reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Bardzo dawno tu nie zagądałam, a mam jedno pytanie odnośnie mleka z kleikiem...ja do tej pory podawałam małemu kleik na gesto, do jedzenie łyzeczką. A jak mam zrobic taki do picia? np. zastąpić 2-3 miarki mleka kleikiem, czy po prostu dodac łyzkę kleiku do mleka?

I drugie pytanie...zaczelismy podawac P. gluten jakies 1,5miesiąca temu. Nie było do tej pory zadnej negatywnej reakcji. Czy mamy kontynuowac jego podawanie, zwiekszajac dawki, czy odpuscic do 10-11 miesięca? Bo niby w 4-6 miesiącu jest to okno immunologiczne, wiec nie wiem, czy po tym okresie zaprzestac glutenu, czy nie...

reklama
Kaszkę podaję raz dziennie łyżeczką na 2 śniadanie koło godziny 9:00. W ogóle Antek jadłby tylko łyżeczką. Mleko pije o 6 rano o 17 i o 20.

No właśnie wyczytałam w schemacie żywienia że w 7. miesiącu kaszka raz dziennie (glutenowa lub bezglutenowa). Tylko ciężko mi się zdecydować czy podawać ją na drugie śniadanie czy wieczorem przed snem, żebył ładniej spał :confused: Teraz daję mu mleko z kleikiem o 9 i o 19.

Hatszept
po dwóch miesiącach ekspozycji na gluten (podawania go w małych dawkach) można już podawać w normalnych ilościach (np. można zamienić jeden posiłek z kaszki bezglutenowej na np. kaszkę zbożową).

Ja juz sie w tym temacie wypowiadać chyba nie będę... Chyba, że jako przedstawicielka niemowląt od urodzenia dbających o linię. Moje dziecię ma płaski brzuszek jakiego ja chyba nigdy nie miałam... i nic nie zapowiada że będe miała.
Je co 2 h ale niewielkie ilości - wczoraj zjadła troszkę na siłe :prawidłozy posiłek" w ilości 150 g i całość zwymiotowała.
W związku z tym nie będę jej przekarmiac. Jak chce - niech je często a malutko za to z apetytem.

Dzis po raz pierwszy zjadła łososia - taki mały kawałek ok cm na cm. I była zachwycona - żadna papka. Podrobilam i dawałam takie malutkie kawałeczki. Teraz czekam na efekt :)

December, dzięki. A co u Was? :-)

Aylin, no to ja mam z małym podobnie. Tzn. ładnie ogólnie przybiera - jest na 50. centylu, waga obecnie to 8300. Nigdy natomiast nie wypił 150-180ml. Zawsze takie cimkanie po np. 30, 50, 90ml...a jesli słoiczki lub jesli sama robię owoce/warzywa to je też czesc takiego małego słoiczka, najwiecej to jeden cały, ale ten najmniejszy...

A to u mnie prawie identycznie z tym ze nie przybiera dobrze. Ledwo na minimum się łapie....

A słoiczki - sklepowe są beeee. Muszę udoskonalać.
Owoce typu gruszka z banankiem starte przez mame - pychota (potrafi zjeść całą średnią gruszkę z całym bananem) zupa niedobra za to warzywka w kawałkach pyszne. Kaszka - blee (chyba ze z banankiem) za to kawalek chleba - mniam.
Moje dziecko nie lubi papek - lubi kawałki w jedzeniu.

Dzis taka zadwolona dziamdziała tego łososia że jutro chyba znów powtórzę BLW :)

Aylin dajesz już chlebek tzn wiem że dają niektórzy piętki do muldania ale nie wiem od kiedy można wiesz może?

Wyczytałam że dajecie już chrupki kukurydziane jak będę w polskim sklepie zakupie i też już spróbuję ...

Ostatnia edycja:
Iwon ja daję na śniadanie a nie na noc z tego względu,że Antek o 20 chodzi spać i butla go trochę wycisza a jedzenie łyżeczką niestety nie,więc na noc dajemy butlę.

Olusia ja też daję chlebek i chrupki, z tym,że chlebek na naturalnym zakwasie bez żadnych polepszaczy.

P071212_18.21.jpgchrupeczki mniammmmmmmmmmmmmm

reklama
ja bym tez chetnie odala juz chlebek ale zawiera gluten a my na poczatku ekspozycji dopiero

hatszept ja ta ekspozycje zrozumiaam tak:
1 miesiac 2-3g dziennie (1 lyzeczka)
2 miesiac 4g (2 lyzeczki)
jak nic sie nie dzieje to po dwoch miesiacach ekspozycji bez ograniczen

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry