reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniówki 2016

reklama
My też oglądaliśmy :-) znów się trochę o zębach powymądrzam. To prawda, że trzeci trymestr nie jest najlepszym na wizyty u dentysty, ale pamiętajcie, że w ciąży i w trakcie połogu (6tyg po porodzie) przysługują na NFZ takie same świadczenia jak dzieciom czyli m.in. leczenie kanałowe. Wiadomo, że rtg teraz nie można robić, ale może choć zacząć, a zakończyć z kontrolą radiologiczna po porodzie. Jeśli nie ma ewidentnych wskazań do usunięcia to starajcie się zachować zęby!! Tym bardziej, że w tym momencie leczenie kanałowe (w innym przypadku drogie) to leczenie refundowane!! Koniec wykładu ;-)

Dziś był pięęęęęękny dzień, bo ząb mnie nie bolał :D Ale i tak jutro umówię się do mojej dentystki, niech zerknie co się dzieje.

Dor1989 ty akurat masz prawo się wymądrzać, bo masz wiedzę w tym temacie :) A powiedz mi proszę, dlaczego III trym. nie jest dobrym czasem na leczenie zębów. Słyszałam o tym mnóstwo razy, ale nie wiem dlaczego. Gdyby na najbliższej wizycie okazało się, że mam jakieś zęby do leczenia, to lepiej poczekać, czy wyleczyć jeszcze w ciąży?

Ja dziś byłam dziś cały dzień z synkiem u mamy na wsi, odpoczęliśmy sobie wszyscy. Moja mama to mistrzyni komplementów, na dzień dobry mówi do mnie, ale ty gruba jesteś, a gdzie tu do sierpnia! :) Uwielbiam jej bezpośredniość :)

Generalnie zwykle leczenie zębów w ciąży jest bezpieczne. Najlepszym okresem jest początek drugiego trymestr bo wtedy wszystkie narządy u płodu są wytworzone a potem już tylko rosną i dojrzewają, największe ryzyko poronienia minęło a przedwczesny poród tez jest mało prawdopodobny. W trzecim trymestrze właśnie ryzyko przedwczesnego porodu jest większe, a poza tym ciężarne z dużymi brzuchami maja skłonność do omdlen przez ułożenie na fotelu i ucisk na żyłę główna. Podsumowując, leczyć ubytki zwykle można bezpiecznie, a jeśli chodzi o usuniecie zęba to ja jako dentysta chciałabym opinie od ginekologa o braku przeciwwskazań do takiego zabiegu :-)

Boziu.... Czy u mnie zawsze musi się coś przyplatac..... Mam hrmoroida który boli... Ciągnie okrutnie.... Mam czopki u maść ale nic poprawy.... Jak ja wytrzymam.

Basia wspolczuje ja i bez takich rewelacji juz niewytrzymuje ze soba.. mam takie humory ciagle albo zla albo zrozpaczona sama siebie wykanczam . A co dopiero meza i w ogole wszystkich.. jest ciezko.. nie mamy lekko dziewczyny :( a dwa miesiace to bardzoo dlugo.

To prawda, że trzeci trymestr nie jest najlepszym na wizyty u dentysty, ale pamiętajcie, że w ciąży i w trakcie połogu (6tyg po porodzie) przysługują na NFZ takie same świadczenia jak dzieciom czyli m.in. leczenie kanałowe.

To ciekawe kochana, jak ja byłam u dentysty (końcówka I trymestru) mi powiedziano że leczenie kanałowe 800pln,
no to stwierdziłam że poczekam i po porodzie wyrwę ten ząb bo tyle kasy nie dam za leczenie :(
a Ty piszesz że na NFZ w ciąży można zrobić ...

reklama
a kanalowe na nfz nie obejmuje tylko od kla do kla? w sensie pierwsze 6 zebow?

a nie faktycznie, w ciazy wszystkie do 3 kanalow w zebie :o to trzeba sie upominac w takim razie

tak samo jak niby w ciazy i na okres pologu jest sie ubezpieczonym a potrafia rachunek za porod wystawic jak nie przedstawisz dowodu ubezpieczenia

Do góry