reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Witam
nieśmiało podczytuje wasz wątek...
Pisstacja a co to za ciasteczka?bo ja cały czas się zastanawiam jakby tu gluten wprowadzać i wyczytałam że jest kaszka manna wieloowocowa z bobovity ale jej nigdzie nie mogę dostać a manny nie chce mi się gotować:/

reklama
Witam
nieśmiało podczytuje wasz wątek...
Pisstacja a co to za ciasteczka?bo ja cały czas się zastanawiam jakby tu gluten wprowadzać i wyczytałam że jest kaszka manna wieloowocowa z bobovity ale jej nigdzie nie mogę dostać a manny nie chce mi się gotować:/

ja taką kaszkę dostałam w REAL-u. Ale pewnie sprawdzałaś w pobliskich marketach:-) Wygodnym rozwiązaniem są też słoiczki z kaszą manną - one też służą wprowadzaniu glutenu.

wredniak dużo cierpliwości dla Ciebie, silna bądź, zobaczysz to minie i rozpłaczesz sięale z radości jak Ci ząbek zastuka w łyżeczkę ;)

No to i my rozpoczęliśmy przygodę z nowymi smakami :)
Dziś młoda dostała na spróbowanie marchewkę, zasmakowało chyba, bo rzucała się na łyżeczkę, ale potem nie bardzo wiedziała jak to przełknąć, wszystko "wyłaziło" na zewnątrz ;) no i się starsznie wkurzała przy tym ;)
Jak szybko wasze dzieci załapały jak się przełyka?

apistella - dzięki :) nam już stukają o łyżeczkę dwie dolne jedynki :-) oczywiście jak je zobaczyłam to się rozpłakałam ze wzruszenia ;-)

mojej też wychodziło wszystko na zewnatrz, ale wkoncu załapała i coraz lepiej nam to wychodzi, przynajmniej nie jest tak wszystko brudne jak na początku :-D

apistella po tygodniu Zosia już zaczęła sobie radzić całkiem fajnie, spróbuj na początek podawać bardziej płynną te marchewkę, u nas podziałało:)

a u nas w dzisiejszym menu pojawiło sie mango z bananem na deserek, a w zupce oprócz marchewki, ziemniaczka i pietruszki znalazła sie kalarepka - wszystko zjedzone, więc chyba smakowało:)

Apistella mojemu smykowi też na początku wszystko wypływało jak jadł , teraz od niedawna już łyka ładnie :-)

U nas dziś brokuł z marchewką i ziemniaczkiem a na deser banan z winogronem będzie :-).Ja miałam wprowadzać gluten wprowadzić jak mały skończy 5 miesięcy ale jednak się wstrzymam do 6 miesięcy :-).

Wera-ZG ja widziałam kaszkę mannę z BoboVity w Rosmennie ostatnio :-) .

Dzięki za rady :) spróbuję dziś rozrzedzić marchewkę.

A i chciałam powiedzieć, tylko nie pamiętam w którym temacie było o tym pisane, ale ten kubek TT od 4 miesiąca to wcale ine jest niekapek, normalnie dwie wielkie dziury na wylot, także jak nalałam wody i odwróciłam do góry dnem to leciało ciurkiem, nie próbowałam jeszcze młodej z niego dawać, z niekapka aventu nawet powoli sobie radzi.

edit:
a mój pediatra doradził mi wprowadzanie glutenu dopiero od 10/11 miesiąca, i chyba tak zrobię, bo z tego co wiem to jednak dobry lekarz jest, a wiadomo, do czyjegoś zdania w tej kwestii trzeba się przychylić ;)

Ostatnia edycja:
u nas dzis na obiadek, ziemniaczek, marchewka, pietruszka i to wszystko z ryżem, Zunia zjadła ze smakiem, popiła herbatką i smacznie spi:)

Natalka dziś jadła na drugie śniadanie kaszkę morelową a na obiadek właśnie wpałaszowała cały słoiczek zupki jarzynowej i popiła cycem.. i też śpi :-) na deserek będzie marchewka z jabłuszkiem, przy którym się strasznie śmiesznie krzywi, jakby cytrynę jadła, i do tego się śmieje, ale zjada ;-)

reklama
katjusza ... kaszka morelowa u nas nie za bardzo ... dodaje do niej kilka łyżeczek deserku żeby tylko ją zjadła i trzeba skończyć opakowanie. Jemy na zmiane z kaszką jabłkową.

Do góry