reklama

Sierpniówki 2016

reklama
Matusiak ja tez dalej w Feedo siedze i juz za glupie w sumie 3 rzeczy dostalam sztucce w gratisie,a wlasnie czytam opinie, ze im wiecej sie u nich wyda tym tych gratisow jest full. Fajne maja zestawy np Pampki na miesiac i jeszcze te okt sie zbieraja :)

koficzka wiesz co to sie pojawilo nagle, bo po kapieli jeszcze latal, fikal na lozku, szalal i nic i nagle jak mial sie klasc to wyskoczyl jak oparzony i ryk. Wysypka hmm to takie bardziej zaczerwnienie sie zrobilo, cos jak poparzenie pokrzywa tylko bez babli, albo od slonca. Alergia raczej nie, bo kapie sie caly czas w tych samych kosmetykach jedynie dzis bawil sie takim mydelkiem plastycznym dla dzieci,, wiec moze od tego, ale wczesniej sie nim bawil i nic nie bylo.

wlazlam na jakiegos bloga gdzie mama robi wyprawki roznejmasci, do szpiotala, do domu apteczne itp i kurde leb mi juz peka, bo zapomnialam ile tego tzreba kupic

Matusiak,a podpowiedz co tam nakupowalas?, bo ja sie zaczynam powoli gubic :P
Dziewczyny tu miałam taka listę na której się kierowalam oczywiście większości z tego nie zamowilam tylko to co najbardziej potrzebne i bez czego nie można się obyć :) bo jakbym miała wszystko zamówić to bym splajtowala[emoji14]

Znaleziona Przykladowa Lista :

POKOIK DLA DZIECKA
* Łóżeczko z twardym materacem
* Ochraniacze na szczebelki wysokie
* Kołderka i plaska poduszka
* Dwa komplety pościeli
* Prześcieradła lub Pieluszki flanelowe
Elektroniczna niania najlepiej z opcja wideo
Komoda lub szafa na rzeczy dziecka
Przewijak nakładany na łóżeczko lub specjalny stojak do przewijania
Kosz na brudne pampersy
Karuzela z pozytywka
Magnetofon
Delikatne oświetlenie lampka nocna
Wygodne miejsce do karmienia
Piankowy klin do łóżeczka opcjonalnie
Nawilżacz powietrza dla zimowych dzieci

KĄPIEL:
* Wanienka duża
* Ręczniki z kapturem duży x3
* Myjki rękawice do kąpieli x4 lub miękkie gąbki
* Pieluchy tetrowe do wyłożenia dna wanienki
Specjalne gąbki do kąpieli do wanny w kształcie np. misia
* Płyn do kąpieli np. Emolium emulsja na sam początek
Lub mydełko dla dzieci
Szampon dla dzieci ale to na później
* Oliwka lub emulsja po kąpieli
Opcjonalnie termometr do wanny
* Sudokrem nappiderm lub wazelina z lanolina do pupy
* Pampersy
Podkład do przewijania np. Seni
* Waciki do uszu z ogranicznikiem
* Waciki kosmetyczne do przemywania oczu małe i duże kwadratowe do pupy
* Zestaw do higieny pępka np. Spirytus z wodą lub oktanisept
* Nożyczki do paznokci
* Mokre chusteczki dla dzieci
* Szczoteczka do włosów z miękkim włosiem
W późniejszym czasie cerata do ochrony łóżka podczas kąpieli
Miseczki do przegotowanej wody do mycia twarzy

Bezpieczeństwo:
* Wózek 2 w 1 gondola + spacerówka
* Fotelik samochodowy
Chusta lub nosidełko
Leżaczek Bujaczek
Mata edukacyjna

Jedzenie:
Poduszka do karmienia fasolka lub inna
Sterylizator do butelek
Podgrzewacz do butelek
* Smoczki 2 lub 3
* Butelki dla dzieci 2 lub 3
Laktator najlepiej elektryczny
Pojemniki do przechowywania odciągniętego mleka
Mleko modyfikowane

Ubranka:
* Kaftaniki x5
* Śpiochy x5
* Pajace x5
* Body na długi rękaw x5
* Body na krótki rękaw x5
* Bawełniane czapeczki x3-4
* Skarpetki x5
Łapki niedrapki x5
* Rajstopek nie polecam na początek
* Pol śpiochy
* Kocyki 3-4 różnej grubości
* Rożek 2-3szt.
Śpiworek do spania
* Kombinezon dostosowany do pory roku
* Proszek i płyn do płukania

APTECZKA
gaziki jałowe
Woda fizjologiczna
Paracetamol w syropie lub czopki
Ibuprofen syrop nie wolno do 3 miesiąca
Krem z filtrem na lato i zimę
Krople biogaia na kolkę
* Aspirator na katar
* Termometr bezdotykowy

Podręczniki
Heidi E. Murkoff - Pierwszy rok życia dziecka
Tracy Hogg - Język niemowląt

Więc jak usiadłam na feedo i zebrałem wszystko potrzebne dla mnie do porodu po porodzie po głupie majtki poporodowe i podkłady poporodowa po kosmetyki z ziaja dla dzidziusia zestaw pierwszych pampersow i chusteczek nawilżających bo były w promocji a do tego jakiś prezent jeszcze, pokupowalam pieluszki tetrowe bambusowe z 2 ręczniki zestaw MAM smoczek sudocrem i tak bym mogła wymieniać :)

Dziewczyny większość rzeczy było w promocji może niektóre są trochę droższe i gdzieś indziej za coś innego było by taniej ale jak już robię jedno zamówienie mega i mam wszystko w jednym miejscu i za takie kwoty nie płacę za przesyłkę to stwierdzilam że i tak będzie lepiej kupić już to za jednym zamachem niż jeździć szukać kupować na allegro od kilku różnych i dodatkowo płacić za wysyłki więc stwierdziłam że to jeden kij :D ale jeszcze się scfanilam i zrobiłam ich w balona bo mają oni rabat 30zl za zakup powyżej 310zl ja obliczajac jak to wszystko sobie dodałam to wyszło tego multum a kod można tylko raz użyć więc rozozylam cała moja paczkę na 3 zamówienia i tym samym zyskalam 90zl rabatu :) jedna paczka to same pampersy ;) do tego zyskalam do każdej paczki zestawy prezentów :)
Wiec i tak jestem zadowolona no już mam wszystko z głowy :)

A jeszcze się z kobietą droczylam na czacie bo powiedziała że jednorazowo można kod wykorzystać ZADARMO30
bo ja jej napisałam że robię duże zamówienie u nich i czy otrzymam jakiś rabat na całe zakupy chociaż 10% ona napisała że 10% jest tylko do poszczególnych kategorii a ja jej tłumacze że w mim całym zamówieniu się znajdują wszystkie kategorie no to napisala że jedynie 30zl rabatu a ja mowie ze wolałabym 10% do całego zamówienie bo to jest gdzieś 90zl rabatu a jak nie to rozdzielam zamówienie na 3 osoby z rodziny i mam 3 razy więcej prezentów 3 razy rabat po 30zl a przesyłki i tak za darmo bo za taką kwotę a ja chyba zamurowalo ale po chwili odpisała: "no tak ma Pani racje" xd

Dziewczyny przepraszam że tyle nabazgralam ale wczoraj cały dzień nad tym zamówieniem siedziałam oglądając każda stronę z feedo ale mam już z głowy ufffff ;)

ja też nie znam tego feedo....

pepercut - heh, zobaczysz, że dziecko to coś najpiękniejszego co Ci się mogło w życiu trafić. a im dalej tym lepiej.
takie maluszki są super, małe bezbronne, śliczne, przypięte do cycusia, potem jak rosną to chwilami bunt, ale taki juz 5-latek ma już tyle przemyśleń, swpoich "mądrości", a 7-latek to już wogóle. ja to się rozpływam nad moimi dziećmi (pewnie jak każda matka :-D ),
pierwszego chcieliśmy od razu, a tak napradę to za wiele nie myśleliśmy po ślubie :wink: i jakoś tak 9 miesięcy później już był synek (ślub maj, poród marzec :-D), w 1 cyklu.
przy drugim było lekkie przerażenie, bo dość szybko się pojawił (tak mi się przynajmnie wydawało), zaszłam w ciążę jak starszy miał rok. ale potem przywykłam do tej myśli I już sobie nie wyobrażałam że mogłoby go nie być, dokładnie takiego I dokładnie w tym momencie.
a teraz jestem mega ciekawa jakiego trzeciego udało nam się zmajstrować I czym się wyróżni w rodzinie :-) :)
najważniejsze to lubić swoje dzieci takie jakimi są, oczywiście wychowywać je, ale akceptować też ich własny character I dać im być sobą.
najgorzej jak patrzę jak niektóre matki nie lubią swoich dzieci :sad: bo nie takie jak miało być, bo inaczej się zachowuje niż się rodzić spodziewa, itd.. a jak obcy z zewnątrz to widzi to dziecko na pewno to czuje

Papercut my się staraliśmy, chcieliśmy, decyzje życiowe podjęte, czas odpowiedni, małżeństwo, stabilna praca itd. Pierwsze dwie próby nieudane, okres wprowadzał mnie w stan żałoby. I nagle dwie kreski, z jednej strony upragnione, a mnie się gorąco zrobiło, bo nagle skończył mi się plan, miałam tylko ustalone co robić w czasie starań :) Kilka dni musiałam się oswajać, choć bardzo pomogło kupowanie małych ciuszków :) Taka terapia :) Czułam się już fantastycznie z myślą, że będziemy mieć dziecko i nagle na usg zabiło serduszko. Matko, to było przeżycie, nigdy nikogo tak nie kochałam. I kocham malucha coraz bardziej, a nie sądziłam, że to możliwe aż na taką skalę :)
To co chce Ci powiedzieć to to, że dziecko to zawsze ogromna zmiana czy planowane czy nieplanowane. Najważniejsze, że jest, a reszta jakoś się ułoży. U mnie odpadły koleżanki, które się starają bezskutecznie, ale to początek zmian. Już widzę, że grono znajomych się zmieni, ale też nie ubolewam, po prostu etap życia się zmienia :)

Dominika popiera, najgorzej jak nie ma się przyjemności z macierzyństwa! Serce mi się łamie jak czasem widzę dziecko, które próbuje jakoś matkę czy ojca zainteresować, a w odpowiedzi otrzymuje krzyk lub co gorsza obojętność :(

dominiko zdrówka dla synka- niech rana się szybko zagoi!

papercut głowa do góry, młoda kopie-macie porozumienie, reszta przyjdzie sama :)

ja też jestem ciekawa tego 3 dziecka....moja dwójka - rózni się od siebie od koloru oczu po charakterki ;) i mimo początkowego przerażenia, jestem pozytywnie nastawiona

reklama
Dzis taki piękny dzien. Wczoraj posprzatalam dom, dzis rano poszlysmy z corka do znajomej, bo urodzila dzidziusia, pozniej zachcianka obiadowa barszcz czerwony zabielany z ziemniaczkami i koperkiem uhotowalam, upieklam rogaliki, nastepnie spacer i zakupy, pozniej odkurzylam, pomylam podlogi, a teraz rogaliki wcinamy i truskaweczki z cukrem i smietanka, mniam :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry