LayDeek - no właśnie też mnie zawsze zastanawiało dlaczego kodeks pracy inaczej traktuje ciąże do 12 a inaczej po 12 tygodniu.
mama blogerka - niestety LayDeek ma rację - nie musieli jej przedłużać umowy do dnia porodu (chociaż mogli...)
ochrona w ciąży jest od pierwszych dni - niezależnie od rodzaju umowy (oczywiście nie dotyczy umów cywilno-prawnych). Tylko jeśli masz umowę na okres próbny, krótrzy niż miesiąc może Ci ją wypowiedzieć.
Nulini - jak Ty dostałaś becikowe to wtedy nie było określonego maksymalnego dochodu - teraz jest z tym trochę więcej zachodu. Ale jak pisałam - każdy urząd sam decyduje co chce.
A właśnie! U mnie chcieli jeszcze świadectwo pracy!
Laydeek - co do ubezpieczenia i NFZ.. teraz za każdym razem będziesz im się świeciła w systemie na czerwono

Chcą zaświadczenia, ale nie musisz ich dostarczać - ja za każdym razem wypełniałam w przychodni papierek, na którym poświadczałam, że jestem ubezpieczona. Inaczej będziesz musiała co chwilę jeździć do ZUS po zaświadczenie.
Tasia - z tego co kojarzę, Laydeek mówiła, że jest teraz na zasiłku dla bezrobotnych. Pytanie od kiedy jest na zasiłku. Bo jeżeli skończy jej się na mniej niż miesiąc przed porodem to przez cały rok będzie otrzymywać zasiłek macierzyński.
AZA - widzisz!

Nie skończyłam medycyny a potrafię wydać diagnozę na odległość!

Masakra z tym dzieciątkiem, 5 miesiąc

Przy Antku nawet o czymś takim nie myślałam, a teraz słyszałam tyle podobnych historii, że też się boję.
Sylwi_33 - to kombinowanie z zakładaniem firmy jest bardzo ryzykowne.. tym bardziej, że pracują już nad zmianą ustawy i nie będzie tak łatwo dostać kasę (jej wysokość będzie zależała od długości czasu opłacania składek).