reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Słowa, słówka, teksty, tekściki...

Ale Ingusia się rozgadała
Brawooo

Ingusia się rozgadała już pół roku temu:tak: ale teraz coraz więcej mówi. Składa teraz zdania i mówi coraz bardziej skomplikowane wyrazy:-)

"cieś malam" to znaczy "chcę malować"
"tata posiet" (poszedł)
"tatuś pijdzie" (przyjdzie)
"pika póśnie" (piłka później - czyli później pogramy w piłkę)
"cieś pójś tam" (chcę pójść tam)

reklama
No to faktycznie skomplikowane słówka już mówi.
Pamiętam ze moje siostrzenice już mówiła krótkie zdania w tym wieku.
Ale każde dziecko jest inne.
Jedno prędzej chodzi a drugie predzej ładnie mówi.

Asiun - ale masz gadułę :)
Fajnie tak pogadać z pociechą.

Dopóki nie zacznie zamęczać pytaniami ;p

Asiun - ale masz gadułę :)
Fajnie tak pogadać z pociechą.

Dopóki nie zacznie zamęczać pytaniami ;p

No ja nie wiem, czy to tak fajnie. Zauważ, że jej najulubieńszym słowem jest "cieś" czyli "chcę" i w kółko jest
cieś to, cieś tamto:tak:

A mamusia ma spełniać te zachcianki:-)

Inge jak uslyszalam na zjezdzie to mi japa opadla :-D:-D:-D
Normalnie mnie zazyla ta mala gadulka, a jeszcze jej akcencik jest rewelacyjny.
NIektore 3 latki nie mowia tak wyraznie jak Inga.

A co do zadawania pytan to sie przygotujcie i cwiczcie cierpliwosc. Mamo a skad sie bierze tecza a skad sie bierze burza. A jak moge zlapac ta tęcze i jak moge po niej wchodzic itd... itd......Teraz Maksowi kupilismy taka Encyklopedie pytan i odpowiedzi dla dzieci. Super wydana kolorowe obrazki itp. Jednak po czytaniu pary stron stwierdzilismy ze chyba dla niego jeszcze do konca niezrozumiala bo teraz dopiero zadaje tysiace pytan I badz tu madry czlowieku.
A Maja juz kiedys nam pokazaywala palcem i mowila cio to? ALe jak pisalam nagle zaniemowila i sie skonczylo.

Asiun no ja bym czasem przymrużała
oko na to jej słówko cieś.
Bo jak tak dalej pójdzie to pójdziesz z torbami

Tu nie chodzi o kupowanie tylko np. o:

malowanie z nią farbami
"usiąście" koło niej na podłodze
czytanie książeczek
noszenie na rączkach po całym mieszkaniu
tańczenie z nią

albo:

chce szklankę (łoła), pilota (pijot), butelkę z wodą (picie), talerz, komórkę, okulary (oki), nóż (nóś) itp

czyli wszystko, czym dzieci się bawić nie powinny:-)

reklama
Do góry