• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Styczeń 2015

ochrona od pierwszych dni ciąży jest tylko przy umowie na czas nieokreślony,a przy umowie na czas określony i ciąży przedłużają umowę tylko jak minie 12 tydzień

reklama
Powiem wam ze okropnie zagmatwane to wszystko. Ja teraz na szczescie mam stabilna sytuacje w pracy ale poprzednio mialam umowe na zastepstwo - wtedy nic sie nie nalezy i nie musza przedluzac do dnia porodu niezaleznie od tyg ciazy. Na szczescie pracodawca mi poszedl na reke i zmienil umowe na normalna takze swiadczenia wszystkie dostalam.

Ale sie zdenerwowałam. Aż sobie popłakałam. Poszłam do przychodni, a tam mi Panie mówią że nie podlegam ubezpieczeniu.
Zadzwoniłam do ZUS i na szczęście wystarczy tylko zaświadczenie od nich, że pobieram zasiłek. Ale co sie strachu najadlam. A jutro prenatalne na NFZ.

LayDeek zorientuj się czy po porodzie przysługuje Ci zasiłek dla bezrobotnych. Wiem, że kwota marna, ale zawsze to coś. Może będzie Wam przysługiwał zasiłek rodzinny i wyższe becikowe. Biorą pod uwagę zarobki z 2012 roku (oczywiście Maleństwo też już się wlicza jako członek rodziny). Warto już teraz wszystko sprawdzić, żeby po porodzie nie latać i się denerwować.

My po lekarzu i Nieobecna oczywiście wirus :)))

Co do naszej polityki prorodzinnej to tragedia jakaś. Z tymi umowami to też masakra. Brak słów na to wszystko ale dzieci mamy rodzić bo kto będzie na emerytury robić?

Wiecie co, wczoraj się dowiedziałam, że znajoma straciła dziecko w 5 miesiącu stravil dziecko. Nie wiadomo z jakiego powodu dziecko zmarło i teraz czeka na wywołanie porodu w szpitalu. Tragedia...

Witajcie dziewczyny! Ale u nas pogida kijiwa, caly czas leje. Mam przynajmniej mobuluzache zeby popchnac project do przodu. Nie uda mu sie chyba nadrobic Was. Tak czytam o zasuljach i urlipach macuwrztnskich w Pl I calkowicie nie jestem w temacie :(

reklama
Ja to w ogóle się nie orientuję w kwestii zasiłków, bo bezrobotna jestem. Szkoda, że mąż nie może iść:-). Jest jeszcze taka opcja, że trzy miesiące przed porodem założę firmę albo zostanę współpracownikiem w firmie męża, ale wtedy ZUS to i tak może podważyć i nic nie dać. Teraz jak wprowadzili kryterium dochodowe do becikowego, to nawet jego nie dostane.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry