reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
ja to moge wymyslac takie piekne przystrojenia, ale zrobic musi ktos inny, bo mojje raczki takie dokladne nie sa:no: kazdy plasterek bylby innej grubosci, wielkosci itp itd
 
z blachary stane sie silinkonową lalą, bo w hipermarketach widziałam takie silikonowe formy do pieczenia.
Macie moze, warte to to czegoś? Jedą mam teflonową, jest spoko, głównie używam naczyń żaroodpornych i kamionkowych.

Ps. chlebek sie piecze, ładny kształt ma tylko kolor się nie zgadza. Blady. Wg przepisu juz powinien byc gotowy :crazy:


Edit: tak się wystraszyłam tej bladości, że za szybko go odkryłam i za bardzo się spiekł, skórkę ma twarda ale poza tym jest pyyyycha :) Zrobilam tez masełko z bazylią. Chlebek dziś zniknie, ale jutro upiekę nowy!
Oto przepis, jest bajecznie prosty:

CHLEB NAJPROSTSZY

3 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. wody
1,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki drożdży

Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże , sól , wodę i wymieszać lyżką. Miskę przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (można dłużej).
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i odgazować , czyli rozpłaszczyć na kształt prostokąta , złożyć 1/3 ciasta od góry do dołu i 1/3 od dołu do góry , boki zawinąć do środka , dobrze przycisnąć , uformować kulę. Przełożyć na obficie posypaną mąką , otrębami lub kaszką kukurydzianą ściereczkę (łączeniem do dołu) albo włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką posypaną mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie nagrzać piekarnik razem z naczyniem , w którym będzie piekł się chleb , do temp. 250 - 270 st.C. (trwa to ok. 30 minut). Naczynie powinno być z pokrywką , odporne na wysokie temperatury (ze szkła żaroodpornego , żeliwa, kamionki). Następnie do rozgrzanego naczynia przełożyć szybko wyrośnięty chleb i przykryć pokrywką. Temperaturę piekarnika obniżyć do 230 st.C. i piec 30 minut. Zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze 10 - 15 minut. Wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. Polecam!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ciasteczka z powidłami

25 dag mąki
15 dag palmy
1 jajko + żółtko
0,5 szkl. cukru
powidła
białko do posmarowania

zagniatamy ciasti i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie dzielimy na 4 i rozwałkowujemy w mniej więcej prostokąt. Smarujemy powidłami, rolujemy jak naleśnik, smarujemy białkiem,żeby ładnie przyrumieniły się i do piekarnika. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem (jak ktoś lubi,bo wg mnie są dość słodkie) i kroimy na ukośne plastry. Wychodzi ok. 50 ciasteczek.


SOK

3l wody
1/2 kg marchwi startej
2 jabłka
2 obrane pomarańcze
2pomarańcze nie obrane

Wszystko gotować pół godziny. Pod koniec gotowania dodać 2 obrane banany, 2 obrane cytryny. Letnie zmiksować i przecedzić przez sito. Zagotować z 5l wody i dodać 50 - 70 dag cukru.
Wychodzi sporo,ale można gorący powlewać w słoiki lub butelki po Kubusi i one zame zaciągną bez gotowania.
 
Do góry