reklama

Sierpień 2010

Dziewczyny,
póki co mówię dzień dobry i mykam do banku. :tak:
Potem jadę do siostry, więc pewnie będę wieczorkiem :tak:
Miłego dzionka życzę i udanych wizyt. :-)
P.S. Grudzień 2010 już jest, ale ten czas leci...:szok::-)

Ostatnia edycja:
reklama
Black_Opal na takich samych zasadach , w Niemczech nie ma państwowych lekarzy, tu każdy przyjmuje prywatnie, jeśli tak to nazwać, ale dla ludzi z ubezpieczeniem nie kosztuje to nic (OK, 10 Euro na kwartał)
Jeśli masz tylko polskie ubezpieczenie, to prawdopodobnie zapłacisz gotówka, weźmiesz rachunek i polska kasa zwróci Ci forsę...
jeśli masz europejska kartę ubezpieczeniowa, to posługujesz się nią tak jak Niemcy niemiecka, tj. nie płacisz nic, a kasy rozliczają się miedzy sobą
w zasadzie można iść do każdego lekarza jakiego się chce....i każdy lekarz ma swoje taryfy za usługi których nie płaci kasa mimo ze jest się ubezpieczonym....

Ostatnia edycja:
Ja uwazam, ze ceny w Polsce sa z kosmosu.
np:
We Francji tak jak w Niemczech nie ma panstwowych lekarzy, wybieramy sobie wiec jakiego chcemy placimy mu, a pozniej dostahemy zwrot od francuskiej kasy chorych"" kobieta w ciazy jest zwracana za wszytsko w 100 %

Minimalna pensja we Francji to cos okolo 1.050euros przy czym - wizyta +USG =70euros (zwracane calkowicie przez panstwo)
Minimalna pensja w Polsce 984, 15 zl- standardowa wizyta u ginia + usg =150 zl (albo i wiecej)

Teraz mozemy porownac jaka czesc wyplaty trzeba przeznaczyc na sluzbe zdrowia we Francji(nawet gdyby lekarz nei byl zwracany) a jaka w Polsce.

Ostatnia edycja:
Co do dekoracji Dziewczęta to u mnie wygląda to tak...
Pokoju dla dziecka nie robimy na razie oddzielnego, bo maluszka wolę mieć na oku, a więc łóżeczko będzie stało w sypialni blisko mnie ;-) Jakiś czas to pewnie zajmie, więc kącik, który przeznaczam na łóżeczko będę dekorować :tak: Moja sypialnia jest w kolorze dzikiego wina (coś jak tu http://images43.fotosik.pl/75/04457e18d89ba5e7med.jpg) a to trochę za ciemny kolor dla dzidziusia.
Dlatego też kącik będzie zupełnie dziecięcy :-) Decyduję się na to, bo myślę o drugim dziecku w niedługim czasie i wtedy przygotujemy oddzielny pokój dla pierwszego malucha, a drugi będzie już miał swój gotowy kącik w naszej sypialni :-D

Shyla ale ja też chodzę prywatnie do gina i nie dopłacałam za usg 3d a niektórzy dopłacają - oto mi chodzi. To lekarz ustala zasady czy bierze kasę i jak wysoką ;-) Dlatego Ty zapłaciłaś 110 euro a Twoja koleżanka 30 euro.

Ostatnia edycja:
shyla to czemu poszłaś do tak drogiego lekarza?:sorry2:
Tylko w sumie jak wszystko zwracają to bez różnicy...
ja chodzę do niego od samego początku jak znalazłam się w Niemczech ;)
Raz poszłam do innej lekarki po czym wróciłam do mojego obecnego ;)
także spory już czas, a na pytanie sobie odpowiedziałaś ;-)
Black_Opal ja tez znam osoby co nie płacą za dodatkowe usługi w Polsce ;-)

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry