reklama

Sierpniówki 2014

Beatko niestresoj sie bo to i tak nic nieda.Tylko spokoj moze spowodowac ze bedzie lepiej.My tu wszsytkie trzymamy kciuki super zacisniete za was szpitalne dziewczyny...

reklama
Heh, posta mi wcielo a Akurat pisalam w Nim, jak nie lubie pisac z tableta.
Natkusia, cukrzyca to nic, Wazne ze skurczy juz jie ma.
Beetka kochana trzymaj sie tam dzielnie, maly ma sliczna wage, juzmduzo daliscie rade, trzymamy kciuki Caly czas.
Monya jak tylko by sie pogarszalo to jedz, nie czekaj. A normalna wizyta kiedy?
Fiufiu zdrowka, z zebami to duzo z nas ma problemy.. Powodzenia na glukozach I wizytach.
Ja dzis super, do tego bez duzych lekow, raka pozytywna az szok..

Beetka i my się stresujemy...trzymaj sie:*
Atana dziękuję:)
Ach Monya...
Sylwia-k upraszam się o zdjęcie z wesela!!!! Przede mną poszukiwanie kiecek. Zostawiam to na ostatnią chwilę...chętnie podpatrze;)

Betka - trzymam mocno kciuki za Was &&&&&&&&&

Carine - przy nietolerancji dobrze jest wprowadzić taką samą dietę jak w przypadku cukrzycy .

Merkules - ja kieckę na wesele kupiłam w asos taką - image1xl.jpg

Załączniki

• image1xl.jpg
    image1xl.jpg
    20,9 KB · Wyświetleń: 60
Widzę, że jeszcze walczymy z krzywą cukrową, ja na skierowaniu od gina miałam takie wartości, to są wg tych nowych wytycznych chyba z marca tego roku, nie pamiętam, a odpisałam tylko jakie są nieprawidłowe wyniki. Dla dawki 75g.
-na czczo 5,1-6,9 mmol/l (92-125 mg/dl)
- po 1 godz. >= 10,0 mmmol/l (108 mg/dl)
- po 2 godz. >= 8,5-11,0 mmol/l (153-199 mg/dl)

Ostatnia edycja:
Nowe zalecenia PTD dotyczące diagnostyki i nazewnictwa hiperglikemii w ciąży

10.03.2014
Dr n. med. Barbara Katra
Klinika Chorób Metabolicznych Collegium Medicum UJ, Kraków
Nowe zalecenia PTD dotyczące diagnostyki cukrzycy ciążowej

1. Bez zmian pozostaje zalecenie ginekologa dotyczące oznaczenia stężenia glukozy po stwierdzeniu ciąży. Kobietom w ciąży należącym do grupy ryzyka należy zlecać wykonanie testu tolerancji glukozy, a nie tylko oznaczenie glukozy na czczo.

2. Jeżeli pierwsze oznaczenie stężenia glukozy będzie w normie, kolejnym etapem diagnostycznym będzie wykonanie testu tolerancji 75 g glukozy między 24. a 28. tyg. ciąży. Jeżeli istnieją inne objawy mogące sugerować cukrzycę ciążową, test tolerancji należy wykonać wcześniej.

3. Test tolerancji glukozy powinien być trzypunktowy i obejmować oznaczenie glukozy:
- na czczo
- po 1 godz.
- po 2 godz.

4. Wprowadzono nowe nazewnictwo dotyczące hiperglikemii w ciąży:
- „cukrzyca w ciąży”, jeżeli chora spełnia któreś z dotychczas obowiązujących kryteriów rozpoznania cukrzycy:
- glikemia na czczo ≥7 mmol/l (126 mg/dl)
- lub glikemia >11,1 mmol/l (200 mg/dl) w 2. godz. OGTT 75 g
- lub glikemia przygodna ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl) z towarzyszącymi objawami hiperglikemii
- „cukrzyca ciążowa”, jeżeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75 g jest nieprawidłowy:
- glikemia na czczo 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. ≥10,0 mmol/l (180 mg/dl)
- po 2 godz. ≥8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl).

5. Kryteria wyrównania glikemii w cukrzycy u kobiet w ciąży i cukrzycy ciążowej pozostają bez zmian:
- na czczo i przed posiłkiem 3,3–5,0 mmol/l (60–90 mg/dl)
- glikemia maks. w 1. godz. po posiłku <6,7 mmol/l (<120 mg/dl)
- glikemia między 2.00 a 4.00 rano (>3,3 mmol/l) (>60 mg/dl).

6. Oznaczanie hemoglobiny glikowanej w stanach hiperglikemii u kobiet w ciąży: nie ma dotychczas pewnych dowodów na przydatność tego oznaczenia do oceny wyrównania metabolicznego u kobiet z GDM

Wg tego co wlasnie znalazlam faktycznie mam dobre wyniki wiec chyba nie bede drazyc...:-)

BETKA dobrze ze dalej synek w brzuszku! Oby znowu crp spadlo bo waga b.ladna! Trzymam &&&!!

Ostatnia edycja:
Witam:)

Natkusia trzymam nadal mocno kciuki,dobrze że jest lepiej,bardzo się cieszę:)
Beetka mocno zaciśnięte kciuki o wytrzymanie jak najdłużej w dwupaku:)
Amelia sukienka śliczna!!

A do mnie dziś zadzownili z przedszkola,że Filip się dostał z rekrutacji uzupełniającej:):) Cieszę się,bo to 3 razy mniejsze opłaty niż w prywatnym,ale z drugiej strony troszkę nam szkoda..bo tutaj już wszystkich zna (chodzi tutaj 2 rok) ma swoich ulubionych kolegów i kuzynkę, zajęcia dodatkowe (po angielsku super już niektóre rzeczy mówi). No ale.. od sierpnia na macierzyńskim mniejsza kasa więc i oszczędności się przydadzą. Najbardziej martwię się,czy będzie chciał chodzić do nowego przedszkola,bo zupełnie inny świat (to jest w szkole a tamto było małe kameralne,nowe) i nie będzie znał nikogo. No i to przedszkole będzie bliziutko, w ładną pogodę będę mogła z wózkiem po niego na nogach iść a teraz tylko autem możemy jeździć do tego prywatnego. Wydawać by się mogło że same plusy...no nic martwić się będziemy we wrześniu...

Jedziemy dziś po farbę do pokoju małej,wymarzyłam sobie kolor miętowy:) łóżeczko po synku już przemalowane na biało,komoda kupiona biała(narazie stoi u nas w sypialni póki córcia będzie spała z nami i tam trzymamy jej ubranka),tylko w tamtym pokoju stoi stara wersalka z dwoma fotelami (jak ktoś do nas przychodzi to na niej śpi). Jedynie wyniesiemy jeden fotel a reszta musi zostać,tylko kupię jakieś białe narzuty żeby wpasowały się w klimacik pokoiku:)

ależ się rozpisałam...:)

reklama
BEETKA modlę sie za Was :* Maluszek juz wage ma ladną wiec jakos to bedzie.. moj ma nizsza i ciagle sie modle aby mocno ruszyla :tak: damy rade Kochana! Mocno trzymam &&&&!

Mi wyszla cukrzyca i to mocno wysoka niestety.. jutro mam miec konsultacje z dietetykiem. Dzien spokojny, tylko Mały w ogóle sie nie rusza ale ktg wychodzi ok i położne mnie uspakajają.
Jutro będzie mój lekarz i ma sie mną zająć więc wszystkiego się dowiem uff :tak: bo tu czegokolwiek sie dowiedziec to średnio..
Dzisiaj Michasiek na chwile do mnie przyjedzie wiec jestem w 7 niebie :-):-)
Podejscie mam pozytywnebo nie mam innego wyjscia.. dołki i łzy nie pomogą. Trzeba walczyć i sie nie poddawac! No!

Buziaki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry