reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Staraczki 2022

Absolutnie tak! Sama takie dwu/wielojęzyczne dzieci uczę polskiego, więc tym bardziej 😉. I w ogóle miło patrzeć, że od jakiegoś czasu coraz częściej odwraca się tendencja "zapominania" polskiego mając dzieci za granicą. W każdym razie wiem, że nam obojgu by na tym zależało. Mojego meża zresztą też nauczyłam trochę polskiego 😉
Mam koleżankę z czasów studiów, poznała na wymianie w Czechach Francuza ( na początku tylko po angielsku się porozumiewali), osiedlili się w Irlandii i mają conajmniej trojjęzyczne dzieci(dodam, że troje 🥰) To dopiero sztos! A ich wesele trwało prawie tydzień tu w Polsce 😁

reklama
Tak, zdecydowanie! W zasadzie to 3jezyczne. Ja po polsku, stary po Hiszpansku no a szkoła po katalońsku tutaj 🤷🏽‍♀️ bardzo chciałabym jeszcze angielski wcisnąć ale tu już z czasem bo ileż można 😁😁😁
A wy?

Wszystko się da. Moja koleżanka to Polka, jej mąż to Włoch, mieszkają w Grecji.
Dzieci mówią więc biegle po polsku, włosku, grecku i angielsku :) Mają 11 i 14 lat

Edit. W sumie nie wiem czy tu czy w innym wątku pisałam, ale moje 7 letnie prawie w ogóle nie mówi po polsku. Ona tylko po angielsku. Ale mnie to wkurza akurat :D

Tak! Wlansie to miałam na myśli że każdy wymówi.
Jak przez chwilę byłam w ciąży to stary w ogóle przeglądał imiona pochodzenia hawajskiego 🥰🥰🥰🥰 niektóre piękne a niektóre dziwne 😁😁
Francuzi się nie przejmują, wybierają sobie zagraniczne imiona i wymawiają na swoją modłę. Stąd mamy tu niby pełno amerykańskich imion: "ŻOFRE" czy tam inny "SZARLI" ;-)

W końcu, po 38 dniach dostałam okres!! 😃😃😃 Hurra, no tak się cieszę, sluchajcie, tak się cieszę, że normalnie nigdy się tak z okresu nie cieszyłam 😂 wreszcie zamknęłam najgorszy cykl życia. Trza to tera opić 😁
Mielismy oglądać mecz ze starym, bo ale akurat dzisiaj cyfrowy Polsat zaszwankował i TVP1 nie działa  nawet poszedł po ćmoku antenę na dach naprawiać, ale nic to nie dało.
Koniec końców poszedł na dół do mamy oglądać. Miałam z nim oglądać, ale poszłam na wielka, piankowa kąpiel z drineczkiem 😃😃
No szał z tym meczem, wszyscy w pociągu na telefonach oglądali... stary z walizką frunął do domu, żeby na ciąg dalszy zdążyć... :oo2:

Ja miałam iść na proga dziś ale mam podobne myślenie jak Ty - żeby w poniedziałek zbadać też betę. Bo ja ogólnie kocham betę nie wiem czemu 🤷
A który dpo będziesz? :)
Ja sie wpisalam na 11/12 dpo bo to juz taki czas ze test powinien wyjsc, co nie znaczy ze glupio testowac wczesniej 😅 powiedzmy ze to taka oficjalna graniczna data 😊
To wiem że 11/12dpo to już lajcik, ja rozważam sporo wcześniej i dylemat jest :D
I jeszcze jeden plus jest taki, że będę owulowała albo we Francji, albo w Hiszpanii 😂 Może los chciał zagraniczne spłodzone dziecko 🤔😂
To Zazuu chciała zagraniczne dziecko tu na wątku :D
Podziwiam te dzieciaki 😊. Mam zazwyczaj polsko-francuskich uczniów, czasem polsko-niemieckich, ale zdarzyły się rodziny PL/FR/IT lub PL/FR/GB. Nawet pisałam o nich wszysykich pracę magisterską o ich funkcjonowaniu w każdym z języków. Fascynująca sprawa 🙂
Też pisałam pracę o dwujęzyczności bo sama jestem z takiej rodziny i było to dla mnie fascynujące :) Jednocześnie obaliło to teorię mojego taty że słysząc dwa języki jednocześnie stale w domu, to będą nam się te języki mieszać 😂 Większej głupotyw1 nie słyszałam 😀

Też pisałam pracę o dwujęzyczności bo sama jestem z takiej rodziny i było to dla mnie fascynujące :) Jednocześnie obaliło to teorię mojego taty że słysząc dwa języki jednocześnie stale w domu, to będą nam się te języki mieszać 😂 Większej głupotyw1 nie słyszałam 😀
Dzieci chłoną jak gąbka 🥰 wiadomo ze maja prawo czasem mieszać słowa albo spolszczać ale i tak świetnie sobie radzą z rozróżnianiem w jakim języku do kogo mówić. To jest cudowne 🥰

Edit. W sumie nie wiem czy tu czy w innym wątku pisałam, ale moje 7 letnie prawie w ogóle nie mówi po polsku. Ona tylko po angielsku.
Dlaczego nie mówi? Nie mieszkacie w Polsce?

Ja nie oglądałam meczu tylko KSW. jednym okiem, bo drugim stranger things.
GIF by La Voix

reklama
Dlaczego nie mówi? Nie mieszkacie w Polsce?

Ja nie oglądałam meczu tylko KSW. jednym okiem, bo drugim stranger things.
GIF by La Voix

Mieszkamy w Polsce, ale chodzą do szkoły w której mówi się wyłącznie po angielsku i ona nie wiem dlaczego nie umie się potem przestawić. My mówimy tylko po Polsku, no chyba że jesteśmy w pracy i wymaga tego sytuacja. Myślę, że ona robi to celowo bo wie, że mnie to wkurza ;)

Do góry