• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

reklama
Biedroneczka, to przekaż pani z personalnego, żeby weszła na stronę zus.pl i doczytała, że to dotyczy dzieci urodzonych w danym roku, a nie tego kiedy się kończy urlop. Zresztą proponuję Wam też wejść na stronę i to przeczytać, to jest wyraźnie napisane.

wg ZUS-u to jest tak...od 1 stycznia 2010 przysługuje za urodzneie jednego dziecka 20 tygodni urlopu macierzyńskiego plus jest molżlwość wykorzystania dodtakowego urlopu macierzynskiego w wysokości dodtakowych 2 tygodni(udzielanych na pisamny wniosek rodzica) od 1 stycznia 2012 roku dodtaowy urlop macierzynski predłuża sie do 4 tygodni. Wiece tu, czarno na białym :)
http://www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=1356

wg. mnie tu nie liczy sie data urodzenia dziecka ale data zakonczenia podstawowego urlopu macierzynskiego,poniewaz dopiero po jego zakonczeniu mozemy wypisac wniosek o jego przedłuzenie. wiec jesli macierzynski bedzie sie konczyl juz 2012 roku to mozemy wyppisac podanie od dodatkowe 4 tygodni

Ostatnia edycja:
Devi, to nie wyklucza tego co napisałam już wcześniej, a mianowicie

Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:

przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,
stronę też podawałam: Serwis ZUS - Zasi

też mi się wydaje, że biedroneczka ma rację bo dodatkowy urlop macierzyński można brać tylko zaraz po skończeniu urlopu macierzyńskiego - jak się kończy w 2011 to możesz brać 2 tygodnie , jeśli w 2012 już masz 4 tygodnie! to ja bym musiała urodzić zamiast 12 to 16 sierpnia ale to już nie ode mnie zależy ;-)

reklama
Właśnie zapytalam się na skypie kolezanki z zusu, te daty nie tyczą sie urodzenia dziecka a daty wprowadzenia zmian i obowiazywania dodatkowego urlopu po wykorzystaniu standardowego. Tak samo miała moja kumpela jak urodzila dzieciaka w 2010 a urlop konczyl jej sie w 2011 mogla napisac o te dodatkowe 2 tyg

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry