Aelreda
Fanka BB :)
Miała miała i już pisała nawet ale se jeszcze strone odświeżyła i o proszę, zguba się znalazła
Daj przepis, skopiuję se do folderu bo wiesz, jak mam taki folder na pulpicie "Przepisy od Ael"![]()
Nr na ogólnym nie pisałam
Dziękuję Atanku za sygnał, numer już mam do Ciebie od dawna

No więc przepis na TARTĘ WARZYWNĄ.
Ciasto: 250 gr mąki, 150 gr zimnego masła, pół szklanki wody (ale można nie wykorzystać całej), łyżeczka soli, ja dodawałam z przypraw do ciasta, dwie kostki czosnkowe knorra oraz zioła prowansalskie. I tak jak przy tarcie jabłkowej zagnieść wszystkie składniki, na pół godziny w folię do lodówki.
Farsz: Dużo wcześniej można przygotować jeśli bierzecie mrożonki jak ja, co jest nawet wygodne i dobre bo akurat są wszystkie warzywa naraz. Ja używałam mrożonki na patelnię, ale uwaga, usuńcie z dowolnie użytych mrożonek ziemniaki! Ale jak nie użyjecie mrożonek to z warzyw, brokuła, marchewka, fasolka, kukurydza, papryka czerwona, zielona. Jeśli mrożonki, rozmroźcie te warzywa, odlejcie wodę, by nie było jej tak dużo.
Sos: Mrożony szpinak, puszka pomidorów krojonych, śmietana, odrobina keczupu, majeranek, 1,5 łyżeczki soli, odrobina vegety, natka pietruszki. Rozmrozić szpinak, odlać pół wody z tego szpinaku, dodać śmietanę do sosów, puszkę, 2 łyżki keczupu, przyprawy, wymieszać.
Bierzecie dowolną foremkę, ja używałam takiej na babkę, wysoką. Rozwałkujcie ciasto, może być grubsze, wyłóżcie formę, nakłujcie spód ciasta widelcem, potem posypcie sowicie mąką, co by ewentualnie nie rozmiękczył się spód. Wysypcie do połowy warzywa z mrożonki czy pokrojone, wylejcie pół sosu, potem kolejna warstwa warzyw i sos. Jak zostanie wam ciasto to szlaczek zróbcie po ukosie, posypcie tartym serem edamskim. 180 stopni, około godziny. Niech warzywa z wierzchu ładnie przyrumienią się wraz z sosem i serem.
Dobrze, żeby sosu było dużo więcej wtedy tarta i warzywa nie są suche, a szpinak dodaje smaku.
Podajcie z czym chcecie, ja zrobiłam dodatkowo grube kotlety soute z łopatki, również pieczone.