reklama

Przystanek kulinarny

reklama
napisze przepis poki co na torcik ktory robilam w sobote. wczoraj wzielismy do znajomych to bardzo chwalili i brali po kilka kawalkow. musze zrobic drugi bo w sumie nic dla nas nie zostalo a tez nam smakowal:-D jest pyszny jak sie go zmrozi w lodowce porzadnie jest taki orzezwiajacy i mmm

roladkowy tort gruszkowy

rolada biszkoptowa:
Składniki

szklanka mąki (nawet niepełna)
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
dzem porzeczkowy

Białka z jajek wbijam do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę.
Następnie łączę ubitą pianę z mąką, żółtkami i łyżeczką proszku do pieczenia. Dolewam też 1/3 szklanki wody. Wszystko miksuję.Tak przygotowane ciasto wylewam do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (odrobinka tłuszczu).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C do zezlocenia. Upieczony biszkopt przekładam na ściereczkę. Zdejmuję papier i odstawiam aby wystygł. Po wystudzeniu posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm)

Składniki na krem:
• 1 litr mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
• 7 łyżek mąki pszennej
• 9 łyżek cukru
• 200 g masla o temp.peraturze pokojowej
• gruszki

Połowę mleka zagotować.
Pozostałą część mleka zmiksować z budyniami, cukrem i mąką Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić .
tluszcz utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Składniki na warstwę śmietanową:
• 400 ml śmietany kremówki (30%)
2 fixy do śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z fixem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

gruszki obieramy kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Gruszki pokrojone na pół i wydrążone ułożyć w kółeczko na budyniu. Wyłożyć na nie pozostały budyń.
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Przyozdobić polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce.

a tu zdjęcie zapożyczone z internetu ale moje ciasto też tak wyszło
img_7754_jhazx.jpg

ALICJA zapraszam :-) bo ja w lodówce jeszcze zamrożone jagody z tamtego roku mam :szok:
MAMAAGUSI mian. wygląda przepysznie i na pewno też tak smakuje. Ale chyba pracy przy nim sporo, co?

mamaagusi wow :szok: jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy, za wysokie progi jak dla mnie :-D ale wiesz, moi rodzice w Twoich okolicach mieszkają więc może jak do nich wybędę w wakacje to uda mi się Cię nawiedzić i spróbować takiego cuda w realu :-p ale sobie wykombinowałam :sorry2::cool2:

makuc zrobienie biszkoptu ok 5 min, pieczenie ok 20, krem ok 5 min i tyle aż wystygnie potem, bita śmietana też z 5 min no i układanie zajęło mi ok 15-20 min.
alicja to zapraszam
wioli to nie jest taki biszkopt jak np kupny taki do tortów, ten biszkopt wygląda i smakuje jak biszkopt taki normalny ale po upieczeniu on jest taki trochę klejący i miękki, potem jak wystygnie jest taki lekko plastyczny. to jest tak, że da się go zwinąć natomiast jeśli chodzi o krojenie na te 17 czy ileśtam kawałków to ja zrobiłam szersze a potem je jeszcze na 3 kroiłam one się tak fajnie przy tym przypłaszczyły że ładnie do tego dźemu to przylegało. ciężko ten biszkopt wyjąć z papieru do pieczenia bo właśnie nie jest sztywny i jest keljący od strony papieru ale jak się to zrobi odważnie i sprawnie to się da. co do owoców to robiłam to pierwszy raz ale na moje oko byłoby dobre z jabłkami tylko trzeba by je troszkę w ciepłej wodzie pogotować żeby troszkę zmiękkły, myślę że truskawki też by były ok. myślę, że nie wyszłoby z malinami tzn w smaku byłoby dobre ale nie wizualnie nie bo by pod tym ciężarem się zgniotły i nie byłoby tych warstw widać.

Mamaagusi a co mozna zamiast tego fixu do smietany bo tu niewidziakam nigdzie:confused: sorki ze cie tak molestuje ale wyglada tak apetycznie ze musze zrobic moim chlopcom

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry