reklama

Rozszerzanie diety maluszków

a my od jutra dajemy juz tylko zupke bez mleka :) dzisiaj jadl sloiczek robiony przeze mnie i szamal jak sie patrzy ale na probe dalam tylko 100 :) i potem mlesio a jutro bedzie caly sloiczek :) zjedlismy dzisiaj ziemniaczka ze szpinakiem i dynia i powiem Wam ze smaczne to to bylo lepsze niz kupne :)

teraz mam pytanko na buzi wyskoczyly mu krostki takie ala potowki nigdzie indziej, i zastanawam sie czy to alergicznie czy nie, albo na pora albo na plyn do plukania, co bardziej prawdopodobne? Bo wypralam pieluszki na 90 stopni z naszymi rzeczami bialymi i dodalam plyn taki zwykly a on pieluszke przytula do buziola jak spi, no a por byl dawany cztery dni tteraz pora dawac juz nie bede bo nie mam takiego sloiczka ale nie wiem czy prac wszystkie rzeczy jeszcze raz

reklama
Dziewczynki,

w związku z dokarmianiem mm będę miała do Was kilka pytań.

1. Ile ml wasze dzieci zjadają? (mój jak daję butlę je około 110, ale myślę że to mało, a dlatego że je co 2 a nie co 3h).
2. Co zrobić żeby dziecko jadło co 3 a nie co 2 h (po cycku ok, ale po butli wolałabym żeby ten okres trwał jednak dłużej)
3. O której godzinie dajecie ostatni posiłek i pierwszy rano
4. Jak długo (ile minut) jedzą Wasze dzieci? Mój chyba długo (około 20-25), ale wydaje mi się, że to wina smoczka, bo mam 1 aventa :sorry: Nie zmieniałam na 2 bo mam też lovi 3-przepływowy i swego czasu się krztusił na 2, ale chyba już powinnam spróbować? Duża jest różnica w avencie między 1 i 2?

1 Zjada roznie od 160 do 210 (na noc) co 4, 4.5 h
2 Chyba nie ma innej rady niz przetrzymanie.Np, najpierw 20 min i stopniowo wydluzaj. Jak sie przyzwyczail do jedzenia co 2h to moze to troszke czasu zajac, ale w koncu sie przestawi.
3 Ostatni o 19, pierwszy okolo 5 i pozniej dosypia do 7
4 Roznie ;) od 15 do 25 min mniej wiecej. Czasem wydziwia i nie chce jesc na rekach, woli jak go poloze na poduszce :confused2: Sprobuj zmienic smoczek, u mnie avent 2 jest za wolny, a 3 za szybki. Uzywam wiec dr. Brown 3... A kaszki czy kleiki trojprzeplywem aventu na 1.

Nie wiem co się dzieje. Mała od wczoraj nie chce jeść warzywek! :szok: Wczoraj zjadła za to starte jabłuszko, a dzisiaj dałam jej zapasteryzowane z marchewką i też nie chciała :no: Czy któryś dzieć też odmówił w pewnym momencie jedzenia?

Moj dziec odmowil na jakies 3 dni. Zaciskal paszcze i koniec. Przeszlo mu.

Kasienka ciezko stwierdzic... Sprobuj odstawic pora i zobaczyc czy bedzie lepiej, jesli nie to sprobuj odstawic plyn. Ale pomoglam :-p

Dziewczyny podalam mlodemu gluten i wyskoczyla mu wysypka na klatce piersiowej. Drobna, czerwona. Nie wiem co robic dalej. Czy wstrzymac sie tydzien i sprobowac znow, czy poczekac do skonczenia szostego miesiaca?

Poza tym zakupilam reczny blender i bede sama gotowac. Zezloscilam sie na sloiczki ;-) Jest maly wybor tych paro- skladnikowych i wedlug mnie wszystko smakuje podobnie. Jest np. ziemniak + marchew, pietruszka + ziemniak, a nastepne to juz marchew, ziemniak, groszek, cebula, pomidor :sorry: Jak go cos uczuli to skad mam wiedziec co. Dlatego czas samodzielnego gotowania nadszedl - biedne moje dziecie... Dzisiaj podalam samego ziemniora(z mlekiem mm), bo nie mialam jeszcze blendera i najlatwiej mi go bylo rozgniesc... Nie powiem, zeby byl zadowolony - ale zjadl.

Niespodzianka ten gluten to dopiero raz podałaś? bo może to nie od niego :sorry: ja bym się upewniła czy to po nim ale jeśli tak to raczej odstaw i najlepiej skontaktuj się z pediatrą co dalej
Kasienka ja bym wyprała lub chociaż wypłukała pieluszki w płynie dla maluszków wtedy będziesz miała pewność czy to pranie czy por

dziewczyny a w tym smoczku od butelki to ten płyn mi gdzieś nie zostanie???

Dopiero raz i nie podawalam nic nowego. Nie uzywalam tez nowych kosmetykow... Chyba zrobie tak, ze podam jeszcze raz, jak wysypka zejdzie i bede obserwowac.

Ja od poczatku myje plynem do mycia naczyn, plucze pod silnym strumieniem bardzo cieplej wody. Nigdy nie bylo problemu, wiec chyba nie zostaje w smoczku.

a my od jutra dajemy juz tylko zupke bez mleka :) dzisiaj jadl sloiczek robiony przeze mnie i szamal jak sie patrzy ale na probe dalam tylko 100 :) i potem mlesio a jutro bedzie caly sloiczek :) zjedlismy dzisiaj ziemniaczka ze szpinakiem i dynia i powiem Wam ze smaczne to to bylo lepsze niz kupne :)

teraz mam pytanko na buzi wyskoczyly mu krostki takie ala potowki nigdzie indziej, i zastanawam sie czy to alergicznie czy nie, albo na pora albo na plyn do plukania, co bardziej prawdopodobne? Bo wypralam pieluszki na 90 stopni z naszymi rzeczami bialymi i dodalam plyn taki zwykly a on pieluszke przytula do buziola jak spi, no a por byl dawany cztery dni tteraz pora dawac juz nie bede bo nie mam takiego sloiczka ale nie wiem czy prac wszystkie rzeczy jeszcze raz

Kasienka a prasujesz pieluszki? Powiem Ci ze moj synek tez mial takie jakby potowki ale tylko na policzkach nigdzie wiecej i jak bylam u lekarza to wiele razy pytalam sie od czego to to twierdzil lekarz ze to potowki az spotkalam polozna taki mila babka i jak z nia rozmawiala to doszlysmy do wniosku ze to od pieluszek bo moj babelek tez spi z pieluszka na buzi a w zasadzie on bez pieluszki ani rusz. I od tego czasu prasuje mu pieluszki (wczesniej tego nie robilam :() i z dnia na dzien ma coraz mniej tych krostek. Wiec przyczyna byly niewyprasowane pieluszki

edek; chociaz nie wiem czy moze to byc od prania bo ja malemu od poczatku piore jego ciuszki z moimi a plyn do plukania uzywyamy tylo eden bo ja innego nie moge bo mam uczulenie.

Ponawiam swoją prośbę o napisanie jak mam zacząć wprowadzać GLUTEN?
1. Czy juz?
2. Jak zaczać tzn.
*ile razy dziennie
*w jakich ilościach
3. Po jakim czasie zwiększyć i o ile
4. Na jakiej dawce zatrzymać? czy już cały czas podawać?
Jestem kompletnie zielona a do lekarza idę z malym dopiero po 28listopada to bedzie mial juz pol roku i czy to nie jest wtedy za pozno na wprowadzenie glutenu?

Zalecenia mojej pediatry: wprowadzamy kaszę mannę w ilości jednej łyżeczki (ugotowanej kaszki) do mleka. Najlepiej wieczorem, żeby miał przed spaniem bardziej sycący posiłek.
Z kaszkami i kleikiami bezglutenowymi kazała się wstrzymać conajmniej do ukończenia 6 miesięcy (jeśli dziecko przybiera w normie nie ma potrzeby).
Mamy też wprowadzać powoli soczki jabłkowe, marchewkowe, zupkę jarzynową. Przerwa między nowymi produktami około 4 dni. Czyli mniej więcej standard :blink: W piątek robimy zakupy i zaczynamy.

Pytałam ją też o to, czy jeśli będzie się budził w nocy to go karmić mm czy starać się już odzwyczajać. Odpowiedziała dosyć enigmatycznie: "spokojnie mama, Ty być chciała już ze mnie dorosłego faceta zrobić" ;) Czyli mam mu jeszcze dawać fory ;)

A moja kazała wprowadzić w tym tygodniu kaszkę na śniadanie albo kolacje. I za 2 tygodnie jako kolejny posiłek też kaszkę. Najlepiej na moim mleku. Bo skoro je co 2 h to najwidoczniej się nie najada i trzeba dac cos bardziej treściwego. Tym bardziej, że przybrała też nie za wiele.

Lena - a ty karmisz mm cy UU??
Bo jak UU to gluten już w ilośći 2-3 g dziennie w zupce jarzynowej bądź swoim mleku. I nie zwiększać. Przez 2 msc po 2-3 g codziennie. Po skończonych 2 pełnych miesiącach - mozna podawać be ograniczeń

Jeżeli mm to w 6 msc życia aczynasz wprowadzać: przez pierwszy miesiąc 2-3 g kaszki manny w zupce lub mleku. przez 2 - ok 6 g też w jakimś posiłku. Potem - be ograniczeń.

Ocywiście nie musi to byc kaszka manna. Moze byc orkiszowa, pszenna lub inna glutenowa.

A prosze skorygować jeżeli głupoty pisze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Aylin no ja karmie MM tylko. a to jeszcze kilka dni mam wtedy jak od 6msc
napisalas 2-3 g kaszki manny w zupce lub mleku. ale takiej hmmm surowej no prosto z paczuszki odrazu do mleka czy jak? Wybaczcie mi za te pewnie banalne pytania ale naprawde nie mam pojecia

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry