reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Ja juz wywalilam kolekcje gazet - Piotrus tak namietnie je czytal, ze zostaly tylko strzepy (nie rwal specjalnie). Jego ulubione gazety to Twoj Styl (bo jest tam duzo reklam i Piotrus, jak czyta, co kilka storn krzyczy "kem" [krem] - nie wiem czemu tak go to bawi...) i wszystkie o dzieciach. :-D

A niezmiennie od urodzenia nie akceptuje "Sto lat, sto lat". Zawsze przy tym placze. Mamy duza rodzina i dosc czesto chodzimy na urodziny i inne jubileusze. Przy "Sto lat, sto lat" Piotrus zawsze placze i ucieka na rece. :baffled: Inne spiwey mu nie przeszkadzaja...

reklama
ijeee jak sie siczniascie dzieci rozwijaja! az milutko poczytac !!!! :-)

u nas tez rozwoj rozwoj rozwoj hehe :-D

z takich ciekawostek to mala nic tylko by wlaczala zmywarke do naczyn.. a jak ja zablokuje ze sie nie da wlaczyc.. to trzaska zdenerwowana ze nie dziala :-D

hehe poza tym najbardziej to uwielbia tanczyc w roznoraki sposob - na boki, jak lambade, trzesie pupka, na hiphopowca - bo podpatrzyla w tv :sorry: w roznoraki sposob :-D wystarczy ze uslyszy muzyke i juz tanczy :D malo! to wystarczy cos zanucic czy zaspiewac a ta tanczy i spiewa pod nosem :-D mowie wam wszscy sie nadziwic nei moga haha :-)

no i straszna gadula z niej.. powtarza strasznie duzo.. powtarza po nas i po tv.. dlatego musimy uwazac bardzo co leci w tv :D
non stop sciga psa :D "Sissie oc " a jak jej sie cos nie podoba to ja odpycha i mowi "Go! Go!" podobnie mowi do ludzi jak jej dokuczaja :D "Go Go!":D

ogolnie na szczescie poki co mowi w dwoch jezykach :-) mam nadzieje ze tak juz zostanie! :sorry:

Domiska - jak bedziecie jej pilnowac, zeby miala kontakt w dwoch jezykach, to napewno jej to zostanie.

MOja chrzesna mieszka od 20 lat we Wloszech. Urodzila dwie dziewczynki i one od urodzenia do teraz ( maja juz po 18 lat ) spedzaly w Polsce dwa - trzy miesiace. We Wloszech nie mialy kontaktu z polskim, natomiast w wakacje jak przyjezdzaly do Polski, po wlosku rozmawialy tylko ze mna, i miedzy soba. A tak musial mowic po polsku.
I swietnie sobie teraz radza. Rozumieja duzo, mowia tez niezle. Mimo, ze sie nigdy polskiego nie uczyly.

Takze pilnujcie zeby miala kontakt z jezykiem polskim.

Ipanema ajjj super z tymi Twoimi kuzynkami!
bardzo bym tez chciala by mala mowila po polsku.. ale tu w ogole nie ma nikogo kto mowi po polsku oprocz mnie.. a ja z mm tez tylko po ang.. wiec eh naprawde malusieenko z polskim ma kontaku.. ale staram sie do niej mowic jaknajwiecej po polsku :)

Domiska - musisz poprosić kogoś z rodziny z polski, żeby przysłał Ci bajki na DVD po polsku dla małej :)
Ja robię to samo w drugim kierunku, puszczam Natkowi bajki po angielsku, by osłuchał się z językiem.

Leika ooo :) tez o tym pomyslalam! :D juz jedna nawet mamy - babcia przyslala :) no i bajki po polsku chce czytac tez:)
Leiko a Twoj mezus anglojezyczny ?? :)

Mąż i ja jesteśmy oboje Polakami ;-) Ale Natek uczy się już angielskiego w Helen Doron Early English
http://helendoron.com/
http://helendoron.pl/ (tu polska strona)
więc te bajki to taki kolejny etap. W tym wieku nauka języka przychodzi dzieciom naturalnie :)) Warto to wykorzystać :))

Na mikołaja Natek dostał od nas kolekcję 24 DVD Baby Einstein (nie wiem, czy znasz tą serię, jeśli nie, to polecam). Zamówiłam ją 3 tyg temu, odpowiednio wcześnie, żeby zdążyła przyjść z USA i właśnie przedwczoraj dotarła :))

leika- a czy natek zainteresowany jest tymi bajkami?? bo mojej julki w ogóle telewizja nie interesuje, ani teletubisie (i dobrze:tak:) ani żadne inne bajeczki... nie wiem, może jest jeszcze za mała:confused::confused: w każdym razie tez chciałabym puszczać jej anglojęzyczne bajki...

reklama
ewa_ll - nie ogląda tak, by siedzieć cały czas wpatrzony w ekran, ale ogląda trochę, trochę się bawi w tym samym pokoju i znowu ogląda. Reaguje z zainteresowaniem na to co np. Elmo robi - tańczy gdy śpiewają i tak dalej. Ja wybieram dla niego tylko te bajki, które sa dla najmłodszych, bo nie chcę, by gapił się bez sensu w ekran. Polecam "Elma świat" na MiniMini
-> no i właśnie tą kolekcję filmów edukacyjnych Baby Einstein, one są dla dzieci od 0-4 lat; niektóre filmiki to tylko sekwencje obrazków i ruszających się zabawek z muzyką klasyczną, przeznaczone dla najmłodszych niemowląt :)

Do góry