reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Hej Mamusie,
Gdzieś wcześniej pisałam o badaniach prenatalnych ale jakoś nikt sie nie ustosunkował, więc ponawiam pytanie. Czy wybieracie się albo już byłyście. Podobno robi się je między 11 a 14 tyg( tak mi gin mówił). Co myślicie?robicie? ja zrobię tak dla 90% pewności;-)

natt wydaje mi się, ze Twoj gin miał na mysli usg genetyczne (prenatalne), czyli sprawdzenie przeziernosci karku (to pozwala steierdzić, czy istenieje ryzyko wystąpienia zespolu Downa, Turnera), sprawdzenie dlugosci kosci udowej (to na karlowatosc) i szereg innych czynników, czy sa paluszki, czy głowka jest odpowiedniej wielkosci, czy serduszko dobrze i miarowo bije.... Ja miałam takie badanie, robi się je praktycznie profilaktycznie między 12 a 14 tc bez względu na wiek kobiety.

malgos_b witaj!!!! mam nadzieję, że będzie Ci się u nas podobać!!! powodzenia na pierwszym USG, niesamowite przeżycie usłyszę bicie serduszka, zobaczyć rączki, nóżki, paluszki....zazdroszczę ja muszę czekać do 18.02 żeby popodglądać moje malęństwo.

Wiecie co, ja chyba ostatnio czuję moje maleństwo...mam takie śmieszne gilgotanie w brzuchu od środka....bardzo przyjemne :-) Myslicie, że to TO? To jest moja pierwsza ciąża...

Teoretycznie nie powinnaś czuć jeszcze ruchów dziecka. Czytałam niedawno, że najwcześniej można je wyczuć ok 18-tego tygodnia ciąży. Do 22-go powinna je już czuć każda z nas.:tak:
Niewykluczone, że te bąbelki w Twoim brzuchu to poprostu praca jelit.

Dziewczyny -inwazyjne to amnipunkcja, a nie inwazyjne to test zintegrowany-pobiera sie krew i oni wyznaczaja jakies bialka za pomoca ktorych sa stanie stwierdzic o zespole Downa, Edwardsa, Patou oraz chorobach CUN...

Sprawa wykonania testu to decyzja bardzo indywidualna, jedne z nas nie chca sie niepotrzebnie stresowac, inne wola wiedziec wczesniej o jakichkolwiek nieprawidlowosciach ( o ile istneija oczywiscie, zakladamy przeciez ze nie) i sie na nie przygotowac-jedna z takich osob jestem ja... Po swoich przezyciach wole byc w kazdy sposob ubezpieczona... Wykonalam test zintegorwany, polegajacy jedynie na pobraniu krwi... Jest od skierowany wlasnie do kobiet mlodych, by nie wykonywac amnopunkcji...w sobote mialam pierwsze pobranie, za 2 tyg kolejne i od tego czasu czeka sie 3-5 dni na wynik.
Mimo iz u mnie nie ma zadnych wskazan, jestem bardzo mloda, zdrowa, w rodzinie nie wystepuja zadne wady genetyczne, no i moja coreczka tez ich nie miala, wykonalam test-wole byc przygotowana na wszelkie ewentualnosci. Choc mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Usg w kazdym razie zadnych nieprawidlowosci nie wykazalo.

malgos_b witaj :-)

co do ruchow to tez mi sie wydaje, ze troszke na nie za wczesnie... ja w pierwszej ciazy odczulam je gdzies kolo 19 tyg... teraz moze byc ciut wczesniej...bo to druga ciaza...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
malgos_b witaj na forum
ja oprócz normalnych badań zalecanych nie bede robic dodatkowy ,bo po co
co do ruchów w pierwszej czułam koo 19 tygodnia,a w drugiej juz koło 17 tyg,wiec myśleż ze to za wcześnie i chyba kazdy lekarz powie ,ze to jeszcze czas

reklama
w trzeciej ciąży napewno czuje sie je duzo wczesniej niż w dwoch poprzednich bo jesteśmy już bardziej wyczulone,ale to też zalezy jaki był odstep między nimi

co do ospy to jeśli ja przechodziłaś to nie powinnaś sie martwić,ale warto odczekać te pierwsze 7 dni,bo wirus ospy wywołuje półpaśca,ja miałam 2 razy ospę i półpaśca też tylko w róznym wieku oczywiscie

ale zawsze możesz zadzwonic do lekarza i zapytać

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry