A ja mam @ od 10 lutego...
I znowu odliczanie ...
Mam pytanko! Któraś z Was wspominała coś, że ma niedoczynność tarczycy. Chciałam zapytać jakie miałaś objawy i jak to się stało że masz wykrytą? Jeśli możesz powiedzieć. Też podejrzewam to u siebie. Czy może to mieć wpływ na płodność?
Hej Maadziarka, ja mam niedoczynność tarczycy, okropne choróbsko ale można nad nim zapanować. Ma wpływ na płodność ponieważ podnosi poziom prolaktyny, która zajście w ciążę albo bardzo utrudnia albo robi z nas chwilowo bezpłodne. Objawy są następujące: sucha skóra na całych ciele, najbardziej na kolanach i łokciach, duża senność, tycie bądź niemożność schudnięcia mimo diety, robisz się trochę mniej inteligentna tzn masz trudności w zapamiętywaniu, trudności ogólnie w uczeniu się, jest Ci zimno przez większą część czasu, drętwieją Ci kolana i ręce, jesteś spowolniona ruchowo, zaparcia, masz niższy głos, włosy się łamią, masz niską temperaturę ciała, a najgorszym objawem są problemy z sercem, rytm ulega spowolnieniu, gdzie nieleczona niedoczynność może doprowadzić do poważniejszych problemów kardiologicznych.
ALE chorobę można kontrolować, albo i nawet całkowicie wyleczyć gdy jest to niedoczynność nabyta. Idziesz do endokrynologa, zleca Ci badania z krwi na wszystkie potrzebne hormony i jeśli poziom najważniejszego hormonu tsh będzie wyższy niż norma to wtedy mówimy o niedoczynności. Dostajesz receptę na leki np euthyrox który ja biorę i z czasem zwiększa się dawkę. Poziom tsh bardzo szybko wraca do normy. Ale trzeba pamiętać również o diecie. Druga sprawa ważna - usunięcie tarczycy nie powoduje końca problemów, wtedy do końca życia bierze się leki z hormonem. Nie jest to koniec świata, ale fakt faktem trzeba się kontrolować i przynajmniej raz w roku kontrolować poziom hormonów. I myślę, że to wystarczająca wiedza z mojej strony :-)
Witam inne dziewczyny, poczytam was później bo mój mnie morduje byśmy szli już na zakupy (!!!!!!)
hej! ja musze zapieprzać do Apteki bo wczoraj zapomniałam, a Luteine muszę kupić! (którą najchętniej przestałabym brać..)
u mnie wczoraj był koniec świata, deszcz, wiatr za to dzisiaj MEGA SŁOŃCE, bezchmurne niebo i piękny zapach wiosny!

)
Hah no patrz w Oleśnicy też nam głowy urywało

No i żeby tego słońca jak najwięcej ;-)
Buziole dla was :* :* :*