reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Eijf nic nie kumam, raz piszesz że jest przezroczysty i cieniuteńki, a teraz że biały. białym lekko ciągnącym bym się nie przejmowała. myslalam ze Twoj jest w domu i dopiero wychodzi na impreze. ale nie martw sie, plemniki nie gina od razu, o czym dobrze swiadczy przyklad Pati.

reklama
No widzisz! ;-) Uda się i nam w końcu słuchaj. Ja z mężem starania wznowiliśmy teraz drugi raz bo w zeszłym roku nam nie wychodziło cos..:-( cóż widocznie nie był nasz czas. Wiesz ciesze sie jak dziewczyny zaciążają bardzo:) ale i po cichu im zazdroszczę ze ja po takim czasie i nie moge.. ahh.... :sorry:
Uda nam sie w koncu! uda!
widze ze tez BB u ciebie na codzien co ;-):tak:

Kinga mam nadzieje:tak:

pojecia nie mam:)Pewnie obie mamy akcent (choc sie pochwale ze czesto slysze od holendrow ze naprawde dobrze mowie i nie zawsze szybko orientuja sie ze ja nie stad.ile w tym prawdy nie wiem ale bez problemu udaje mi sie nawijac i nawijac).Flamandzki potrafie zrozumiec bo przeciez tam troche mieszkalam ale do tej pory wydaje mi sie smieszny.szczegolnie to miekkie "g" i niekotre zwroty.no nie da sie nie smiac.dlatego zastanawialam sie czy ty tez tak masz?

Nie chodzilo mi ktora ma akcent a ktora nie ma tylko na ile my roznie mowimy no bo Belg i Holender wiadomo ale Polka mowica po holendersku i Polka po flamandzku:tak:

Smiesza smiesza mnie nie raz te zwroty:tak: a najbardziej mnie smieszy jak moj probuje cos zlozyc:tak: ostatnio sie uczyl z tydzien ...''a u ciebie'' uczyl sie uczyl przyszla moja siostra a on do niej '...a u uszczypne.... Myslalam ze padne ze smiechu moja siostra nie wiedziala o co chodzi wogole:sorry: ale skad mu to uszczypne przyszlo to nie wiem:-D

Eijf nic nie kumam, raz piszesz że jest przezroczysty i cieniuteńki, a teraz że biały. białym lekko ciągnącym bym się nie przejmowała. myslalam ze Twoj jest w domu i dopiero wychodzi na impreze. ale nie martw sie, plemniki nie gina od razu, o czym dobrze swiadczy przyklad Pati.
sama nic z tego nie jarze ale tak wlasnie jest.Mysle jednak ze najlepszym okresleniem jest cloudy/clear.no bialy jest ale nigdy mi sie nie rozciagal a teraz tak i to mnie tak zmyla!czyli bialy ktory sie rozciaga to juz nieplodny tak?
a co do mojego to rano wybyl bo tu wieczory kawalerskie to caly dzien trwaja a czasem weekend.robi cie cos kreatywnie calymi dniami.No ale jeszcze go jutro dopadne na wszelki wypadek.pluje sobie w brode za wczorajszy wieczor ale coz.poza tym tak jak mowisz,pati tez przestawala po pierwszym pozytywnym

ale urzędowy macie w NL holenderski, tak? czy dwujęzyczne wszystko?
urzedowy to holenderski ale ogolnie wszyscy dobrze znaja angielski.nawet sprzataczki czy panie w publicznej wc.dlatego tez na poczatku nie przykladalam sie zbyt do holenderskiego skoro i tak moglam sie dogadac po angielsku.Holenderski wszedl od tak z siebie bo caly czas mieszkalam z holendrami.poza tym bylam opiekunka i dzieci mowily po holendersku tylko.
No a np.ostatnio w sturbucks jak kupowalam frappucinno to dziewczyna mowila tylko po ang.i tez sie da

noukie-mnie sie podoba jak dzieci nawet do siebie przez "u" mowia bo tutaj przez "je".tak sie przyzwyczailam ze po powrocie do nl tez do wszystkich przez "u "mowilam (troche mi juz to zostalo) i czesto szczegolnie mlodzi sie oburzali lub ich to smieszylo.pamietam mlodego chlopaka w sklpeie ktory mnie spytala co ja z tym "u, u, u"do niego wylatuje:)

emma-skad ta pewnosc ze plamic bedziesz?:)

Ostatnia edycja:
reklama
chodziło mi nie o ang ale flamandzki, myslalam ze na prowincji np to tylko flamandzki?

jesli biały sluz dobrze się rozciąga, na parę cm to jest płodny. niepłodny trochę rozciągniesz ale zaraz się rwie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry