reklama

Sprawy formalne

reklama
Pani doktor, która jest moim lekarzem rodzinnym jest również moim byłym pediatrą :) Chciałabym zapisać synka również to tej pani doktor ponieważ mam do niej ogromne zaufanie. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów. Muszę się chyba przejsc i popytać :D

Dziękuję, że poruszyłyście ten temat :)

Położna środowiskowa wcale nie musi być z tej samej przychodni, w której rejestrujemy dziecko bo położną wybiera sobie mama i to jej się ją "podczepia". Ja teoretycznie mam wybraną położną w Lublinie :-) dla dziecka wybiera się pielęgniarkę środowiskową na późniejszy okres.
W każdym razie ja jak poczytałam jak wyglądają te wizyty patronażowe to bardzo dziękuję i nie skorzystam. Na szczęście nie będę sama po porodzie ...

Aaa i jeszcze padło tu coś o szczepieniach - sama zastanawiałam się nad szczepieniami dziecka jeszcze w szpitalu, ale dowiedziałam się, że PL jeżeli nie zaszczepi się dziecka na gruźlicę w szpitalu to później już nie ma takiej możliwości bo teraz nie ma doszczepiania, prób tuberkulinowych etc. jeszcze potwierdzę to z neonatolożką, ale jeżeli tak jest w istocie to zaszczepię (ale można się umówić, żeby to nie była 1 doba ale np 2) ...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a u mnie z ta położna jest tak że jeżeli sama sobie nie wybrałam położnej o czym poinformuje w szpitalu przy narodzinach to oni po miejscu zamieszkania sami mi ja przydzielaja ( z najblizszej przychodni)

dziewczyny, która się może orientuje: Urlop wychowawczy czy ZAWSZE jest bezpłatny?
Bo dziś gdzieś tam usłyszałam, że może być płatny,.
Znacie może warunki kiedy może być płatny? i jakie to jest świadczenie?

reklama
Wychowawczy jest bezpłatny, do emerytury liczy się jako nieskładkowy, ciągłość stażu pracy zachowana. Żeby jakeś pieniążki dostawać można składać do MOPS-u GOPS-u czy jakoś tak o zasiłek, czy dodatek, ale wtedy przeliczają dochód na 1os w rodzine i od tego zależy ile. Moja siostra przy 1szej ciązy dostała 58zł, a teraz przy 2 - 180zł miesiącznie. Tyle wiem

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry