• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Siedzenie dziecka

Witam, czy któraś z Mam też miała taką sytuację że 11 miesieczne dziecko nie siadało samodzielnie? Córeczkę widziało dwóch fizjoterapeutów i mówią że miesniowo i napięciowo wszystko jest w porządku... twierdzą że taki charakter. Co myślicie? Oczywiście córeczka posadzona ładnie sztywno siedzi i sięga po zabawki z każdej strony odwracając się w kółko na pupie. Raczkowac nie chce A i leżenia na brzuchu ostatnio nie lubi...

reklama
U mnie synek sam usiadł w wieku 11 m-cy... Skoro raczkuje i fizjoterapeuci mówią, że jest ok, to pewnie i Twój niebawem usiądzie. A w wieku 9 m-cy stawał przy meblach, ale usiąść sam nie chciał...

Moja usiadla przed 11. Tylko przed tym faktem przyjmowała wszelkie pozycje przygotowujące do siadu. Np. amfibia. Z tym, ze ma obnizone napięcie mięśniowe. Ma ćwiczenia odkąd skończyła roczek (w październiku). Jutro ma 17 miesiecy, ale juz chodzi.

Moja córka chodziła przy meblach chwilę po 7 mieisacu. Zaczęła siadać na 11 samodzielnie. Wcześniej siedział sztywno przy posadzeniu. Teraz już wiem, że bym bardziej prowokowała do tego, bo była gotowa już długo.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry