reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
ariska - dzieki za odpowiedz:) a powiedz czy miesko to nalezy gotować razem z zupką czy może osobno? Bo ja gotuję ziemniaki też osobno dlatego pytam.

A dużo tego mięska czy ryby dajecie? wiem że ryby i mięsa nie uczulają ale nie chciałabym przesadzić, i czy tylko pierś z kurczaka czy indyka, a może można oberwać mięsko z nogi czy skrzydełka?

Ja mięso osobno. Bo dużo białka się z tego wygotowuje i podobno to jest najbardziej uczulające. Poczekam jeszcze z tym żeby dać razem bo mała reagowała kropkami na białko z jajka które zjadałam więc nadal osobno. Rybe też osobno bo lepiej ostki powyciągać.

Ja myśle że z nogi było by ok a ze szkrzydełka to mało co tam jest tylko skrzydła i nogi są bardziej tłuste
Gdzieś chyba widziałam ze do 20g mięsa ale jak to kawałkiem wychodzi to nie wiem bo ja gotuję na dłużej i mięsa też na oko

łosoś surowy ale mrożony bo świeżego nie było. Wędzonego nasze dzieci chyba do 2 lat nie powinny jeść bo za ciężkie. Ja mięsko dodaję codziennie. Najpierw pierś z indyka, teraz z kurczaka. Jeśli dziecko toleruje to powinno jeść codziennie by mieć pełnowartościowy posiłek tym bardziej że 2 dania mięsnego jeszcze nie je. A zamiast mięska można dać rybę właśnie 1-2 razy w tygodniu.

z osesek.pl

"
Jakie ryby dla malucha?

W diecie dziecka mogą pojawić się ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje w wodzie i słonej, i słodkiej. Dobrze, by dziecko jadło zarówno ryby chude tj.: dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łososia, halibuta, makrelę. Możesz też podawać dziecku na zmianę z rybami owoce morza. Najlepiej by owoce morza i ryby były świeże lub mrożone. Najbezpieczniejsze w przygotowaniu są filety oczyszczone z ości.

Ryby w zalewie solonej, marynowane, konserwowe, wędzone i panierowane kostki z ryb nie są odpowiednie dla dzieci.

Ryby mogą stanowić dodatek do papek, zupek. Rybę możesz ugotowane na parze ( taka jest najzdrowsza), udusić, upiec w folii lub na elektrycznym grillu ewentualnie usmażyć."​
hejka a czy wam tez lekarz mowil zeby dziecko niejadlo za duzo drobiu???znaczy sie zeby codzinnie niejadlo kurczaka tylko roznie bo ponoc kurczak ma w sobie duzo hormonow czy jakos tak mi tak lekarz mowil zeby niecodziennie dawac....
ariska - dzieki za odpowiedz:) a powiedz czy miesko to nalezy gotować razem z zupką czy może osobno? Bo ja gotuję ziemniaki też osobno dlatego pytam.

A dużo tego mięska czy ryby dajecie? wiem że ryby i mięsa nie uczulają ale nie chciałabym przesadzić, i czy tylko pierś z kurczaka czy indyka, a może można oberwać mięsko z nogi czy skrzydełka?
a robilyscie moze z wolowinka obiadki???ja zrobilam raz zupke na wolowine i sosik z wolowinki z marchewka bez soli i bez zaklepywania i dotego ziemniaczki ugotowalam i razem zmiksowalam ziemniaczki z mieskiem i sosikiem a malemu az sie uszy trzesly tak mu smakowalo
no ale musze przyznac ze dluuugo sie robilo bo i do zupki sie gotowalo 3 godziny i do sosiku dusilo tez 3 godziny no i przy gotowaniu zapach niebardzo ale na koniec smak calkiem calkiem :-)

przecież jak ryba jest 2 razy w tygodniu to drób jest 5 razy więc nie codziennie a można dawać indyka, gołąbka czy królika.

Cielęcina jest od 6mca ale od kiedy stara krowa nie wiem ale raczej jeszcze nie teraz. I jeszcze zależy jaka część mięsa.

Ostatnia edycja:
Podobno jak dziecko ma alergię na mleko to wołowina i cielęcina też go mogą uczulić. Ja na razie pierś z kurczaka gotuję. Chciałabym też królika ale nie mam skąd wziąć.

Ja też osobno mięso i warzywa gotuję. Byliśmy na weekend u rodziców i gotowałam Małej zupę i moja mama mi powiedziała, że jestem jakaś pokręcona, że oddzielnie mięso i warzywa gotuję i że razem to smak będzie lepszy, a ja i tak robię po swojemu :-)

Mam taką książeczkę z przepisami na zupki z Twojego Dziecka i tak:

- mięso z królika - jest lekkostrawne, chude, rzadko alergizuje. Ma więcej białka niż cielecina czy wieprzowina. zawiera sporo witamin z grupy B. Podaje się je od 6-7. miesiąca

- mięso z indyka - jest delikatne i kruche. Zawiera sporo białka i mało tłuszczu. Najchudsza jest pierś, udka zawierają włókna kolagenowe. Podaje się je od 6-7. miesiąca

- jagnięcina - niezwykle delikatna, nietłusta. Bardzo rzadko powoduje uczulenie. Dobrze smakuje z ziołami i warzywami. Podaje się ją dziecku od 7.miesiąca

- cielęcina - lekkostrawna. Choć zalicza się ją do mięs czerwonych, to jest delkatna. Często nie mogą jej jeść dzieci uczulone na mleko krowie. Od 7. miesiąca

- wieprzowina - jest dość tłusta, ale zawiera dużo witamin i żelaza. Ma najwięcej witaminy B1 z mięs. Najchudsze są schab, polędwica, szynka. Dla dzieci od 7. miesiaca

- mięso z ryby - jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i tłuszczów, a także składników mineralnych. Morskie są bogate w jod oraz witaminy D i E. Dla dzieci od 6-7. miesiąca

Mi lekarka powiedziała, żeby małej w ogóle nie dawać kurczaka i jak ja karmię to też nie powinnam, właśnie z powodu hormonów. Mięso z indyka nie jest dużo droższe, a zdrowsze, więc ja się na nie przerzuciłam i robię Klarci zupki z filetem z indyka. Pierwszy miesiąc gotowałam osobno, ale później spróbowałam razem i małej nic nie jest, więc już teraz razem. Swoje zupy też gotuję na szyi lub skrzydle z indyka. A słoiczki dla małej kupuję z kurczakiem, królikiem, jagnięciną i szynką, żeby miała urozmaicone.

reklama
Dziś Maciej dostał zupkę z piersią z kurczaka ( jadł już wczesniej słoiczkowe) ale dziś moją zjadł, bardzo mu smakowała, nawet mi smakowała, od dziś 5x w tyg mięsko, 2x rybka i 2x pół zółtka, dziewczyny czy lepiej te pół żółtka wcierac do zupki mięsnej czy rybnej czy to bez różnicy?

Do góry