reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sierpniowe mamy 2015

reklama
melduj koniecznie.

wiecie co, podc
zytuje aktualnie rodzace (luty, marzec) i tak sie nimi ekscytuje, jak pisza co na porodowce sie dzieje.... to taki piekny okres. mimo rozrywajacego bolu porod jest cudowny i ja sie go szczerze nie moge doczekac!
aby tylko
zdrowo i szczesliwie.

Oj, znów się rozpisałyście. Na chorobach dzieci się nie znam, za to powiem coś o innych rzeczach.

Kruszka, nie przejmuj się w ogóle tym ograniczeniem tętna 140. To jest pogląd z lat 80tych. Obecnie jak wyszukuję to są dwie wersje: albo należy ćwiczyć do momentu, kiedy jest się w stanie swobodnie rozmawiać, albo - dla wytrenowanych - można jeszcze bardziej. Ja dążę do strefy 163-170, ale czasem nawet do 175, byle nie przekroczyć mojego progu beztlenowego (180), bo wtedy w organizmie wytwarza się dużo kwasu mlekowego i nie wiadomo, czy to nie zaszkodzi maleństwu. Oczywiście trzeba się bardzo wsłuchiwać w swój organizm, nie wolno się przegrzewać, koniecznie trzeba uzupełniać płyny i nie dopuścić do spadku poziomu cukru (czyli jeść przed, po, przy dłuższych treningach też w trakcie małe przekąski).

Co do odżywiania, to ja już słyszałam tyle mitów i o tylu różnych modnych dietach czytałam, że staram się po prostu ogólnie w miarę zdrowo jeść. Niestety jestem trochę łasuchem, ale teraz w ciąży aż tak mi się słodkiego nie chce, o ile nie leży na stole. Ważne, żeby w diecie były wszystkie składniki: węglowodany, białko, trochę tłuszczów, witaminy. Ostatnio często wieczorami mam ochotę na sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, ogórka kiszonego i mozzarelli.... za to żeby przekonać mojego Mża, żeby zjadł sałatkę, trzeba stosować triki - najpierw sałatka, potem czekolada ;)

Jlnx dziękuję za informacje. Ospokoje męża, ho najpierw mu powiedziałam o 140 i wczoraj mu głowę suszyl, że przekraczalam. Ufff

Co do zdrowego odżywiania polecam fantastycznego bloga Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Granoli nie kupuje, robię wg jej przepisu, jest przepyszna. Chleb też piekę, ale ostatnio źle zamknęłam zakwas, folia się odwinela i się zepsuł. Muszę zrobić nowy.
Miłego dnia :-)

Co do jedzenia - to uważam, że powinno się jeść wszystko(oczywiście oprócz tych kategorycznie zabronionych rzeczy), tylko z umiarem.
Jem to na co mam ochotę danego dnia, na początku miałam obrzydzenie do słodkiego, a teraz jak mnie najdzie ochota na słodkości to nawet pół tabliczki czekolady potrafię zjeść (oczywiście nie codziennie).

Ale od miesiąca mam obrzydzenie do potraw smażonych i do kapusty kiszonej, gotowanej i smażonej.. masakra.

Po parodniowym pobycie w szpitalu dużo lepiej się czuję (wzmocnili mnie kroplówkami, bo schudłam od początku ciąży 4kg)
I czuję, że bycie w ciąży w końcu sprawia mi przyjemność :)

Hej :-)
Wy to zamiast spać to pogawędki urządzacie heh ja to bym z głodu nie wyrobila. Jak zjem czasami o 18-19 to do 23 ciężko mi nieraz wysiedziec.

Jej biedny ten twoj synek, czekam na wiesci z wizyty co lekarz powie.

Ale pompuja te kurczaki a później się dziwić że mi mięso śmierdzi jak tyle chemii tam jest.. co do soli uwielbiam mmm jedyna ryba którą jem o i jeszcze pstrągi zlowione przez mojegi dziadka:-)

Wczoraj bylam na wizycie ale żadnych rewelacji bo bez usg. Przytyłam kilo trzysta od poczatku także jest dobrze:-) i dowiedzialam się że na nastepnej wizycie dostane skierowanie na glukoze blee..

I niw bede miala usg bo maja termin na 21 .03 dopiero a to 18 tydz. Bedzie ..dwa tyg pozniej tu bede miala usg ehhh :(

Cześć mamuśki :)
Ponad 20 stron do nadrobienia :-o ... no nie dam rady wybaczcie :D
Mam do Was 2 pytania:
1. Powiedzcie mi kiedy można sie starać z ubezpieczalni o pieniążki na dziecko? Ile czasu po porodzie? Czy w trakcie ciązy można uzyskać jakieś pieniążki dodatkowe?
2. Kiedy mozna już załatwiać żłobek dla dziecka?
Tak mnie wczoraj naszły oba i no muszę podpytać ;)

Załatwiłam wczoraj praktycznie wszystko dot, ślubu kościelnego, w 20 minut :). Uwielbiam tego księdza :D. Mamy udac sie jedynie na poradnie, choć tam w sumie bedsziemy występować po części w rolach ekspertów hahahahaha ;)) tylko niech nie pytaja jak obliczyc owulacje :D

Ostatnio moja schiza dot. zdrowia dziecka nieco zmalała, ale i tak nie moge sie doczekać wizyty i odetchnięcia z ulgą mam nadzieję, chce również aby mi zrobił usg, bo może płeć poznam- bedę naciskać ;)

Jem dosłownie wszyyyyystko i nic mi sie nie brzydzi, nie wspomnę nawet ile przytyłam! Plusy są taki : wszyscy mowia,że wyglądam kwitnąco, mam mocne paznokcie i nic mnie nie boli :)

Byłam oddać wczoraj panele z pokoju i nagle mi Facet z OBI mówi,że nie wolno na sztuki oddawać... jak to nie można? tydzien temu oddawałam inne i nie było kłopotu, 3 dni temu brałam te i pytalam i bylo powiedziane ze moge oddac na sztuki jak zostanie! Zapytałam go czy jest kierownik, on ze niby nie, to mowie ze ma do niego dzwonic, bo nikt mnie w wała robic nie bedzie. Okazało sie ze wolno!!! Co kierownik to inne zdanie, niech oni sie ogarną i ustalą jedną wersję a nie denerwują kobietę w ciąży grrrrr....

Co do FIT , poszłabym na kijki, ale czekam na serwis od piekanika, bo mi nagle przestał oddychac i nie wiem o co chodzi...

reklama
Lilija jesli chodzi o ubezpieczenie to nie wiem jakie pieniadze chcialabys juz uzyskac?
Jesli za urodzenie dziecka to tylko jak urodzisz i dostarczysz akt urodzenia dziecka wraz z innymi dok. jak dowod osobisty i wypelniony wniosek albo bezposrednio do ubezpieczyciela jeslj sama sie ubezpieczylas lub np za posrednictwem pracodawcy.
Ja skladalam sama wniosek mimo ze mam ubezpieczenie grupowe, musisz znac tylko nr ubezpieczenia lub poprosic o kopie polisy.

Jesli chodzi o przedszkole to sie nie wypowiem.

Do góry