reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
anetasa tak, mozesz sobie przygotowac wczesniej, a zapiekac po paru godzinach, czemu nie!

Ja zapiekam z pokrywka, a pod koniec odkrywam,zeby mi sie gora ladnie przypiekla.
Canneloni robilam na blaszce,a przykrywalam folia, potem tez odkrywam pod koniec.
 
Dziewczynki - robie w poniedzialek zlot czarownic czyli babskie ploty przy winku ( ostanie przed powrotem J:-p) i chcialabym przygotowac cos ciekawego do zakaszania...odpadaja jakies koreczki i salatki. Chcialabym cos takiego co mozna chwycic w dlon i po prostu rozkoszowac sie smakiem...licze na was, siostry!:-)
 
Dziewczynki - robie w poniedzialek zlot czarownic czyli babskie ploty przy winku ( ostanie przed powrotem J:-p) i chcialabym przygotowac cos ciekawego do zakaszania...odpadaja jakies koreczki i salatki. Chcialabym cos takiego co mozna chwycic w dlon i po prostu rozkoszowac sie smakiem...licze na was, siostry!:-)


hruda, ale masz wymagania!!! juz nie powiem z czym to CHWYCENIE W DLON mi sie skojarzylo:-D:szok::cool2:
nie amm pomyslu na chwile obecna:no:


a ja poprosze o przepis na rybe w sosie. czytalam na jakims sosie w proszku, ze mozna wlozyc rybke do naczynia zarorodpornego, zalac sosem i zapiec. chcialabym to sprobowac, tylko nie wiem jaki sos zrobic : smietanowy? jak sie go robi?
robilyscie ieidys taka rybke?
 
Hrudzia siedzę i szukam czegoś dla Ciebie na to babskie spotkanko narazie coś takiego mi się spodobało jak znajdę coś jeszcze to wkleje
Bułeczki nadziewane mięsem chili

SkładnikiPrzepis[SIZE=+0]500 g mielonej wołowiny[/SIZE]
[SIZE=+0]2 cebule[/SIZE]
[SIZE=+0]1 czerwona papryka[/SIZE]
[SIZE=+0]2 łyżki pasty pomidorowej[/SIZE]
[SIZE=+0]1 malutka papryczka chili (lub chili suszone)[/SIZE]
[SIZE=+0]20 zielonych oliwek bez pestek[/SIZE]
[SIZE=+0]sól, cukier, pieprz[/SIZE]
[SIZE=+0]1 łyżeczka oregano[/SIZE]
[SIZE=+0]3 łyżki oliwy[/SIZE]
[SIZE=+0]250 ml kwaśnej gęstej śmietany[/SIZE]
[SIZE=+0]1 łyżka majonezu[/SIZE]
[SIZE=+0]pół pęczka cienkiego szczypiorku[/SIZE]
[SIZE=+0]8-10 małych pikantnych korniszonów[/SIZE]
[SIZE=+0]8-10 małych podłużnych bułeczek[/SIZE]

[SIZE=+0]1. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w paseczki. Chili pokrój drobno, najlepiej w rękawiczkach gumowych. [/SIZE]

[SIZE=+0]2. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż na dość dużym ogniu, mieszając i rozdzielając mięsko na grudki. Po odparowaniu i lekkim zrumienieniu mięsa dodaj paprykę i papryczkę chili, pastę pomidorową i kilka łyżek wody, dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. W razie potrzeby zaostrz odrobiną tabasco lub suszonego chili. Gotuj do powstania gęstej masy i zdejmij z ognia. Oliwki posiekaj w plasterki i dodaj do mięsa.[/SIZE]

[SIZE=+0]3. Korniszony przekrój wzdłuż na ćwiartki i odłóż. [/SIZE][SIZE=+0]Przygotuj 4-5 kwadratów z folii aluminiowej.[/SIZE]

[SIZE=+0]4. Bułeczki przekrój wzdłuż, nie przecinając do końca jednego z dłuższych boków. Rękami rozszerz nacięcie, wyjmij nieco miąższu bułeczek lub go lekko uklep i nałóż porcje masy mięsnej. Połóż 4 kawałeczki korniszona na każdą porcję. Układaj obok siebie po 2 bułeczki napełnione farszem, rozcięciem do góry i zawiń ostrożnie w folię aluminiową, zakręcając ją na górze każdego pakiecika. Włóż pakieciki na 10 min do rozgrzanego piekarnika.[/SIZE]

[SIZE=+0]5. Szczypiorek posiekaj drobno. Śmietanę zmieszaj z majonezem i szczypiorkiem, posól do smaku. Sos ma mieć łagodny smak, dla kontrastu z pikantnym nadzieniem.[/SIZE]

[SIZE=+0][SIZE=+0]6. Podgrzane bułeczki (2 na porcję) wyłóż na talerze, podawaj polane sosem śmietanowym.[/SIZE]
[/SIZE]
 
[/b]

hruda, ale masz wymagania!!! juz nie powiem z czym to CHWYCENIE W DLON mi sie skojarzylo:-D:szok::cool2:
nie amm pomyslu na chwile obecna:no:


a ja poprosze o przepis na rybe w sosie. czytalam na jakims sosie w proszku, ze mozna wlozyc rybke do naczynia zarorodpornego, zalac sosem i zapiec. chcialabym to sprobowac, tylko nie wiem jaki sos zrobic : smietanowy? jak sie go robi?
robilyscie ieidys taka rybke?
Wszelkie skojarzenia mile widziane...chociaz ze mna juz chyba nie najlepiej skoro nie przyszlo mi to do glowy:szok::zawstydzona/y: ( och J wracaj i czyn swoja powinnosc:sorry2: )
Co do rybki to ja bardzo czesto robie np lososia w sosie jogurtowym. W zarodpornym naczyniu umieszczam zamrozona rybke, i zalewam sosem jogurtowym ( jogurt grecki, jajko, duzo koperku suszonego lub swiezego i przyprawy). Mozna posypac serem zoltym i zapiekac w 180 stopni przez 30-40 minut. Dodatkowo miedzy lososia ukladam podgotowane ziemnaczki w mundurkach i calosc zalewam tym sosesm. Obiad gotowy! Pyszny i zdrowy!
 
Hrudzia albo może coś takiego
KOTLECIKI IMPREZOWE NA PATYCZKU

tr2.gif
SkładnikiPrzepis500 g mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
300 g pieczarek
1 łyżka oliwek bez pestek
pół pęczka natki pietruszki
1 jajo
pieprz
sól

bułka tarta
Do mięsa mielonego dać pokrojone w kostke pieczarki, oliwki, cebulę i natkę.

Ja osobiście wszystko to razem mielę. Do tego dodać jajko,
przyprawy i tyle bułki tartej, aż uzyskamy gęstą mieszankę,
z której można formować podłużne, nie za wielkie kotleciki. Natępnie panierować tylko w bułce tartej i smażyć na oleju.
Na koniec natknąć na patyczki do szaszłyków.
Podawać z sosami, np. czosnkowym, ketchupem.​

Robią furorę na każdej imprezie.​

zdjecie.php


28.10.2006 r. - zrobiłam ponownie te kotleciki na sobotnią imprezę w zeszłym tygodniu.
Tym razem dodałam do środka jeszcze posiekaną papryczkę chili.
Przed panierowaniem w bułce, obtoczyłam je w przyprawie kebab-gyros, a niektóre w meksykańskiej. Wyszły super-pikantne, doskonałe do piwka.
I jeszcze jedno - tym razem nie mieliłam już całości, tylko same pieczarki, resztę wyrobiłam rękoma​
 
A może to
Muffinki z szynką papryką i serem

tr1.gif
SkładnikiPrzepis
zdjecie.php



2 łyżki masła

1/2 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu

2 jaja

1/2 szklanki startego (lub pokrojonego w kostkę) żółtego sera - najlepiej ostrego

1/4 szklanki pokrojonej drobno szynki

1/4 szklanki pokrojonej drobno cebuli

1/4 szklanki pokrojonej drobno czerwonej papryki


do posypania:

2 łyżki startego żółtego sera

oregano
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do garnuszka włozyć masło, wlać mleko, dodać sól i pieprz.

Trzymać na gazie do czasu rozpusczenia się masła.

Przelać do miski, dstawić i ostudzić do temp. pokojowej.

Dodać ubite jaja.


W drugiej misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.

Płynną mieszaninę wlać do suchej i wymieszać szybko i niedokładnie.

Dodać szynkę, ser, cebulę i paprykę.

Wymieszać delikatnie.

Nakładać do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości.

Posypać serem i oregano.

Piec ok. 20 minut.


zdjecie.php
zdjecie.php
 
reklama
A może to:
Pyszne trojkaty z ciasta francuskiego z nadzieniem

tr1.gif
SkładnikiPrzepis
zdjecie.php

Potrzebne beda:

6 mrozonych kwadratow ciasta francuskiego
1 sredniej wielkosci cebula
100 g gotowanej szynki
125 g sera typu feta
1 jajko
sol i pieprz
ziarna sezamu (slonecznika lub dyni, co kto lubi)Kwadraty (ok 12x12 cm) rozlozyc jeden obok drugiego w celu rozmrozenia (trwa to jakies 5-10 minut).
W tym czasie pokroic cebule w kostke, szynke w paseczki i rozdrobic ser feta. Na patelni zeszklic cebule w malej ilosci tluszczu, dodac szynke i ser feta. Zdjac z ognia, doprawic pieprzem i sola i zostawic do wystygniecia.
Oddzielic bialko od zoltka.
Krawedzie kwadratow wysmarowac bialkiem
Na srodek kazdego kwadratu ukladac ok. 1,5 lyzki nadzienia,
zlozyc dwa lezace naprzeciwko siebie rogi kwadratu i zlepic krawedzie ciasta pomagajac sobie widelcem (jak na zdjeciu)
Trojkaty ulozyc na wylozonej papierem pergaminowym blasze, posmarowac zoltkiem i posypac sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ( 200°C) jakies 20 minut.
zdjecie.php
 
Do góry