
- 250g pieczarek
- 1 duży cycek kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g mascarpone
- 250-300ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz

Przygotowanie:
- Gotujemy makaron
- Cycka pokroić w kostkę dodać trochę oliwy z oliwek sól i pieprz. Wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni
- Przekładamy do miski jakiejś
- Pieczarki pokrojone w plasterki podsmazamy na oleju doprawiamy solą i pieprzem jsk juz są usmazone i odparuje woda dodajemy do cycka
- Na dużej rozgrzanej patelni rozp łyżkę masła i podsmazamy wycisniety czosnek (bardzo delikatnie żeby nie zrobił się gorzki)
- Do tego dajemy mascarpone i na małym.ogniu podgrzewamy mieszając żeby się lekko rozpuścilo
- Do tego dajemy kremowki 250ml na początek i mieszamy aż mascarpone połączy się ze śmietanką.
-Dodajemy pieczarki i cycka mieszamy razem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Dodajemy makaron i jeszcze trochę razem gotujemy żeby Sue sos połączył z makaronem
- Jeśli za gesty dodajemy jeszcze śmietanki 30%

- Jak jest na talerzu Lubie posypać odrobiną posiekanej pietruszki i zetrzeć ser twardy typu parmezan :)

reklama
agulqa, musisz na jakieś szkolenie przyjść. makaron w kuchni to podstawa :-D:-D:-D

Doggi, dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad. dziś mam naleśniki, a właściwie to młody ma naleśniki, bo ja takich obiadów na słodko nie lubię.

Skoro już jesteśmy we włoskich klimatach to wrzucę wam mój cudowny krem pomidorowy z bazylią ;-)

Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów, proponuję dać kilo normalnych i pół kilograma śliwkowych albo malinowych
- bazylia świeża
- cebula czerwona bo jest delikatniejsza
- 5 ząbków czosnku, jak ktoś lubi można więcej
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- bulion ok 400 ml (to zależy od gęstości zupy jaka wam odpowiada)

Pomidory kroję w ćwiartki, cebulę też, czosnek obieram.. Wszystko układam na blaszce do pieczenia, skrapia oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 30-40 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę i zdejmujemy z pomidorów skórki, generalnie ja czasem z lenistwa tego nie robię ;) Wszystko przekladamy do garnka, razem z sokiem jaki się wytworzył i dolewamy bulion na początek mniej :) Zagotowujemy. Potem wszystko robimy blenderem. Dodajemy świeżą bazylię, tyle ile lubicie, ja dodaję zazwyczaj sporą garść. I znów robimy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I to wsio. Ja to podaję z mozzarellą a jak nie mam, to z łyżką jogurtu naturalnego albo prażonymi pestkami dyni :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry