reklama

Rozszerzanie diety maluszków

ja mam taka błyskawiczną - firmy Kupiec chyba (koło 3 kosztuje). 2-3 g to jakieś pół łyżeczki suchej kaszki. Zalewam wrzątkiem - też w niewielkiej ilości - ok łyżki. I mieszam. Ona nasiąka (ewentualnie jak za gęsta to dodaje ciutke więcej wody) mieszasz aby grudek nie było i następnie mieszasz z czym tam chcesz. Zupką, owocami, mlekiem.

reklama
Lena my kupiliśmy zwykła kaszkę mannę i robię tak: do około 100 ml gotującej się wody wrzucam pół łyżeczki kaszki (bo to właśnie około 2,3 gramy) i gotuję 5 min. Potem przelewam to wszystko (wodę z ugotowaną kaszką) do butelki, dolewam tyle, ile chcę zrobić mleka, dosypuję mm i gotowe.

Mam pytanie dot. kaszki manny waniliowej z Hippa - czy któraś z Was już wyliczała ile mogę jej jednorazowo dać, żeby były zachowane te 2,3 gramy glutenu?

Niespodzianka tak myślałam bo bobovita ma chyba na swojej stronie taki przelicznik :tak:

Iwon my też mamy nie wprowadzać kleików i kaszek bo Misia super przybiera i szkoda ją tuczyć czy żołądeczek rozciągać :-)

Domowy posiłek dla niemowlaka, czyli alternatywa dla słoiczkowego fast foodu | SOSrodzice.pl

Kilka ciekawych przepisow na koncu artykulu. Zeby nie bylo - nie pietnuje podawania jedzonka ze sloiczkow - sama podawalam i bede podawac od czasu do czasu.

Znalazlam tez stronke, na ktorej jest lista produktow, ktore wprowadzac w danym miesiacu. Tylko, ze zauwazylam, ze jest troche inaczej niz na sloiczkach. Np. Wprowadzenie szpinaku proponuja dopiero w 9 miesiacu, a bananow w 8 - z tego co wiem, na sloiczkach sa od 4. No, ale to do nas nalezy decyzja :) Poza tym jest tam przykladowa rozpiska posilkow, na ktora nie zwracalam uwagi :-p

Schemat żywienia niemowląt karmionych butelką - MójNiemowlak.pl

reklama
Niespodzianka - dziekuję.
Ja staram się otowac szkrabowi mojemu. Z tym że niestety nie mam niektórych produktów eko wiec wtedy sloiczek idzie.
Kupilam nawet w ikei taką przystawke do gotowania na parze.
Fajne przepisy sa na tek stronie - i częściowo pewnie bede korzystać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry