reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sierpniowe mamy 2015

Amawell zawsze mozesz karmic po ppwrocie z pracy i w nocy :) a wdzien jak Ciebie nie ma dawac inne posilki. No i w polsce dla mam karmiacych przysluguje godzina krocej pracy.

Evelinkua wiem ze sa kobiety ktore z powodzeniem karmia 3 dzieciaczkow wiec na pewno mozna ale zapewne nie bedzie latwo a przynajmniej na poczatku.

Natka jesli ma sie cos stac to na pewno nie przez zakupy. A przynajmniej spokojna bedzie i gotowa na przyjecie maluszka;)

Natka kochana mysle ze jak zaczniesz karmic piersia i uda sie z powodzeniem tzn jak uda Ci sie wytrwac pierwsze ciezkie tygodnie to nie bedzie Ci przeszkadzalo karmienie w miejscach publiczych
Ja karmie tak ze nikt nie wie ze kamie..bardzo dyskretnie.. sa kobiety co sie afiszuja i wywalaja cyce na wierzch a sa takie co robia to tak ze osoba siedzaca obok nie zauwazy nawet ;) po za tym jak juz zaczniesz zrobi sie to dla Ciebie tak samo naturalne jak poprawienie wlosow itd.
No i tak jak mowie jak Ci sie uda to szkoda by bylo zaburzac odruch ssania malenstwa :)
Nie naciskam nie odbieraj mnie zle ;) staram siw tylko naswietlic troszke.

Olka uda Ci sie na pewno ;) natura to tak zprganizowala ze jak jest ssanie to mleko leci ile trzeba ;) wiec tak jak beda ssac tak mleko bedzie ;) cocychy to nie butelka w ktorej sie konczy i nie ma ..na szczescie ;)
Dla tego ja wiem teraz ze mleko zawsze jest choc mialam koedys inne zdanie.

No i druga sprawa ze mleko zaczyna sie w glowie ;) jak ktos sobie mowi ze nie ma albo ma malo mleka to sie blokada robi psychiczna ;)

reklama
Jeśli chodzi o ból brzucha, to dochodzę do wniosku, że taki urok końcówki drugiego trymestru... Wychodzi na to, że każdej coś dolega. Mi też codziennie brzuch twardnieje. Ale podejrzewam, że w większości przypadków, to młoda się rozpycha :)

Witam dziewczynki :)

Czyli z tym karmieniem jest tak,że 6 miesięcy mozna śmiało tylko na cycku jechać, a póżniej jeslic chcę wprowadzić BLW to juz mogę czy jest za wcześnie?

Mnie codziennie pobolewa brzuch, często w nocy sie budze i jak sie przewracam z boku na bok to znów boli - też tak macie?

Akuku wlasnie to chcialam napisac, ze karmienie zaczyna sie w glowie i zalezy od tego jak sie kobieta nastawi. Ja od poczatku wiedzialam, ze bede karmic Tole i teraz tez nie biore do glowy innego rozwiazania. Moja kolezanka blizniaki wykarmila tylko cycem do 8 miesiaca :-D

Natka uwierz, ze jak dostaniesz bobasa na brzuch po porodzie i przyssie sie do
cyca to bedzie najpiekniejszy moment. Wtedy wlasnie wiele kobiet postanawia, ze bedzie karmic.

Lilija ja w nocy czasem musze wstac i ppchodzic bo tak boli brzuch. Pozniej sie klade i juz ok. No ale nikt nie mowil, ze bedzie lekko :-D

Love moja dziewczynka tak nisko jest, ze mam wrazenie, ze mi przy szyjce gmera :-D

Lilija a blw to najlepiej jak juz siedzi dziecko. Mowi sie, ze wylacznie cyckiem do 6 miesiaca ale pozniej tak powoli sie wprowadza nowe rzeczy, ze tak naprawde to karmienie cycem sie przedluza no i mleko nadal jest glownym pokarmem :-D

Lilija mozesz spokojnie karmic piersa tyle ile chcesz i ok 6-7 miesiaca zaczac z blw. Ja xo prawda od 4 miesiaca karmilam butla ale wlasnie ok 7 miesiaca zaczelam z mala blw. W sumie to gdzies tak do roku czasu jej podstawowym pokarmem bylo mleko a jedzenie to bardziej zabawa ale jakis z czasem zaczaila ze jedzenie jest mniam[emoji1]

Blerka haha z tym przepuszczaniem śmieszna sytuacja :) ale prawda jest taka ze ludzie nie "nauczeni" kultury.. To tak samo jak te wszystkie pindy przy telefonach, w recepcjach i innych.. Tu w us nigdy sie z czymś takim nie spotkałam chyba zd rozmawiając z osoba polskiego pochodzenia.. A tak to wszyscy mili czy jesteś w sklepie, aptece czy u lekarza co mnie wciaz mega zaskakuje..

Amawell co do powrotu do pracy i karmienia to w us np kobiety musze wracać do pracy jak dziecko skończy trzy miesiące ( to jest dramat takiego maluszka zostawiać) i zostają babcie albo nianie z dzieckiem a one latają z pompa i odciągają.. I pracodawcy tez w tym daja jakas dodatkowa przerwę wlasnie na "pompowanie".. Ale tak jest tu.. I tak jak akuku mówi pierś no zostaje wtedy na noc albo po czy przed praca..

Co do karmienia piersią ja tez sie nastawiam ze będę karmić. Ale jak bedzie po za tym ze na początku łatwo nie bedzie, to nie mam pojęcia. Oby sie udało no tyle mogę myślec.. Ale butelkę jakas kupie a niech leży w domu.. Wiadomo ze nie 8 od razu ale ze dwie będę miała..

Hej dziewczyny :)

Jak bylam w ciazy z Franiem to poszlam na warszaty Akademia mama pyta i tam wykład miala połozna bodajże z Zelaznej,która urodziła trojaczki i chyba do 6-8 miesiac karmiła je piersią :)

A korzystacie z poduszki fasolki do spania? MNie bolał brzich w nocy nie moglam sie ułozyć. Kupiłam i po problemie, zasypiam w mig jest cudna, a w weeknd nakryłam M, że sie w nia wpakował :)

Natka i dobrze Jonhon potrafi nieżle uczulic. Ja mam alergika w domu, ale jak mu dolałam oliwki tej firmy do kapieli (azs) to wyjełam dziecko jak po poparzeniu pokrzywą, masakra.
A teraz będe walczyc o kp, bo moje dziecko na mm sie strasznie męczyło. Ma uczulenie na mleko krowie, a ono jest w składzie każdego mm, tylko mniej lub batrdziej zhydrolizowane. A kp to najlepsze co mozna dziecku dac. Popieram Akuku, moja koleżanka tak dyskretnie karmiła w miejscach publicznych, że aż miło.
Palmers super, używam teraz i w ciazy z Franiem. Bajeczny zapach:)

I jeszcze jedno, jesli macie alergie w rodzinie to pogadajcie z ginem, by pod koniec ciazy zapisał probiotyk. Bierze sie Go do ok 3 miesiecy po porodzie. Pomaga do 50 % zmniejszyc ryzyko alergii u dziecka. Ja oczywiscie na nastepnej wizycie juz porusze ten temat. Dramat z tymi alergiami. Do pokarmowej i kontaktowej doszla wziewna i Mis mój od trzech tygodni zasmarkany...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Akuku ja pracuje w miedzynarodowej organizacji ktora nie podlega prawom zadnego panstwa- u nas nie ma praw karmiacej- i tak mam szczescie bo do 2013 roku bylo tylko 16 tyg macierzynskiego.
Pewnie postaram sie karmic w nocy chociaz mi pokarm szybko zanika jak nie karmie regularnie.
Kruszka ja od kilku nocy korzystam- przedtem tylko sluzyla za ozdobe :-)

Do góry