reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Starania 2018

reklama
Kojarzę nazwę z jakiegoś wątku staraczkowego, wiec na pewno przypisuje się go przy staraniach, ale nie znam działania.

Ja dzis się dowiedziałam, ze mam PCO, byc moze PCOS, dużo pęcherzyków wokół jajników, poprzednia gin robila mi USG i nic nie widziała, w ogóle dostałam duphaston, mam nadzieje, ze nie przyblokuje mi owu, ale progesteron badany w trakcie poronienia byl mega niski, wiec może musze go monitorować.
Ktos bierze dupka od 16 do 25 dc?
Ja bede monitorowała owu, mam nadzieje, ze duphaston pomoże w razie czego przy implementacji.
Trzymam kciuki, żeby jednak pękł, kiedys czytałam, ze ruch pomaga w pękaniu pęcherzyka, na pewno dużo ♥ nie zaszkodzi :D
Walne sobie dzisiaj gorącą kąpiel a przed serie brzuszków, może pomoże . Oby torbiel nie została ☹️

Ja jestem po wizycie i niestety pęcherzyk nie pękł tym razem ☹️. Zapisała mi inne tabletki na ovu jakieś Lametta... muszę poczytać o nich. Podaje się je przy leczeniu raka i menopauzie tyle mi tylko powiedziała żebym się ulotki nie przeraziła . Miała któraśz Was z nimi do czynienia?
Brałam Lamette przed iui. 2x1 i czułam się po niej dobrze. Ulotki nie czytaj bo się można przerazic niepotrzebnie

Kojarzę nazwę z jakiegoś wątku staraczkowego, wiec na pewno przypisuje się go przy staraniach, ale nie znam działania.

Ja dzis się dowiedziałam, ze mam PCO, byc moze PCOS, dużo pęcherzyków wokół jajników, poprzednia gin robila mi USG i nic nie widziała, w ogóle dostałam duphaston, mam nadzieje, ze nie przyblokuje mi owu, ale progesteron badany w trakcie poronienia byl mega niski, wiec może musze go monitorować.
Ktos bierze dupka od 16 do 25 dc?
Z tym diagnozowaniem PCOS to trzeba ostrożnie. Lekarze często widzą 1 objaw i od razu pakują kobietę do worka " ma PCOS,". To teraz jest standard.Żeby stwierdzić chorobe musisz mieć zrobiony panel hormonalny , pecherzyki ponad 20 szt o bardzo małym rozmiarze, jajniki na usg o nieprawidłowej wielkości -to podstawowa diagnostyka.nie przejmuj się póki nie masz pelnych badań. Co do duphaston to biorę go 3 doby po owulacji przez 10 dni. Nie bierz zbyt wcześnie bo on blokuje owulacje. Jak zobaczysz dodatni wynik testu owu to poczekaj 3 dni i dopiero łykamy ;-) pewnie nie masz co miesiąc owu w tym samym dniu cyklu wiec duphaston tez bierze się w różnym dniu w zależności od cyklu i owu

Z tym diagnozowaniem PCOS to trzeba ostrożnie. Lekarze często widzą 1 objaw i od razu pakują kobietę do worka " ma PCOS,". To teraz jest standard.Żeby stwierdzić chorobe musisz mieć zrobiony panel hormonalny , pecherzyki ponad 20 szt o bardzo małym rozmiarze, jajniki na usg o nieprawidłowej wielkości -to podstawowa diagnostyka.nie przejmuj się póki nie masz pelnych badań. Co do duphaston to biorę go 3 doby po owulacji przez 10 dni. Nie bierz zbyt wcześnie bo on blokuje owulacje. Jak zobaczysz dodatni wynik testu owu to poczekaj 3 dni i dopiero łykamy ;-) pewnie nie masz co miesiąc owu w tym samym dniu cyklu wiec duphaston tez bierze się w różnym dniu w zależności od cyklu i owu
To co byś zrobiła na moim miejscu? Poczekać jeszcze z tym duphastonem? Może jednak pęknie dziś lub jutro. Miałam brać od niedzieli ale czułam ze jeszcze nie pękł, a zasadzie to nic nie czułam i nie wzięłam. Chciałam mieć pewność czy pękł. Teraz nie wiem już co zrobić?

A jeśli taki pęcherzyk przechodzi w torbiel to czy test ovu nadal wychodzi?

To co byś zrobiła na moim miejscu? Poczekać jeszcze z tym duphastonem? Może jednak pęknie dziś lub jutro. Miałam brać od niedzieli ale czułam ze jeszcze nie pękł, a zasadzie to nic nie czułam i nie wzięłam. Chciałam mieć pewność czy pękł. Teraz nie wiem już co zrobić?
A robisz testy owulacyjne ? I jaki miały rozmiar pecherzyki ?

A jeśli taki pęcherzyk przechodzi w torbiel to czy test ovu nadal wychodzi?
Ja tez duphaston bralam 3 dni po pozytywnym teście owu. Tak kazal mi gin. Wczesniej moze zablokowac owulacje. Czesto lekarze mowia, zeby brac od 16 dc. A ja owu ma.standardowo miedzy 18-20 dc... takze na twoim miejscu poszlabym jeszcze po opinie do innego lekarza.

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja tez duphaston bralam 3 dni po pozytywnym teście owu. Tak kazal mi gin. Wczesniej moze zablokowac owulacje. Czesto lekarze mowia, zeby brac od 16 dc. A ja owu ma.standardowo miedzy 18-20 dc... takze na twoim miejscu poszlabym jeszcze po opinie do innego lekarza.

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom
Wtedy kiedy zaszłam z synem tez wzięłam sobie pregnyl w 18 dc, bo tak zawsze mi wychodziło na monitach po 3 dniach dopiero zaczęłam brać duphaston. Lekarz do którego jeździłam 5 lat. Dawała mi zastrzyk uparcie w 14 dc i od 16 dc brałam dupka. Według mnie pęcherzyk nie był jeszcze dojrzały.
Więc może i tym razem coś jest na rzeczy i pęcherzyk nie był na tyle dojrzały by pęknąć? Sama już nie wiem...

Do góry