reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

za mnie mama zrobila wszystko,od umiejscowienia po becikowe.Z tym ze ja miekszam na wsi,gdzie sie wszyscy znaja,a wnioski o becikowe przyjmuje moja kolezanka..Nie wiem jak to jest generalnie...
Musialam tylko napisac upowaznienie potwierdzone przez notariusza :tak:,przeslac ksero dowodow, rowniez z potwierdzeniem zgodnosci z oryginalem,to samo z aktem ur. i wypelnione formularze.Mama zlozyla i dostala sianko:tak:
aga-to prawda co piszesz odnosnie pesel,ale tylko w pzypadku braku polskich znakow w nazwisku...
Marta-pracodawa oplaca skladki na macierzynskim.Powtorze sie ktorys raz-na pismie sprawdzajacym z CHB jest zdanie odnosnie oplacania PRSI,pod ktorym pracodawca sie podpisuje
no własnie tak napisalam:) z tym ze jak zapłaci to je mamy tez prawda bo jeśli nie zapłaci to mamy związane ręce bo około 2 lata trwa sprawa:/:/ a największą karą dla pracodawcy jest opłacenie tych składek ktorą to może odwlec w czasie i tak w kółko

dodam dla zainteresowanych ze jak ktoś zapisze sie do związków to adwokat kosztuje 4e na miesiąc(pl adwokat)a tak to podobno 16e:) to dowiedziałam sie dzisiaj bo koleżanka walczy o składki juz 1,5 roku:)ma adwokata z Cork polskiego:)

reklama

Marta-pracodawa oplaca skladki na macierzynskim.Powtorze sie ktorys raz-na pismie sprawdzajacym z CHB jest zdanie odnosnie oplacania PRSI,pod ktorym pracodawca sie podpisuje

hmmm, no ja juz sama nie wiem jak jest z tymi składkami, mi pracodawca nic nie opłacał zarówno jak byłam na chorobowym jak i na macierzyńskim, w Citizens Information mi powiedzieli że pracodawca nie musi mi niczego opłacać skoro nie płaci mi macierzyńskiego, ale składki mam opłacone (zakredytowane) przez socjal i liczyć się one będą np do bezrobotnego czy innych świadczeń
jak dostałam pierwsze pismo z ChB do podpisania przez pracodawce to ona mi własnie to pismo podpisała ale napisała w nim również że nie płaci za mnie składek bo tak jak piszesz tam jest własnie takie zdanie o opłacanych składkach. Pismo dostałam i ChB dostałam.
Teraz po 4 miesiącach znowu dostałam pismo z ChB i nie wiem co mam zrobić może wy wiecie, otóż ani ja ani mój mąż już nie pracujemy, kto teraz ma podpisać to pismo i czy dostaniemy ChB skoro niepracujemy??

hmmm, no ja juz sama nie wiem jak jest z tymi składkami, mi pracodawca nic nie opłacał zarówno jak byłam na chorobowym jak i na macierzyńskim, w Citizens Information mi powiedzieli że pracodawca nie musi mi niczego opłacać skoro nie płaci mi macierzyńskiego, ale składki mam opłacone (zakredytowane) przez socjal i liczyć się one będą np do bezrobotnego czy innych świadczeń
jak dostałam pierwsze pismo z ChB do podpisania przez pracodawce to ona mi własnie to pismo podpisała ale napisała w nim również że nie płaci za mnie składek bo tak jak piszesz tam jest własnie takie zdanie o opłacanych składkach. Pismo dostałam i ChB dostałam.
Teraz po 4 miesiącach znowu dostałam pismo z ChB i nie wiem co mam zrobić może wy wiecie, otóż ani ja ani mój mąż już nie pracujemy, kto teraz ma podpisać to pismo i czy dostaniemy ChB skoro niepracujemy??

jak jestescie na socjalu to socjal podbija

o becikowym bylo sporo na str 206 tego watku i kilku str sasiednich:tak::-)

wiesz co, pesel w ambasadzie mozesz wyrobic, wiesz? nam wyrobili razem z paszportem, nie musisz wiec jechac do Pl po pesel:-)
super,dzięki dobrze wiedziec :-)i tak małej mieliśmy paszport wyrabiac,więc teraz po prostu się pospieszymy :-)

ja odstałam ChB jak obydwoje nie pracowaliśmy.
Dostałam list,żeby potwierdzic,że jedno z nas pracuje więc napisaliśmy w nim,że obydwoje jesteśmy na bezrobociu(bo tak wtedy było) i dostałam :-D
aga2010 dziękuję za nr stronki :-D

w takim razie wyglada na to ze sprawa skladek zalezy od pracodawcy...Moj oplaca skoro sie pod tym podpisuje..:tak:
no to się ciesz... bo moja nie zamierzła i nie opłacsała... cwana bestja.. ja nie wiem jak ja ją jeszcze zniosę....:baffled:
mam nadzieję że terazz opłaca... bo pracuję tylko po kilka godzin tygodniowo:dry:
no ale sprawdzę to w poniedziałek:tak:
a powiedzcie mi może któraś wie ile się mniej więcej dostajje jakby mój D starał się o dodatek z Fis czy fas dla mnie i małej??

reklama
Do góry