reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2013

U nas jabłko jest blee...ale za to bardzo lubi marcheweczke z ziemniaczkiem Hippa :)
Dzisiaj zakupilam obiadek jarzynowy z cielęcinką...od 5 mies. myślicie, że mogę jej dać kilka łyżeczek?
Powiedzcie mi np sloiczek jabluszka dajecie jako jeden posiłek i nie dajecie dodatkowo mleczka??
Kiedy wyprowadzacie gluten?

reklama
All me ja podalam cielecinke tydzien temu, dzisiaj rybke a cale jablko traktuje jako kolejny posilek w ciagu dnia. Gluten tez juz zaczelam wprowadzac dodajac jedna/dwie lyzeczki kaszki manny do kaszki mleczno ryzowej lub kleiku.

All-me miesko juz mozesz spokojnie dac. co do glutenu to ja daje Milenie biszkopta, albo wsypuje lyzeczke kaszki manny do innej kaszy. Ja tez sloiczek traktuje jako jeden posilek

All-me u nas też małemu bardzo smakuje marchewka z ziemniaczkiem z hippa, właśnie dzisiaj jadł. Powiem szczerze że mi ona także smakuje. Sebek dostaje po pół słoika i narazie nie traktuję tego jako jednego posiłku bo mały i tak domaga się mleka co 3 godziny i wypija go 150ml. Ciekawe co będzie przy całym słoiczku.

Ostatnia edycja:
kamu gratuluję ząbków!!! a Lenka mocno marudziła zanim wyszły?

ja dziś również podałam 1/3 słoiczka marchewki z ziemniakiem z hippa i wsunęła:-) jutro dostanie resztę:-)poza tym mleko dostaje bez zmian no może mniej ciągnie bo tylko z 5 minut i odchyla głowę w drugą stronę.

Nie miała żadnych objawów zbliżających się zębów, nawet dziąsła nie były napuchnięte , tylko moja teściowa (dentystka) w święta oglądała i mówiła,że jej się szersze dziąsła zrobiły , więc pewnie te jej wyjdą nie długo. A Lena w ogóle nie marudzi, ona potrafi godzinami leżeć w leżaczku z przerwami tylko na jedzenie, ja mogę być w innym pomieszczeniu i ona się nawet nie domaga mojego widoku:-)

All-me możesz spokojnie podać mięsko, na początek proponuję na próbę ze 3 malutkie łyżeczki, a przynajmniej ja tak robię a potem następnego dnia podaję całą resztę jak nic się nie dzieje. Choć po mięsie raczej nic się nie będzie działo. Ja traktuję 1 słoik owoców jako 1 posiłek z tym, że po nim nie wytrzyma tak długo jak po innych posiłkach.

Madzialenak a próbowałaś podać sam słoik bez mleka? Ty podajesz co 3h 150ml mleka i poza tym jeszcze posiłki czy jak karmisz?

U nas dziąsła też wyglądają normalnie, absolutnie nic po nich nie widać. Także zębów się nie spodziewam.

U nas jest tak, mleka na dobę wypija ok. 600ml, 1 deserek, 1 obiadek i 1 kaszkę na noc.

Hej, pozbyłam się starszych dzieciaków z domu a Mikołaj śpi na balkonie więc mam okazję coś napisać :)

Kamu,gratulacje ząbków, super, że wyszły bez kłopotów, oby następne też szły bez bólu!!! Normalnie pozazdrościć takiej grzecznej Lenki, co się nie nudzi w swoim towarzystwie :)

Madzialenak, spanie Twojego synka to jak los wygrany na loterii :)

Czy któraś z Was jeszcze nie rozpoczęła rozszerzania diety ?? Bo ja jeszcze się wstrzymuję. Młodemu moje mleko chyba wystarczy, przybiera dobrze, już waży 7700 g i nie wykazuje większego zainteresowania innym jedzeniem. Choć z jednej strony chciałabym już spróbować bo ciekawa jestem czy mu inne jedzonko zasmakuje.

My w tym roku na dzień babci i dziadka szykujemy magnesy na lodówkę ze zdjęciami dzieciaków, bo zdjęcia zwykłe, fotomontaże, kubki ze zdjęciami już przerabialiśmy ;). Niedługo zupełnie się pokończą pomysły.

Takaj., widzę, że ze spaniem u was równie ciężko dalej jak i u mnie!!! U mnie w nocy normalnie tragedia :(Wcześniej zasypiał ze mną w łóżku przy piersi a teraz zasypia ok 23-24 bujany w wózku i przy szumie od którego pękają uszy :(. Jak dobrze pójdzie to pośpi ze dwie godziny, jak gorzej ,to po 20 minutach pobudka. Wtedy zabieram go do łóżka i zaczyna się jedzenie. Jak już wydaje mi się że zasnął staram się wyciągnąć tą cyckę i jakoś się wygodnie ułożyć , ale nic z tego, mały jest czujny i zaczyna jęczeć a następnie płakać. Na takich próbach "oderwania" się od dziecka mija czasem godzina, a czasem dwie. Potem czasem się uda i pośpi godzinę. A potem wszystko od nowa. No, o 7 przysypia i pośpi do 8, ale ja o tej 7 i tak już muszę wstawać do reszty dzieciaków :(. Też już jestem wykończona tym wszystkim.
A najgorsze jest to, że średnia córka miała to samo i trwało to doprawie 10 miesięcy, a potem było TROCHĘ lepiej.

No to się wyżaliłam, acha, w dzień, owszem, pośpi , ale tylko na spacerze, więc czy śnieg, mróz czy zawieja, idziemy sobie w świat ;). Dziś wyjątkowo udało mi się uśpić go na balkonie, więc mam tą chwilkę czasu, tylko zobaczymy na jak długo......

Hej wszystkim !

Kamu, gratulacje dla Lenki !! super, że już są zębole i obyło się bez marudzenia ! zazdroszczę ! :-)

Ewuncia, współczuję tego spania.. może za jakiś czas się wszystko unormuje i będzie to tylko złe wspomnienie :-)

Taka j., a Twój Kubuś zjada cały słoik 125ml czy te większe ??

Kubuś dzisiaj z okazji 5 miesiąca dostał cielęcinkę z marchewką i ryżem z hipp i zjadł pół słoiczka ! A marchewka z ziemniakami też mu smakuje ! wczoraj zjadł cały słoik i jeszcze zapił 120ml mleka, a dzisiaj po mięsie nie chciał mleka :baffled:

Co do glutenu to chyba podam zwykłą kaszę mannę na wodzie bo wszystkie z bobovity i nestle są mleczne, a Kubuś jest na pepti.. bezmleczna z bobovity jest dopiero od 6m :baffled:

reklama
Takaj u nas z karmieniem jest tak: Sebek wypija 5 razy mleko po 150 ml gdzie pierwsze jest ok 9-9:30 a ostatnie o 21-22. Dodatkowo dostaje pół słoiczka owoców i pół słoiczka obiadku. W nocy się nie budzi na jedzenie. Wcześniej jak nie dostawał stałych pokarmów to wypijał 6 razy po 150 ml, teraz też się zdarzy 6 ale bardzo rzadko. Na noc na razie nie daję mu kleiku ani kaszki bo ładnie śpi na samym mleczku. Było tak, że jak zjadł o 9 pierwsze mleko to drugie musiało być już o 11, a teraz o 9 pierwsze mleko, o 10 pół słoiczka owoców i wtedy drugie mleczko jest o 12 czyli już widzę, że te pół słoiczka przedłuża mu picie kolejnego mleka o jedną godzinę. Natomiast jak dostaje pół słoiczka obiadku ok 14 to i tak o 15 musi wypić 150 ml mleka czyli po 3 godzinach. Ale też jest tak , że jak o 15 wypije mleko to często dopiero po 4 godzinach pije kolejne.Na razie nie daję mu całego słoika bo dopiero testujemy nowe smaki. Może się coś zmieni jak dostanie cały słoiczek ale to dopiero pod koniec 4 m-ca.

Do góry