• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczeń 2014 :)

Akuku, szukam, ale kurcze, jak są na mące kukurydzianej to z mlekiem albo jajkami - zawsze coś czego nie mogę :angry: Dlatego postanowiłam zapytać ekspertki czy mogę zamienić sobie pszenną na kukurydzianą ;-)

reklama
Hej dziewczynki, nie macie nic przeciwko, że się do Was dołącze? Urodziłam 25 grudnia, ale forum grudniówek jakoś umarło, a mnie bardzo interesują postępy, problemy mamusiek i dzieciaków podobnych do nas. Zresztą byłam kiedyś z Wami bo miałam urodzić na początku stycznia :)

Michalina ch pewnie witaj ;);)

Yoanna ja nigdy nie zamienialam w ten sposob maki. Aczkolwiek mozesz sprobowac ;) hmm sa przevie chleby dla alergikow na mace kukurydzianej bez maki i jak. Musza byc jakies przepisy albo moze gdzies sa jakoesbproporcje jak zamienic ;)

Takie cus znalaLam na jakims forum..

Słonko, znowu się pomądrzę;) - na makę pszenną czy na gluten, bo co innego uczulenie na pszenicę a co innego na gluten;) Nic to , ze wszystkim można sobie poradzić: mąki bezglutenowe to: ryżowa, gryczana, kukurydziana, tapioka, i ziemniaczana oczywiście. Są też mąki, ja to nazywam "nienaturalnie bezglutenowe", tzn pszenne z których gluten jest usuwany, ale nie wiem czy tak do końca. Polecam gorąco książeczkę (TYLKO SIĘ NIE ŚMIEJ) -"Moje dziecko jest na diecie" - zresztą mężczyźni to podobno wyrośnięte dzieci;-)sporo przepisów nawet na ciasta i desery. Tylko nie próbuj zastępować mąki pszennej tymi bezglutenowymi, które wymieniłam tak od razu i z marszu- to nie takie proste upiec z nich coś jadalnego - mój pierwszy chleb dla dziecka mógł służyć do wbijania gwoździ;-) Jeśli ma uczulenie tylko na mąkę pszenną i pszenicę to można zastąpić ją innymi mąkami: żytnią, owsianą, jęczmienną. Ja na razie jestem na etapie pieczenia ciast z torebek (głównie firmy Celiko, bo tańsza od Glutenexu). Muszę zobaczyć jak powinno wyglądać i smakować takie ciasto, by znów swoim wyrobem nie zabić! Acha! Uważaj na proszek do pieczenia- też zawiera mąkę pszenną. Kilka przepisów dla alergików już pisałam w zeszłym tygodniu więc tylko wstawię link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12127410&v=2&s=0 Jest też numer specjalny gazety "Dziecko" poświęcony alergii - akurat w kioskach, tam też są przepisy na ciasta i ciasteczka. 

Dobra ide spac bo ostatnie nocw lipbe a ja siedze :/

ale u nas majowkowe pustki :) wszystkie griluja;) ?

Michalina, witaj :)

Marika, dobrze, ze poprawa jest, jeszcze kilka dni i bedziecie w domu :)

My powoli przymierzamy sie do rozszerzania diety, mysle, ze za jakies 2 tyg sprobuje kaszke pomac. Wybralam kaszki Holle, bede zamawic w aptece gemini, bo nigdzie nie znazlam. Na poczatek jaglana i ryzowa, potem po miesiacu powoli bede wprowadzac gluten kaszką orkiszową :) mala lyzeczka na dzien. Jestem poekstytowana jak male dziecko ;) Bedzie tez marchewka i jabluszko :) moze ziemniak

Ale mi wczoraj smaka narobilyscie na slodkosci. Az wyciagnelam z zamrazalnika koncowke torta lodowego i mimo bolacego gardla zjadlam ;)

Bo u nas ciagle chorobsko kroluje, Leos i ja katarek, nawet maz zaczal nosek pociagac:/
Ale dzis juz jest chyba lepiej, malemu inhalacje naprawde super pomagaja. Dzis slonecznie, wiec pewnie nawet na spacer sie wybierzemy, to tez mysle, ze mu dobrze zrobi na oddychanie ;)

Milej niedzieli :)

Kurcze no wczoraj Laura zakaszlala mi z 2-3 razy. A dzis od rana z 5. Ulala tez i zwymiotowala pol godz po jedzeniu i to krotkim z jednej piersi. Co jest :(
Tu panuja jakies wymioty i biegunki. Pokazywalam kupke Laury bo cala ze sluzu i bialych nitek to pielegniarks mowila ze na piersi takie moga byc i pokazac nastepne.
Aj powoli dola lapie.
Przez te dni wolne odwiedziny a tatusiowie do 20 byli a ja sama wciaz ech. I jux 9 dni tu lezymy

Marika bidulko ty :( Tak mi was zal... Trzymajcie sie tam jakos!!! Niech zesz to chorobsko was opusci w koncu !!!

My po urodzinach :) Tort wyszedl nawet ok. Jedyny minus ze biszkopt ciut suchy...a lalam i lalam a ten skubaniec "nic nie pil" ;) Nie chcialam zeby byl za mokry no i mam :p No ale goscie zjedli :)

U nas pierwszy maja nie byl wolny za to jutro jest wiec tez mamy dlugi weekend :) Szkoda ze pogoda w kratke...

reklama
Marika jak ja wam wsolczune ;(;( w szpitalach ciezko jest bo niedosc ze mala oslabiona to mnustwo innych wirusow lata.. ehh

Anbas a zdjecie tortu ??helola ;) jeszcze zeby nie musiec mocno nasaczac biszkopta to jak jest letni po pieczeniu zawijam go folia spozywcza ;) i jak wystygnie do lodowki wtedy on nie schnie ;)

A ja wlasnie choruje na mixer taki stojacy kenwood chef with timer kmc030 chyba.. jest teraz za 440 funtow na ebayu z dwoma miskami blendere i dostawka do tarkowania warzyw... a sam mixer ok 500 ... z tym ze on ma albo zniszczone pudlo albo jest lekko gdzies zarysowany..co mi nie przeszkadza... ale kurka nie mam kasiory.. do pl mamy jechac !... po urodzinach Alexa wystawiam sie i zaczynam juz robic torty... a jak zarobie te kenwoodzik bedzie moim pierwszym zakupem.
No chyba ze wczesniej uzbieram ;)
A wszystko przsz to ze weszlam do takiegi sklepu w ktorym zachorowalam...dodam ze kiedys mialam starego kenwooda ale padl po latach uzytkowania nie przeze mnie ;) no i nie mam...mam zwykly najtanszy reczny mixer... a tutaj niedosc ze samo sie kreci to nie chlapie nigdzie itd... no nic trza poczekac...

Milego dnia ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry