reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
silka: no nie mam chęci na rafaello , a włsciwie to powiem że jestem marudna i sama nie wiem co chcę, no raczej żeby było łatwe :-)
obiecałam tacie że mu coś upiekę bo chciał, ale juz nie raczył powiedziec co to ma byc i mam problem, moze podaj jeszcze jakies pomysły :-),

Ael: nie nigdy nie robiłam i nie słyszałam, czekam na przepis

silka: a może być dżem ze sklepu, bo ja nie mam żadnego swojskiego, a te sklepowe, to troche takie galaretkowe i jaki smak dżemu

Ostatnia edycja:
Ael: nie nigdy nie robiłam i nie słyszałam

Na necie jest ten przepis, ale podają by upiec spód biszkoptowy. A myśmy w rodzince zmodyfikowali.
Co Ci potrzebne do ciasta: biszkopty okrągłe 2 opakowania, 2 budynie waniliowe, jeden duży sok Kubuś dowolny smak, ciastka petitki takie kwadratowe płaskie, albo jakiekolwiek takiego kształtu, śmietanka 30%, 2 śmietan fixy, no i polewa czekoladowa.

Wykonanie: Wykładasz formę folią aluminiową, wykładasz spód biszkoptami, może być jedna warstwa mogą być dwie. Do rondelka wlewasz Kubusia, odlewasz z tego pół kubka, zagotowujesz Kubusia, wyrabiasz budyń, wlewasz do gotującego się Kubusia budyń. Budyń jak się wyrobi, wyłączasz i taki gorący wylewasz na biszkopty. To odstawiasz do wystygnięcia (musi być dobrze schłodzone!). Po schłodzeniu robisz bitą śmietanę. Wykładasz śmietanę na budyń. Potem bierzesz te petitki, moczysz sobie w dowolnym naparze herbaty z cukrem i cytryną, rumem, czy w innym alkoholu, wykładasz szczelnie na bitą śmietanę. No i do lodówki. Robisz polewę czekoladową (bo taka kupna to trzeba wykorzystać 2 albo więcej opakowań, a z kakao polewa wystarczy, to jak nie masz przepisu na polewę czekoladową to też Ci podam).
Po zrobieniu polewy, wylewasz ją na ciasto, szpatułką równo rozprowadzasz i do lodówki.
Najlepiej robić to ciasto wieczór przed podaniem, by wystało w lodówce tą całą noc to stężenia.

To ciasto u nas zawsze znika pierwsze i jest naprawdę bardzo smaczne.

Ael zaciekawiłaś mnie tym kubusiem i jesteme ciekawa jak ta masa z kubusia smakuje, tylko :jaki smak budyniu ?

No i tak narobiła msobie smaka na to czekoladowe ciasto Silki, bo nie dość że czekoladowe (a lubię)to łatwe i samo się w mikserze robi, no i mam chęć na to ciasto Ael bo nigdy nie jadłam , hummm i co tu teraz zrobić

Witam kobietki!!! Umieram chyba!! Dopiero co skończyłam barć Duomox i było trochę lepiej a dziś w nocy znów myślałam, że umrę!!! Wszystkie mięśnie mnie bolały, gardło to jakby mi ktoś piłkę wsadził, ani śliny nie mogę przełknąć i głowa pęka!!!!!! Na szczęście nie mam gorączki ale żyć mi się nie chcę! Tragedia!!! Do tego muszę dzisiaj koniecznie posprzątać mieszkanie bo przyjdzie babka od ubezpieczenia samochodowego :/ nie wiem jak przeżyję dzisiejszy dzień :-(

Co do ciasta Kubusiowego to jadłam, kiedyś koleżanka do pracy przyniosła i naprawdę przepyszne!!!!!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry