Ja robie z gotowego winiary

Robi się tak:
- 2 litry wody w garnku podgrzewasz. W garnuszku z wodą rozrabiasz dwie torebki barszczu, tak zeby nie było żadnych grudek tylko taka zawiesina do mieszania. Jak się już wymiesza to wlewasz do garnka z wodą.
- ok. 5 średnich ziemniaków obierasz kroisz w kosteczkę. Jak się ugotują na pół miękko to odcedasz i wrzucasz. Resztę dogotują się w żurku. A trzeba oddzielnie bo nie ugotowałyby się całkiem na miękko jakby były w kwaśnym żurku cały czas.
- na patelni obsmażasz 1 średnią cebulkę na szklisto i wrzucasz do zupy.
- 4 białe kiełbaski (najlepiej parzone bo mają mniej tłuszczu) kroisz w plasterki takie ok 5 mm i wrzucasz do zupu.
- jak wszystkie powyższe składniki są już razem to ja dodaję jeszcze do smaku majeranek, czosnek granulowany (jest mniej intensywny niż świeży ale nutka jest), pieprz i sól. Na samym końcu dodaję tarty chrzan (najlepszy taki na kwasku cytrynowym nie na occie) tak ok 2-3 łyżki zależy jak mi smak odpowiada.
- jak lubicie jajka no to jeszcze można ugutować na twardo po jednym jajku dla każdego. Ugotowane jajo kładziesz na dno talerza dzielisz na 4 i zaleważ ciepłą zupą. Wtedy żółtko delikanie się rozpłynie i też doda zupie smaku
Smacznego