reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

Risotto najszybsze na świecie;)
kukurydza
groszek (ewentualnie mieszanka)
cycek z kurczaka
ser
ryż
cebulka.
Cebulke pokroic w paski, usmażyc na oleju delikatnie, wsypac na to woreczek ryżu(tzn. wysypac z woreczka:p) podsmażyc ciagle meiszajac przez jakies 3-4 minutki. Na osobnej patelni usmazyc cycki z kurczaka z przyprawami wg uznania.
Do tego smazacego sie ryzu dolac wody z 2 szklanki, wrzucic kostke, zamieszac i przykryc. niech sie dusi od czasu do czasu zamieszac, po jakis 10 minutach wrzucic kukurydze, groszek, kurczaka i starty ser. zamieszac, podusic jeszcze z 2,3minuty i gotowe!
 
reklama
reszta później bo juz mnie paluchy bolą! :) i zglodnialam. ide zrobic obiad;P pierwszy raz papryki faszerowane;)
 
Szybki sos do makaronu,ryzu:

1 papryka czerwona
mala puszka groszku
kilka pieczarek
1 duza cebula
2 kielbasy grube typu zwyczajna,slaska
maly koncentrat pomidorowy
przyprawy
1 szklanka rosolku

Kielbase pokroic w kostke usmazyc,przelozyc do garnka
pieczarki pokrojone tez usmazyc
wrzucic do tamtego garnka do kielbasy
cebule pokrojona usmazyc razem z papryka i tez tam do garnka.Dodac groszek koncentrat,wlac rosolek doprawic i dusic jakies 15-20 minut mieszajac od czasu do czasu
smile.gif

Nie trzeba zageszczac wychodzi lekko geste
smile.gif


my jemy z makaronem a kiedys z ziemniakami tez bylo ok
smile.gif
smile.gif


smacznego !!! mysle ze i ryz tez moze byc zalezy jak to lubi
 
Ostatnia edycja:
Potrawka z kurczaka i papryki
Składniki:
Pierś z kurczaka (jak na 2-3 osoby to 2-3)
papryki(ilosc i kolor wedle uznania)(ja robię 2 czerwone i żółta)
por duży(albo dwa małe)
marchew(ze 3 duże)
1-2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
maggi
olej do smażenia.

Przygotowanie:
Piers z kurczaka pokroic drobno i zalać maggi i zostawic na chwilke. W tym czasie przygotowac warzywa. Papryke na drobno, marchew na tarce zetrzec a pora przekroic na pół i równiez posiekać. Rozgrzac olej i wrzucic mieso. Usmazyc. wyciagnac z patelni zostawiajac olej i na ten sam olej wrzucic warzywa, podlewajac maggi i delikatnie woda. dusic pod przykryciem z 20minut.pod koniec gotowania dodac 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ugotować ryż.
Do warzyw dodac mięso i albo ryż, albo ryż osobno. (aha do wody do ryżu rownież dodac maggi)
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!

POLECAM wyszlo smaczne :-):-)
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    45,8 KB · Wyświetleń: 110
SALATKA NA SLODKO:-)

-kukurydza
-rodzynki
ananas w plastrach
majonez
piers z kurczaka
ryz ugotowany na sypko:-)
mieso pokroic w drobne kostki usmazyc na patelni na bialy kolor i wszystko dobrze wymieszac:-)


ps,najlepie smakuje schlodzona:-)
hehe nawet jutra nie wytrzymala:-D:-D
 
To wcisne swoje trzy grosze do tego watku:-)
przepis na paszteciki z farszem komu sie jaki podoba

1/2kg maki
1/2 kostki margaryny
2 jaja
50g drozdzy- sa takie male kostki
1/2 szkl.mleka
1lyzka cukru
sol do smaku

Wyrobic jak zwykle ciasto drozdzowe i odstawic do wyrosniecia na ok.20-30min
Ja rwalam po kawalku ciasta walkowalam na paski o szerokosci ok.15cm a dlugosc dowolna wsumie jaka wyjdzie. Jeden dluzszy bok smarowalam roztrzepanym jajkiem zeby pozniej ciasto ladnie sie skleilo.
Na srodek nakladalam farsz miesny ale moze byc dowolny i zawijalam w rulonik, kroilam na kawalki 6-7cm a nieraz wyszly wieksze jak byla to koncowka
gwizdze.gif

Ulozylam na blaszce posmarowalam jajkiem i pieklam cos ok.30min najpierw w 200 stop.C ale tak 10min przed koncem zmniejszylam do 170stop.C
wychodzi z tego cos kolo 15 sztuk
 
ciasto ptasie mleczko:-)
2 galaretki o dowolnych smakach
puszka skondensowanego mleka nieslodzonego lub slodzonego jak ktos lubi bardziej slodkie
3,5 lyzeczki zelatyny
szklanka smietany 30%
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 bialka

jedna galaretke rozpuscic w 1szkl.wody ostudzic i do lodowki, gdy zaczne tezec zmiksowac z mlekiem z puszki,
wlac do tortownicy (srednica 22cm) i wstawic do lodowki do stezenia.

zelatyne rozpuscic w 1/3szkl.wody niech przestygnie, smietanke ubic dodajac cukry,
w osobnym naczyniu ubic bialka na sztywna piane, do ubitej smietany dodac piane i zelatyne.
Mase wylac na warstwe mleczna i znowu do lodowki do stezenia.

Rozpuscic druga galaretke w 2/3 ilosci wody podanej na opakowaniu.
tezejaca wylac na wierz i do lodowki zeby zastygala.
oczywiscie na zdjeciu poniezej zero galaretki z wierzchu bo mi sie nie zmiescila za mala tortownice wzielam :(
 
To i ja cos napisze:)

COS NA SZYBKO:
sos do makaronu z serkow topionych
Kielbasa albo szynka
cebulka
groszek konserwowoy
ze 2 serki topione

cebule kroimy w kostke kielbase tez i podsmazamy na oleju, potem dodajemy serki topione (rozzpuszczaja sie ladnie) i na koniec odsaczony groszek no i oczywiscie jakies przyprawy sol pieprz ja daje rtez czosnku troche


Wersja II
mieso mielone podsmazyc na patelni posolic popieprzyc dodac cebulke pokrojona w kostke i tak dusic az mieso bedzie miekkie...
potem dodajemy 1 serek topiony jak kto woli stary zolty ser (ale ten na koncu)
Koncenrat pomidorowy dodoajemy na patelnie no i do tego puszczka kukurydzy:)

szybkie i pyszne u mnie wszystkim smakuje i tym ktorym podawlam przepis takze:)
 
Sałatka z selerów
2 słoiczki selera (taki tarkowany w zalewie :p)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
4-5 jaj
1 spora cebulka
majonez

ananasa, cenbule i jaja kroimy w kostke a potem dodajemy resze z puszek mieszamy dodajemy majonez i przyprawy (sol, pieprz)

Pycha smacznego
 
reklama
Cukinia faszerowana
Obrac cukinie, przeciac na pol, wydrazyc
posolic

Ugotowac 1-2 woreczki
potem wymieszac z miesem mielonym z 1-2 jajkami (surowe)
dodac cebulke pokrojona w kostke przyprawy (tak jak na farsz na golabki)
napelnic wydrazona cukinie, polozyc na blaszcze, zakryc folia aluminiowa i do piekarnika.

Jak cukinia jzu bedzie brawie miekka smarujemy koncentratem (moze tez byc ketchup) i obkaladamy zóltym serem moze byc tarty :)


Sorki ze tak haotycznie ale w robocie jestem;p;p;p;p
 
Do góry