Viv Kilka wskazówek!
- kucasz (bądź stajesz z jedną nogą opartą np. na wannie) i wkładasz dwa palce aż wyczujesz szyjkę (w dotyku troszkę jak penis

)
Wysoko- Nisko:
- jeśli nie muszisz palców wkładać bardzo głęboko znaczy ze szyjka jest NISKO jeśli ciężko ją dostać znaczy ze jest wysoko!
Miękkość
- twarda szyjka przypomina nos (dotkij palcem nosa i naciśnij - jeśli szyjka jest podobna znaczy ze jest twarda)
- Miękka szyjka natomiast przypomina usta (to samo ćwiczenie - Jednym palcen naciśnij na warge - jeśli szyjka zachowuję się podobnie znaczy ze jest miekka)
Otwarta-zamknięta
tu jest najcięższa sprawa... po porodzie szyjka bardzo mi się zmieniła i sama ucze się jej od nowa...
- Przejedź palcem po "główce" szyjki jeśli czujesz wgłębienie i po naciśnięciu palcem masz wrażenie że byś go na siłe tam wsadziła to jest ona otwarta
- Jeśli jest gładka i nie czujesz wyraźniej dziurki to znaczy ze jest zamknięta!
Szyjka na początku cyklu jest twarda nisko i zamknięta. Z czasem się skraca, mięknie i się otwiera a w dzień owulacji jest bardzo wysoko, mięciutka i otwarta. Później wraca do stanu sprzed owulacji i jest - nisko, twarda i zamknięta :-)
Aśka GRATULUJĘ!
Pyscek hahaha ty to jesteś agentka! Fajne zdjęcie
Karola w żadną... Bo wartość jest ci do niczego nie potrzebna, W mierzeniu tempki podczas starań chodzi o "Skok" w czasie owulacji dlatego temperaturę trzeba mierzyć ZAWSZE jednym termometrem. Mój elektryczny też mierzy ją w ciągu kilku dziecięciu sekund i na wykresach pięknie widać skok temperatury w czasie owulacji.
Pozdrawiam was wszystkie!
Mało zaglądam bo aktualnie zawieszam stania na jakiś czas - znaczy nie zabezpieczamy się ale po prostu nie myślę nic nie mierze i nic nie sprawdzam. 5 Listopada mam wizytę u gina żeby skontrolować swoje hormony i ogólnie organizm i zobaczymy co gin mi powie...