reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczeń 2014 :)

Zapomnialam wam napisac ze bylam dzis na pierwszej wizycie u poloznej. Nastepna mam za 2 tyg.
W kazdym badz razie dala mi ksiazke w ktorej mam wypisac o poprzednich ciazach , chorobach bla bla bla..
Z poprzednia polozna robilysmy to w trakcie wizyta a ta.mowi zebym sobie w domku wypelnila...ok
No i za 2 tyg. Mocz i pobranie krwi.
Musze powiedziec ze u nas moze byc konflikt krwi i bede miec zastrzyki w tylek :p
Potem mam scan w 12 tyg, wizyte z polozna w 16 usg w 20 a potem juz tylko polozna...no chyba ze byloby cos (tfu tfu) nie tak.
dostalam jeszcze ksiazke o.rozwoju dziecka w poszczegolnych tyg. Zdrowym odzywianiu itd.
No i szczepionka.
Tilli bedziesz sie szczepic ? Ja chyba nie. W jednej ciazy nie pamietam ktorej chcieli szczepic na swinska grype i tez nie bralam.

No i dzis 3 godz. w szpitalu spedzilismy, m mial miec zmieniany gips ale zrobili zdjecie i jednak zostal ten sam... Ehh a tyle czasu siedzielismy :-(
No nic.

Dobra ide spac milych snow.

reklama
Inomama, Hope,Ania00, Olich, witajcie:-) ale nas tutaj duzo, wesolo bedzie:-Dwidze,ze dosc duzo dziewczyn mieszkajacych albo na stale albo czasowo za granica;-)
Akuku widze,ze u Was,tez tak jak tutaj ciaza zajmuje sie polozna:tak: tylko u nas pierwsza taka wizyta u poloznej jest dopiero po usg 12 tyg. Natomiast jak wyjdzie test pozytywny idzie sie do swojego lekarza rodzinnego (maja ogolne wyksztalcenie ginekologiczne) ktory zaklada karte ciazy robi badanie krwii i wysyla dokumenty do szpitala, ktory pozniej juz przysyla wezwania na usg(jedno w 12 i jedno w 20 tyg.) i wlasnie sa wizyty comiesieczne u poloznej na zmiane z lekarzem. Do ginekologa sie zostaje skierowanym tylko w razie jakis niejasnosci lub problemow;-)

Dziewczyny nic, u nas pogoda jak marzenie wiec trzeba korzystac,bo jutro ma padac na Skandynawii. Takze po sniadaniu plywalnia a potem slodkie szalenstwo na powietrzu. Milego dnia wszystkim mamuskom zycze dzis swieto naszych Szkrabow, choc tutaj u nas nie ma, ale ja obchodze:-)

hej dziewczyny, widzę że już w większości macie dzieci więc ciąża to nie jest taki kosmiczny stan jak dla mnie;) Czy wy też w pierwszej ciąży tak się w siebie wsłuchiwałyście? boli mnie brzuch prawie cały czas jak na miesiączkę i trochę się tego boję - mimo że wszędzie piszą, że to normalne;)
O dziecko staraliśmy się od października, myślałam że będzie cieżko - mam PCO i bałam się tego.

witam wszystkie nowe mamusie:) fajnie, że coraz nas więcej!
akuku, justynanaj: ja w przypadku ciąży to się cieszę, że jednak w PL mieszkam, bo mam takie doświadczenia po pierwszej ciąży, ze gdyby nie moja gin to wątpię czym bym donosiła i urodziła zdrową córę, więc jakby doglądała mnie położna to bym w głębokiej panice była, choć pewnie sobie kobitki radzą dobrze ;-) u mnie za to poród odbierały tylko 2 położne, bo bez komplikacji było i lekarza nie wzywała:-D
Lanka: pierwsza, druga, trzecia - ja myślę, że każda ciąża to dla nas inne doświadczenie, bo każda jest inna:) przy pierwszej miałam zawał, bo niespodziewana, ta wyczekana i wsłuchiwałam się w siebie od owulacji, więc wiem praktycznie od początku kiedy się okruch zagnieździł, bo zaczęły mi się jakieś dziwne sny (w pierwszej też miałam dziwne sny i je pamiętam, a ja normalnie nigdy nie pamiętam snów - tylko w ciąży). Ból jak na okres to normalne - w końcu macica się rozciąga, mały okruch się lokuje i nasze ciało się dostosowuje...także wszystko w porządku;)

Moja mama mówiła mi tak - przy pierwszym to przynajmniej nie masz świadomości co cię czeka na porodówce, przy drugim to dopiero będziesz się trzęsła żeby iść na porodówkę i coś w tym jest, więc te co rodzą pierwszy raz mają przynajmniej w tym względzie spokój:)

wszystkim dzieciaczkom wszystkiego najlepszego!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tu w Irlandii opieka ciezarnych podobna jak w wiekszosci krajow "zagranicznych" tzn. najpierw wizyta u lekarza ogolnego zeby potwierdzic ciaze a potem pierwszy scan w 12tyg i kolejny miedzy 20 a 22tyg a w miedzyczasie co miesiac gp czyli lekarz ogolny na zmiane z polozna. No chyba ze dzialby sie cos zlego to wizyty i scany sa czestsze.
Ja mialam scana prywatnie ale to tylko dlatego ze mam przeszlosc ciazowa i te poronienia i poprostu dmucham na zimne...
agagsm- bardzo fajne to stwierdzenie twojej mamy o strachu przed porodowka :-):-):-) bardzo mądra kobieta :-)

Ostatnia edycja:
Agagsm ja jak bede rodzic jak za pierwszym razem to pobiegne na porodowke :D niekoniecznie trzeba miec straszny porod :) ja swoj pamietam bardzo pozytywnie i bol byl do zniesienia i porod szybciutki ":) wiec nie straszmy pierworodek :D

Ostatnia edycja:
Anisen ja tez sie boje cesarki, bardzo bym nie chciala miec cesarki... a jak widze kobiety po cesarkach jak sie mecza to juz w ogole mnie strach oblatuje

Ostatnia edycja:
reklama
Kasieńka, ja też nie miałam strasznego porodu. myślałam, że będzie o wiele gorzej, boli jak choler..a, to chyba jasne ale jest to do zniesienia. ja strasznie bałam się porodu ale gdy przyszło co do czego i wylądowałam na porodówce to nie myślałam o bólu, tylko żeby zrobić wszystko żeby Nat się szybko urodził.
mi od pierwszego skurczu do urodzenia minęło 8godzin. a cesarki też się boję, no może nie całej cesarki, tylko tego wkucia w kręgosłup. mam sporą skoliozę i boję się, że mogłoby coś złego się przy tym stać

ale miałam koszmarną noc. małego gazy męczyły okropnie. ciągle popłakiwał i się budził. dziś katar mu leci jak z kranu i oczy łzawią... nie wiem czy to nie alergia

Do góry