reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sen

Hej, mój starszy syn ten miał ogromny problem ze spaniem do ok 12 miesiąca życia, później było już nieco lepiej, ale nie przesypiał ciągiem więcej niż 3 godziny. Jak skończył 4 lata zaczął przesypiać noce. Teraz z drugim synem zamierzam wprowadzić kilka zasad, które mają pomóc w przesypianiu nocy. Sporo przydatnych artykułów na ten temat znalazłam ostatnio w aplikacji ciążowej, z której aktualnie korzystam (Preglife), więc mam nadzieję, że te wszystkie wskazówki zadziałają ;)

reklama
Kwestia przyzwyczajenia :) my dzisiaj mielismy o 4 pobudkę i on zasnąl, ja już nie :(
Myslalam, ze juz sie przyzwyczaiłam, ale ostatnie 2 tyg mnie dojechaly 😅 to samo miałam tylko ja juz od 2 nie spałam. Tydzien temu zaczął robic wysoki podpor po czym nagle przestał 🤣 teraz nauczyl sie czolgac wiec tez moze przeżywa to w nocy. Później bede tłumaczyć zębami albo skokiem rozwojowym 🤣

Mój syn ma 1.5 roku i co jakiś czas ma okres, że robi sobie takie okna aktywności. Śpię wtedy z nim, przytulam i mówię, że to czas na spanie. On się wierci, ciągnie mnie za włosy, śpiewa, gada itd 😅 Z tym, że u nas to się pojawia na tydzień/dwa i znika. Jednak okres między 7 a 11 miesiącem życia był dla nas najgorszy - syn prawie w ogóle nie spał w dzień ani w nocy, byliśmy z mężem mega poirytowani, pół nocy mąż go lulał na rękach, a drugie pół nocy ja. Poprawa nastąpiła jak nauczył się chodzić, ale tylko na chwilę, bo dokładnie w 12, 14, 16 i 18 miesiącu mieliśmy dwutygodniowe okresy aktywności w nocy 😂 Teraz zbliża się do 20 miesięcy i znowu noce są gorsze 😂 Taki typ, już się przyzwyczaiłam i dajemy radę. Nastawiłam się, że do 3 roku życia nie będzie przysypiał nocy, więc cierpliwie odliczam 😅

O matko, to u nas nie ma opcji 5h. Max 3h i idziemy spac. Z reguły juz po 2h jest zmęczony i próbujemy spac. Tyle, ze on ma w dalszym ciągu duzo drzemek w dzien bo po prostu sa krótkie
I nas są dwie drzemki w dzień, najdłużej po pół godziny. W nocy raz się Synek budzi. Mam nadzieję, że to normalne:)

I nas są dwie drzemki w dzień, najdłużej po pół godziny. W nocy raz się Synek budzi. Mam nadzieję, że to normalne:)
Normalnie. Niczym sie nie przejmuj. U nas dluugo były drzemki po 30 min teraz dopiero da sie go dolulac i spi okolo 1h. Każde dziecko inne i ma inne potrzeby ;)
Mój syn ma 1.5 roku i co jakiś czas ma okres, że robi sobie takie okna aktywności. Śpię wtedy z nim, przytulam i mówię, że to czas na spanie. On się wierci, ciągnie mnie za włosy, śpiewa, gada itd 😅 Z tym, że u nas to się pojawia na tydzień/dwa i znika. Jednak okres między 7 a 11 miesiącem życia był dla nas najgorszy - syn prawie w ogóle nie spał w dzień ani w nocy, byliśmy z mężem mega poirytowani, pół nocy mąż go lulał na rękach, a drugie pół nocy ja. Poprawa nastąpiła jak nauczył się chodzić, ale tylko na chwilę, bo dokładnie w 12, 14, 16 i 18 miesiącu mieliśmy dwutygodniowe okresy aktywności w nocy 😂 Teraz zbliża się do 20 miesięcy i znowu noce są gorsze 😂 Taki typ, już się przyzwyczaiłam i dajemy radę. Nastawiłam się, że do 3 roku życia nie będzie przysypiał nocy, więc cierpliwie odliczam 😅
No wlasnie on wczesniej lepiej spał. Teraz sie kreci i wierci az w końcu wybudzi 😅 ja juz sie nie nastawiam, ze on bedzie spał w nocy wczesniej niż w 3 r.ż 🤣

Do góry