ja robiłam pierogi (sama, bo z babcią się nie liczy) 2 razy. raz w Anglii, a tam sera białego nie było, więc robiłam z serka wiejskiego

takiego z kubeczka a drugi raz, zrobiłam, owszem, wyszły pyszne. ALE. Wymyśliłąm, że najlepsze są takie świeże, tyle co ugotowane. No więc to co ugotowałam to się zjadło a resztę postanowiłąm zostawić na dzień poóźniej. Nie zagotowałam ich. Ułożyłąm na talerzyku piramidę z nich, i przykryłam folią spożywczą. Ach, normalnie byłąm dumna ze swojej pomysłowości do czasu jak nadeszła drugiego dnia pora obiadowa. Pierogi się pozlepiały (pomimo obsypania ich sowicie mąką). Musiałam całą górę pierogów wrzucić do wrzątku i jak nietrudno się domyślić nie odlepiły się od siebie. Mało tego - część farszu wyleciało z niektórych. Mętna woda, ciasto pływa.... Jak ja to zobaczyłam to zaczęłam tak płakać i zawodzić, że mój przyszły małżonek zapewniał mnie 2 dni jeszcze, że jestem doskonałą kucharką a to był tylko incydent.
I to był mój ostatni raz w karierze pierożanki.
Może kiedyś się otrząsnę z tej traumy i znów zrobię
No a dziś placki ziemniaczane

ze śmietaną.
Kto z Warszawy i ma blisko do Tesco na Kabatach - robią dział z żelkami. Potężny wybór, można wybierać, przebierać. Narazie pan istalował więc nei kupiłam nic, ale moje ślinianki zaczęły pracować na wysokich obrotach