reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

reklama
no madzia to rzeczywiscie latwa.
przepraszam ale jakos ostatnio wszytskiego nie daje rady dojrzec:-D
tylko ciekawe czemu?:-D:-D:-D:-D:-D:-D
my sie szykujemy i smigamy:-)
wpadne popoludniu po obiadku
 
babka z bananami 4 you Magda:-):-)

3 jaja
3/4szkl cukru mozna dac mniej jak ktos chce
80g-100g masa lub 100ml oleju
1 1/3 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 banany

jaja utrzec z cukrem na puch dodac maslo lub olej i utrzec jeszcze troche zeby wszystko dobrze sie polaczylo
dodac make z proszkiem i wymieszac
banany rozgniesc widelcem dodac do ciasta i porzadnie
wymieszac.
Piec w 180 stop.C cos kolo 30-40 ale kazdy ma inny piekarnik wiec najlepiej sprawdzic patyczkiem. Mimo proszku raczej nie wyrasta lub tylko minimalnie
babka jest wilgotna taka zbita i najlepiej smaku jak jest jeszcze ciepla chociaz po wystygnieciu tez mniam:-)
 
a to bardzo szybkie w zrobieniu Brownies pychota jak dla mnie:-):-):-)

4 jajka
1 i 1/2 szkl cukru
200g koniecznie masla
300g gorzkiej czekolady
1 i 1/3 szkl maki
szczypta soli
ewentualnie garsc orzechow wloskich

100g czekolady i orzechy pokroic

200g czekolady roztopic z maslem i wsytudzic
ubic jaja z cukrem, wlac czekolade z maslem, dodac make wymieszac, dodac orzechy i pokrojona czekolade i delitaknie wymieszac
przelac do blachy okolo 24x35 wyloznej papierem
piec 20-30min w nagrzanym piekarniku do 170stop C

z wierzchu robi sie taka fajna skorupka i ciasto nie moze siedziec dluzej gdyz zrobi sie w smaku i konsystencji murzynkowate, caly sekret polega na tym ze ma byc lekko niedopieczone, jak dla mnie najlepsze 20min
super smak jak ktos lubi bardzo czekoladowe

a to zdjecie
dsc06353sss1jy.png


http://www.cincin.cc/index.php?act=attach&type=post&id=14979
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
asia oto przepis na kokosowe ciasteczka

250g margaryny
1szkl cukru
3 jaja
paczka kleiku ryzowego ja kupuje nestle w biedronce
200g wiorek kokosowych

piekarnik nastawic na 160 stop C
ubic bialka na sztywno
zoltka, margaryne i cukier utrzec (ja roztapiam margaryne i z taka ucieram)
do masy dodac klei ryzowy,wymieszac nastepnie piane z bialek i wymieszac
na koniec dac wiorki i wymieszac.
blache wylozyc papierem do pieczenia ale nie koniecznie
w dloniach formowac nie wielkie kulki cos jak orzech wloski i splaszczyc je na grubosc okolo 0,5cm i ulozyc je blaszce
piec w 160 stop C okolo 20 min az sie lekko zrumienia\

smacznego dziewczyny:-):-)
 
Muffinki z borówkami amerykańskimi albo z malinami

1 szklanka mleka (dorzuciłam lychę śmietanki 36%)
1/4 szklanki oleju
kilka kapek aromatu waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka i 2 łyżki amerykańskich borówek

KRUSZONKA:
1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki twardego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

dziewczyny robcie bo sa pyszne nawet bez dodatkow z sama kruszonka mnia mnia
 
reklama
Marcepan sztuczny
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
0,5 kg cukru pudru

Wodę z margaryną zagotować (tak żeby margaryna zupełnie się rozpuściła),wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska ),ostudzić. Wystudzoną masę zagniatać z cukrem (dodając po trochu ) aż zrobi się plastyczna, dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść. Taki marcepan jest bardzo smaczny i daje się łatwo wałkować, można z niego wyrabiać różne ozdoby lub zrobić kulki i obtoczyć je w kakao (tak zwane kartofelki)

ania do dziela
 
Do góry