reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

reklama
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
pld.png
cd.png
plg.png
cg.png
Wersja do druku
Dodaj do ulubionych
Wyślij przepis
pld.png
cd.png
Bardzo dobra Sałatka z zupek chińskich
Sposób wykonania: Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji. Sałatkę podawać z pieczywem. Smacznego.​
obr.php
 
Sałatka gyros
Składniki:
kapusta pekińska
ogorek konserwowy
2-3 piersi z kurczaka
cebula
puszka kukurydzy
przyprawa gyros(najlepiej kamis)
keczup
majonez

Mięsko pokroic drobniutko, zasypać przyprawa i zostawic w lodówce na 2-3godz. w tym czasie pokroic drobniutko kapuste pekińska, cebulkę i ogórka. Dodać kukurydzę. Mięsko usmazyc na oleju. Ostudzić. Połączyc wszystko, dodac majonez i keczup. Innych przypraw juz nie trzeba.
Niektórzy układają warstwami ale ja mieszam, wtedy wszystko "przejdzie" swoim smakiem i jest jeszcze smaczniejsza.
 
Sałatka "MOJA"
woreczek ryżu
puszka ananasa
2 piersi z kurczaka
orzechy włoskie
1litr bulionu z kostki
majonez
przyprawa: tymianek
Przygotowanie:
Piers z kurczaka ugotowac w całości w bulionie i duuuużej ilosci tymianku. Studziuc w tym bulionie żeby smak nabrał intensywności. Ryż ugotować na półtwardo. Orzechy prażyc w piekarniku kilka minut w wysokiej temp. (uwaga bo szybko sie przypalają) tak by były rumiane.
Cycki z kurczaka poszarpac (nie kroic) , ananasa drobno, ryz majonez.
Mniam!!
 
Salatka brokułowa
brokuł
3-4 pomidory
4-5 jajek
4 ząbki czosnku( w zalezności jak mocno lubicie czosnek)
majonez
jogurt naturalny
Brokuła sparzyć, pomidory równiez, obrac ze skóry, jajka ugotowac na twardo.
Brokuła podzielic na różyczki, jajka pomidory pokroic w grubsza kostkę, ewentualnie dodac ogorka gruntowego. Jogurt pomieszac z majonezem, dodac przecisniety przez praske czosnek sól, pieprz.
 
Makaron w sosie śmietanowym z bukietem jarzyn - REWELACJA

pierś z kurczaka podwójną
3-4 cebule
kostka rosołwa
natka pietruszki
jedna duża smietana 18% ( albo dwie małe)
Piersi kroję w paski lub kostkę, podsmażam na oliwie aż się zarumienią, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę jeszcze chwilkę. Potem dodaje kostkę rosołową i troszkę wody i duszę aż cebula wymięknie i się rozgotuje. Na koniec wlewam kremówki i posiekaną pietruszkę, gotuję na małym ogniu aż zgęstnieje, ewentualnie zaciągam wodą z odrobiną mąki Doprawiam tylko jarzynką. Podaję z różnego rodzaju makaronami i bukietem gotowanych warzyw.
 
reklama
Udka w papilotach!

4 udka
duzy peczek szczypioru
3 łyzki masła
3 ząbki czosnku
kubek śmietany kwaśnej
sól pieprz
Udka umyć, oczyścic i osuszyć papierowym ręcznikiem(dokładnie).
Masło utrzec na delikatna mase, dodac czosnek sol i pieprz. na koniec szczypior. (zostawic troszeczke szczypiorku)
Na kazde udko nakladac mase z obu stron i zawijac w folię aluminiową dokładnie.
Piec na grillu(b. długo wychodzi) lub w piekarniku. Ja pieke w 200st z termoobiegiem jakies 50minut. Na koniec śmietane z solą i pieprzem i szczypiorem, otwierac udka i polac ta śmietaną.
Podawac najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami lub ze zwyczajnymi z wody. Pycha!!
 
Do góry