• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

mal-gosia no niestety nie było nic takiego co by mi wpadło w oko... ale jeszcze w sobotę może pojadę gdzieś an sklepy .. to może coś kupie..:-D wczoraj mężuś juz dostawał ''hopla'' zemną.. haha bo nic sie nie podobało..

a jak sie czujesz?

reklama
Przeczytałam dyskusję dot dodatkowych urlopów i zajrzałam do przepisów dot tego tematu - jest to ustawa z dnia 6 grudnia 2008 o zmianie ustawy kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw.
Dziewczyny, moim zdaniem istotna jest data, w której kończy się macierzyński, a nie data urodzenia dziecka. Natomiast tym, które wezmą dodatkowy urlop jeszcze w 2011 i przebywając na tym urlopie przekroczą 2012 urlop zostanie proporcjonalnie wydłużony.

Poniżej przepisy:
Art. 12. 1. Pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r.
2. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 1 oraz art. 183 § 3 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.
3. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 2 oraz art. 183 § 3 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni.
4. Wymiar dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 183 § 3 pkt 3 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - 1 tydzień;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 2 tygodni.

Art. 13. 1. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1 lub art. 12 ust. 3 pkt 1,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1, art. 12 ust. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 4 pkt 1
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
2. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2 lub art. 12 ust. 3 pkt 2,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2, art. 12 ust. 3 pkt 2 lub art. 12 ust. 4 pkt 2
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
3. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.

Monila - Ja ok wydaje mi się że coś tak zaczynam czuć jakieś ruchy, ale nie jestem do końca pewna, a tak poza tym to wszystko jest ok.
Brzuszek mi już urósł no i apetyt coraz większy ;)

mal-gosia no to super... a ruchy na pewno za niedługo poczujesz bardziej wyraźnie i będziesz pewna ze to maleństwo:-D ja tez czuje sie dobrze... brzusio troszkę urósł.. maleństwo daje znać o sobie :-D apetyt to ja tez mam wielki...:-)

Lemoniada ja tez tak to interpretuje, tak samo u mnie panie z personalnego i również w firmie u mojego męża i to samo potwierdzila mi kumpela z ZUS-u, dodatkowy urlop jest udzielany na zasadach takich jakich przysluguje gdy jest on udzielany, a jak wiadomo udzielony może byc dopiero po wykorzystaniu tego standardowego
A tak wogóle witam z rana. Ogladaalm właśnie dzień dobry TVN mowili o zapinaniu pasów w ciazy

Cześć Dziewczyny :))

Monia no ja własnie tez tak myślałam o Tobie, co tam kupilas! Szkoda,ze nic Ci się nie podobało! Tez czasami mam takie dni! Ale lubię je bardziej niż jak podoba mi się wszystko i rozwalam kasę na głupoty :p

tez nie wypowiem się na goracy temat bo nie znam się kompletnie :p

jadę dzisiaj po mojego jeszcze Narzeczonego na lotnisko :)) nie odebralam wczoraj obraczek, bo jeszze ich nie było, podobno są już gotowe, ale odbierzemy już jutro :))
za kilka dni zostanę Żoną :))

Jak panie/panowie z ZUS będą utrzymywać, że istotna jest data urodzenia dziecka, to chętnie usłyszę w którym przepisie jest tak napisane. Przepisy mówią przecież o wymiarze dodatkowego urlopu "w roku" (np. w 2012) a nie "w roku urodzenia dziecka".

Lemoniada dokladnie to samo jest z tym urlopem dla taty.
a85 jejku niedlugo przed toba "ten" dzień, ja w tamtym roku chodzilam na kilka dni normalnie jakas podekscytowana i wogóle
No ja się chyba na zakupy dzis wybiore bo taka ladna pogoda

ja po prostu nie wierzę!
W poznaniu wydział zasiłków mówi, że liczy się data urodzenia więc 2 tygodnie.
Zadzwoniłam dodatkowo do zusu w Krakowie z ciekawości, też wydział zasiłków.. tam mi mówią że prawdopodobnie 4 tygodnie, bo skończę w 2012 macierzyński.

Zatem chyba prawdę poznamy.. i to prawdę ze względu na region zamieszkania po wykorzystaniu macierzyńskiego podstawowego.

reklama
Ja nie poddam się swobodzie interpretacyjnej naszych urzędników. :)

Tak na marginesie - jakby datę dodatkowego urlopu ustalało się "na sztywno" wg daty urodzenia dziecka, to przepisy o proporcjonalnym przedłużaniu urlopu nie miałyby przecież sensu - bo w jakim przypadku miałyby zastosowanie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry