reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy dziecka - osoba otyła

Hejka, mam pytanie, przed ciaza ważyłam 130 kg, przed zajściem w ciążę schudłam do 93 kg. Teraz 34 tc i waga w granicach. 106kg. Jak z ruchami dziecka u kobiet otyłych? Jestem w 34rc i czuje je ale nie jakoś rewelacyjnie, czasem się stresuje, bo są to lekkie kopnięcia. A nie jak niektórzy opisują... dodam ,że mam dużo wód płodowych

reklama
Dużo tkanki tłuszczowej, dużo wód płodowych, łożysko na przedniej ścianie - te rzeczy najczęściej odpowiadają za słabe wyczuwanie ruchów. :)

Hejka, mam pytanie, przed ciaza ważyłam 130 kg, przed zajściem w ciążę schudłam do 93 kg. Teraz 34 tc i waga w granicach. 106kg. Jak z ruchami dziecka u kobiet otyłych? Jestem w 34rc i czuje je ale nie jakoś rewelacyjnie, czasem się stresuje, bo są to lekkie kopnięcia. A nie jak niektórzy opisują... dodam ,że mam dużo wód płodowych
Ja będąc w ciąży ważyłam ponad 100kg, wody płodowe były w normie a też ruchy ledwo czułam ( mój łobuz dawał mi się odczuć wewnętrznie bo opierał się piętami o układ moczowy więc ... 🫣 ) .
Tak jak wspomniano : tkanka tłuszczowa robi swoje, a jeszcze jak piszesz masz dużo wód.
To wszystko amortyzuje ruchy dziecka.

Startowałam do obu ciąz z wagą +/- 90kg i w obu ciążach czulam ruchy dość wcześnie. Syn kopał tak, że błogosławilam kazdy moment spokoju.

U mnie nie miało to znaczenia. Zależało od powiedzmy charakteru dziecka

reklama
Ja startowałam ze 106 i ruchy dość szybko czułam, pod koniec to już było ciężko jak mała szalała 🥲 dużo zależy od charakteru malucha plus ilość wód itd

Do góry