• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

reklama
Cienkie ciasto na pizzę (bez wyrastania joł)

Składniki:

-1 szklanka mąki
- 1/4 kostki drożdży – 25g,
- pół szklanki letniej wody,
-płaska łyżeczka cukru,
-jedna łyżeczka oleju roślinnego,

Przygotowanie :
- Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki
-następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny.
-Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy.
- wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego.
- Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta 

Niezastąpiony w wyrabianiu robot albo mikser taki ten duży cudowny ;)

Specjalnie dla Elutki, wrzucam przepis na szpinakowy makaron z kurczakiem:
- szpinak jeśli mrożony to zdecydowanie polecam hortex, żaden inny
- czosnek ze 3-4 ząbki
- masło
- oliwa z oliwek
- śmietana wg uznania, myślę, że taka mała wystarczy
- piersi z kurczaka
- makaron (wg uznania) albo gnocchi (preferuję tą opcję ;))

Masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, podsmażamy oczywiście aby nie przypalić, można dodać troszkę oliwy z oliwek. Dodajemy szpinak i powoli odparowujemy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wg uznania, smażymy w kawałkach ;) Dodajemy do sosu no i na końcu dodajemy makaron lub gnocchi. :-)

Nulini to jest ba taką blaszkę okrągłą pizzową, ale wydaje mi się ze raz robiłam na taką wielką co jest w komplecie z piekarnikiem, oczywiście trochę trzeba się pomęczyć żeby rozciągnąć ale daje radę na sile ;)

A wyobraźcie sobie to ze ja kocham szpinak i maraton ze szpinakiem robie na milion sposobów, ale tak jak prxy oli zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży a już miakam zgage tak teraz jeszcze o.ciąży nie wiedziałam a już nie mogłam jeść szpinaku, normalni momentalnie rewolucje żołądkowe przez całą ciążę (co jakiś czas próbuje zjeść i to samo) i mam dramat z tego powodu no kocham szpinak

reklama
Doggi ja makaron ze szpinakiem też uwielbiam i całe szczęście mogę go jeść, bo chyba bym się załamała.
Uwielbiam połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami czy właśnie z feta i wiele wiele innych

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry